שתף קטע נבחר

תסמונת PMS: אז איך יהיה לך מחזור שמח?

גם את סובלת מתופעות מטרידות לפני קבלת הוסת? קודם כל תירגעי: את לא לבד ויש בהחלט מה לעשות. אסנת עופר מביאה את המלצות המומחים, שיקלו לך על השבועות הרגישים וגם בשורה חשובה: בקרוב תגיע לארץ גלולה שאמורה למגר את התופעות הללו. לקרוא במקום להשתגע

משתגעת לפני הווסת? לשיגעון שלך קוראים תסמונת קדם וסתית (Premenstrual Syndrome, או בקיצור PMS). באנגליה, בשנות ה-80, טענו שלוש נשים - האחת דרסה למוות את בן זוגה, השנייה דקרה חבר לעבודה ואילו השלישית הלמה בפטיש באמה - כי ביצעו את המעשים בהשפעת התסמונת הקדם ווסתית ממנה סבלו. החוק האנגלי קיבל את הטיעון והמיר את האשמה מרצח להריגה.


סובלת לפני קבלת הוסת? לקרוא ולא להשתגע (צילום: אינדקס אופן)

 

מה זה השטויות האלה PMS?

תסמונת קדם ווסתית הינה אסופה מגוונת של כ-150 תופעות שונות, מגודש בשדיים ועד רצח בעיניים. כנראה שהגורם למהומה הם שינויים הורמונאליים שמתרחשים בימים שלפני הווסת, אך יש גם סברה כי הסיבה היא חסרים תזונתיים, אם כי לא ברור מדוע הם מתהווים דווקא באותם ימים בחודש. צירופי התסמינים וחומרתם משתנים מאישה לאישה ומחודש לחודש אולם ישנן מספר תופעות שכיחות מהן סובלות רוב הנשים. הבשורות הטובות: יש מה לעשות. להלן התופעות וההמלצות להתמודדות יעילה עימן.

מתפוצצת מכעס ומתח?

1. הפחיתי צריכת מזונות כגון קפה, תה, אלכוהול, סוכר ומתוקים, ועברי לאכול ארוחות מסודרות ומאוזנות. "לעתים אורח חיים לא בריא משבש את האיזון ההורמונאלי. שינוי יכול להשפיע לטובה ולמתן את התופעות", ממליץ פרופ' דניאל זיידמן, יו"ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית. 
2. פעילות גופנית, לפחות 3 פעמים בשבוע. "פעילות גופנית תורמת לאיזון הורמונאלי ויש לה תרומה מוכחת לבריאות טובה ולשלוות נפש", מסביר פרופ' זיידמן. ד"ר סיגל אילת-אדר, דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית מצטרפת להמלצה: "פעילות גופנית משחררת אנדורפינים, שהם חומרים מרגיעים. זו גם הזדמנות מצוינת להתנתק מכל מה שעלול לעצבן".  

3. הוציאי מהתפריט מזונות "מחממים". על פי הרפואה הסינית, "מזונות כמו אלכוהול, קפה, אוכל חריף, שומני, מתובל, משומר או תעשייתי", ממליץ אביב מסינגר, מטפל ברפואה סינית ויפנית, מנהל המרפאה לרפואה משלימה באגף הנשים, מרכז רפואי "שיבא" בתל השומר. "במקומם כדאי לאכול דגנים מלאים, מזונות ירוקים ו"מקררים" ולשתות תה צמחים משן הארי, גדילן מצוי או יסמין".  

4. תאכלי דגנים מלאים, קטניות ובעיקר שילוב של שניהם. "נשים רבות חוות ירידה בהפרשת הסרוטונין, שהוא מוליך עצבי (נוירוטרנסמיטר) שמשפיע על מצב הרוח. אכילת פחמימות מעלה את הסרוטונין, אבל גם את רמת הסוכר בדם, לכן עדיף לאכול פחמימות שמשתחררות לאט ומעלות את רמת הסוכר במתינות ולאורך זמן", מציעה ד"ר אילת-אדר.

 

מדוכאת ושפופה? 

1. קחי גלולות נגד הריון או תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת SSRI (כמו פרוזק). "הגלולות מאזנות את הפרשת ההורמונים. בקרוב צפויה גלולה ייעודית לטיפול בתסמנות קדם ווסתית (ראו מסגרת). אפשרות נוספת היא לקחת גלולות ברצף, במשך מספר חודשים. התוצאה: אין ווסת, אין תנודות הורמונאליות ואין תסמונת. תרופות נוגדות דיכאון מעלות את רמת הסרוטונין במוח. נוטלים אותן כשבועיים לפני הווסת", מסביר פרופ' זיידמן. 
2. היעזרי בטיפולים טבעיים, כמו רפלקסולוגיה, הומיאופתיה, נטורופתיה, דיקור וכדומה. "ייתכן שהתופעות נגרמות בגלל חולשת אנרגיה (צ'י), חסר דם, בעיה בזרימת דם וסיבות אחרות. דיכאון קל ובינוני מגיב טוב לטיפולים טבעיים", מסביר מסינגר.  

3. אכלי דגנים מלאים וקטניות, כדי להעלות את רמות הסרוטונין, ממליצה ד"ר אילת-אדר.


ימים קשים, פתרונות קלים (צילום: אינדקס אופן)

עייפה מאוד?

 1. נסי לקחת גלולות ברצף, או תרופות ממשפחת SSRI. "ייתכן שצורך מוגבר בשינה הוא ביטוי של דכדוך ודיכאון", מסביר פרופ' זיידמן.  

2. נסי לאכול ירקות במגוון צבעים, קטניות, דגנים מלאים ועלים ירוקים, שעשירים במינרלים ובויטמינים. "עייפות יכולה להיגרם בגלל חסר אנרגיה (צ'י) או בגלל חסר דם. במקרים כאלה כדאי לעשות בדיקת דם להמוגלובין, ברזל וויטמין B-12, ולמלא חסרים", מציע מסינגר.

 

סובלת מנפיחות בבטן?

תוכלי לנסות את אחד הפתרונות הבאים:

1. לקחת גלולות ברצף או להשתמש בגלולה החדשה, כפי שממליץ פרופ' זיידמן.  

2. מסינגר מציע להעדיף אוכל מבושל ולצמצם בסלטים, בקמח הלבן ובמוצרי החלב. "אפשר לנסות תוסף של פרוביוטיקה או אנזימי עיכול, שנוטלים בסמוך לארוחה". 
3. למנוע גזים במעיים. ד"ר אילת-אדר ממליצה להרתיח כף זרעי קימל במים, ולהוסיף לתה. 

4. לאכול מזונות משתנים. "כשהרגליים נפוחות ונותנים פחות שתן מהרגיל, כנראה שהגוף אוצר נוזלים. מומלץ לשלב צמחי תבלין כמו כוסברה, שמיר, פטרוזיליה, נענע ורוזמרין, שעשירים באשלגן ולכן משתנים, במשקאות, מרקים ורטבים", מסבירה ד"ר אילת-אדר.

 

סובלת מכאבים וגודש בשדיים?

הנה כמה רעיונות של המומחים שלנו:

1. לקחת גלולות ברצף, כמוסבר, או להשתמש בגלולה החדשה, ממליץ פרופ' זיידמן.  

2. מסינגר מציע להשתמש בתמצית שיח אברהם (Vitex) שיעילה בהפחתה של גודש בחזה. "גם פעילות גופנית אירובית יכולה להפחית את תחושת הגודש". 

3. לעסות את השדיים (או לתת למישהו קרוב לעשות זאת) מבית השחי לכיוון הפטמה. "אפשרות נוספת: לשים בחזייה (איכותית ותומכת) עלי כרוב שטופים היטב (למניעת זיהומים) למשך 10 דקות. כפי הנראה הכרוב סופח נוזלים", מציעה ד"ר אילת-אדר.

  

זוללת שוקולד, חטיפים ומטוגנים? 

1. נסי ליטול תרופות ממשפחת SSRI. "שוקולד ומתוקים מעלים את רמת הסרוטונין, התרופות טובות לא פחות, רק בלי הקלוריות המיותרות", מבטיח פרופ' זיידמן. 
2. "במקום ממתקים, לאכול פרוסת לחם עם מממרח מתוק, אם מתחשק מטוגן, לאכול פלאפל עם אורז מלא. כלומר מזונות משביעים שתורמים לשחרור איטי של סוכר לדם", ממליצה ד"ר אילת-אדר. 
3. השתדלי להקפיד על ארוחות מסודרות, גם כשלא רעבים. "בימים הללו יש נטייה להתאפק, כי יודעים שאוכלים יותר. התוצאה היא רעב, חוסר שליטה וזלילה מוגברת", אומרת ד"ר אילת-אדר.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סובלת מ PMS? אל תשתגעי, בואי תקראי
צילום: index open
לאשה בפייסבוק
מומלצים