שתף קטע נבחר

"השמאל מתעורר"? מעלים באוב את "השמינייה"

בדיוק חצי מחברי הקבוצה המיתולוגית ממפלגת העבודה הגיעו אמש לכנס היסוד של "הרשת", יוזמה של צעירים ממפלגות השמאל. בין כוסית לכוסית, הם התמקדו בהתרפקות על שנות ה-80 העליזות, קריאה לאחדות בשמאל והפרחת סיסמאות על "הצורך לייצר מסר". האם מפה תצמח הישועה? ספק רב

אם מבחן ההצלחה של כינוס פוליטי נמדד בכמות האנשים שיצאו מהבית בערב גשום והטריחו את עצמם לשמוע דיונים על עתיד השמאל, הרי שאנשי "הרשת", קבוצה פוליטית חדשה, אמורים להיות מרוצים. כ-150 איש הגיעו אמש (יום ב') בגשם שוטף באולם בתל-אביב, כדי לתת דחיפה רשמית, עם כוסיות יין ביד, לפעילות הקבוצה - ששמה לה למטרה לאחד תחת גג אחד צעירים ממפלגות השמאל-מרכז שעדיין מאמינים ורוצים לערוך שינוי בפוליטיקה הישראלית.

 

הקבוצה הוקמה לפני כמה חודשים בידי פעילים צעירים ממפלגות השמאל - בעיקר העבודה ומרצ, וגם כמה מקדימה - ועד כה התקיימה רוב פעילותה ברשת האינטרנט. אמש נערך כנס היסוד שלה, ולראשונה ניתן היה להתרשם שהיוזמה הווירטואלית קורמת עור וגידים בעולם האמיתי.


"חצי שמינייה": מימין - זווילי, מרום, ביילין ובורג (צילומים: עופר עמרם)

 

"השמאל מתעורר", נכתב על ההזמנות שהופצו, בעיקר באמצעות הרשת החברתית פייסבוק, וכ"מעורר רשמי" הוזמנו לאירוע חברי "השמינייה" המיתולוגית של מפלגת העבודה - שנדחקו בשנים האחרונות, חוץ מעמיר פרץ, אל מחוץ לשורות הכנסת. שמונה הוזמנו - אולם רק ארבעה הגיעו: אברום בורג, חגי מרום, יוסי ביילין וניסים זווילי. הנעדרים - פרץ, חיים רמון, יעל דיין ונוואף מסאלחה  - מצאו תירוצים, חלקם ציניים למדי, כדי להדיר רגליהם מן האירוע. "אם חיים יבוא גם אני אבוא", הבטיח פרץ, אבל חיים לא בא. "זה לא באינטרסים שלי להיות נוכח באירוע הזה", הסביר רמון.

 

אולם גם ללא הנעדרים והמחרימים, זכה הקהל ללא מעט סיפורים נוסטלגיים משנות ה-80 וה-90, כשחברי "השמינייה" ניסו, והצליחו בחלק מהמקרים, לשנות את כיוונה של מפלגת העבודה ולהשפיע על הפוליטיקה הישראלית. אלא שאמש, גם ממרום השנים שחלפו והניסיון הרב שצברו, התקשו זווילי, בורג, מרום וביילין לספק תשובות ופתרונות קסם לשאלה כיצד לעורר את השמאל הישראלי, וכיצד להבטיח את עתידו. המלצותיהם, יש לומר, נעו בין התרפקות על ימים של מאבקים סוערים, ובין הגיגים והמלצות בלתי מחייבות.

 

מפלגת צעירים? זה טוב אולי לנאומים

"מפלגת צעירים זו שטות", הזהיר ביילין מפני הרפתקה פוליטית רוויית אגו. "תגידו את מה שאתם רוצים להגיד במסגרת קיימת. מפלגת צעירים היא מפלגה זמנית, של קדנציה אחת. אי אפשר להצליח בלי רעיונות, בלי לדעת מה רוצים". גם מרום שפך מים צוננים על האפשרות הזו. "אין מצב כזה, מפלגת צעירים וזהו זה", אמר. "צריך לייצר מסר. העבודה קברה את הסוציאל-דמוקרטיה, ומה שחסר כעת זה ירוק, וכך גם שלום ומערכת יחסים שוויונית במדינה".

 

בורג קרא לצעירים לשבור את כללי המשחק, ולומר את כל אשר על לבם, כולל דברים שאינם בקונצנזוס. לדבריו, "ההזדמנות של הצעירים טמונה בכך שהם מחוץ לספינה הגדולה. אם אתם רוצים להגיד, 'תחוסל מפלגת העבודה', אולי זו האמירה הכי חשובה שתאמרו, ואתם יכולים לומר אותה. אתם לא נמצאים בתוך המסגרת הגדולה של המפלגות".


מאזינים לדברי תמי זנדברג, חברת מועצת עיריית ת"א מטעם מרצ

 

זווילי קרא לאחדות. "כדי להצליח", טען, "צריך להרים מודל מפלגתי אחר משל העבודה ושל מרצ. אם אתם רוצים לשאת נאומים, אז מפלגת צעירים זה רעיון לא רע. אך לדעתי, יש לייצר איחוד בין קדימה, העבודה ומרצ, מפלגה שתהווה אלטרנטיבה, שתחזיר את הסוציאל-דמוקרטיה לשיח הציבורי-פוליטי".

 

מרום נזכר בימיה הראשונים של "השמיניה", והמליץ "לייצר תוכנית שאתם מאמינים בה. אין לי תשובות מה לעשות, אבל כשאנחנו יצאנו לדרך, הגדרנו מטרות. אם יהיה גיוון, וייצוג של שכבות שונות, יש למהלך שלכם סיכוי".

 

בורג הזהיר כי אפשר לחלום, אולם לא לפנטז. "מי מכם מוכן לוותר על העבודה שלו, על הפרנסה, ולהשקיע רק בפוליטיקה לאורך שנים?", תהה. "אתם צריכים לחשוב על תהליך ארוך טווח, צריך סבלנות. ותזכרו, היריב הוא לא מפלגת העבודה, אלא קדימה, מפלגת האנשים חסרי הדעה".

 

"להתאחד סביב ערכים"

האם מתוך לקחי תסכוליהם של ארבעה אנשים, שפעם נחשבו לעתידה של הפוליטיקה הישראלית ("לא העזנו להתמודד מול רבין ופרס, וזה הכישלון שלנו"), ניתן להסיק מסקנות לגבי עתידה של ה"רשת"? ספק רב. קבוצת הצעירים שהתכנסה אמש כדי לעורר את הצד השמאלי של הפוליטיקה הישראלית מלאה כוונות טובות,

 אולם לפי שעה, לא נראה כי משם תצמח מנהיגות העתיד של הסוציאל-דמוקרטיה הישראלית.

 

בעוד אברום בורג מספר כי השקיע 20 שנה מחייו בפוליטיקה וויתר על כל תעסוקה אחרת, אפילו יוזם "הרשת", אורי זכי, שכיהן בעבר כיו"ר צעירי מרצ, צפוי לעזוב בקרוב ולנסוע לשליחות בארצות הברית.

 

ומה עם האג'נדה והערכים, מאבקים ומאמצים? "כולנו חווים משבר של המערכת הפוליטית", אומר זכי. "הוואקום לא יכול להישאר פתוח. יזמתי את 'הרשת' מתוך משבר אישי, והמטרה היא להתאחד סביב ערכים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמו בימים הטובים. בורג וזווילי
צילום: עופר עמרם
הקים ופרש. אורי זכי
צילום: עופר עמרם
"אני אבוא אם חיים יבוא". פרץ
צילום: ירון ברנר
"לא באינטרסים שלי". רמון
צילום: גלעד קוורלציק
מומלצים