שתף קטע נבחר

לדור לשר נאמן: הפיצול רווי סכנות - לגנוז המהלך

במכתב חריג בחריפותו ששלח לשר המשפטים, נימק פרקליט המדינה מדוע אין לפצל את סמכויות היועמ"ש: "לתומכי הפיצול מניעים שונים - אבל התוצאה אחת, והיא רוויית סכנות". הוא גם העלה טענות אישיות נגד השר. נאמן הגיב: המכתב שהופץ הינו מהלך לא תקין ודומה לאלוף בצה"ל שיבקר את שר הביטחון

לאחר שהתבטא נגד הרעיון לפצל את סמכויות היועץ המשפטי לממשלה, פנה היום (ג') פרקליט המדינה, משה לדור, לשר המשפטים, יעקב נאמן, בדרישה חריגה בחריפותה לבטל את התוכנית. "יש לגנוז לחלוטין את יוזמת הפיצול ולעסוק ולהשקיע בשיפור המערכת הקיימת", הוא כתב במסמך שהופץ בין כל עובדי פרקליטות המדינה. "לתומכי הפיצול מניעים שונים - אבל התוצאה אחת, והיא רוויית סכנות". נאמן השיב בלשון תקיפה לא פחות ואמר כי מכתבו של לדור והפצתו הינה מעשה לא תקין של עובד ציבור המותח ביקורת על השר הממונה.

 

לקריאת מכתבו המלא של לדור - לחצו כאן .

 

במכתב חריף, שכותרתו "משמעות פיצול מוסדות היועץ והפרקליטות - פגיעה באכיפה והחלשתנו כמדינת חוק",

כתב פרקליט המדינה כי אם בכל זאת נאמן יעמוד על דעתו, יש להקים ועדה שתבחן את הסוגיה.

 

לדור רומז במכתבו לכך שהשר לא האזין למשפטנים בכירים שכיהנו בעבר בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. "אם מבקשים לבצע שינוי משטרי כה דרסטי במערך השירות המשפטי הציבורי, הדרך הזהירה לעשות כן היא לבחון את האפשרויות באורח מעמיק ויסודי, בהליך פומבי ושקוף, לאחר שמיעת בני סמכא בנושא - בין השאר, מפי אלה שמילאו את התפקידים הנוגעים לדבר ומכירים אותו מקרוב", הוא כתב.

 

הפרקליט התייחס במכתבו לטענה כי פיצול סמכויות היועץ נועד להילחם בגל האלימות השוטף את המדינה. "לדאגתך נוכח האלימות הגואה והפשיעה המתפשטת, הכל שותפים. הכוונה לפעול לתיקון ושיפור מערכת האכיפה מוצדקים תמיד. ואולם פיצול תפקיד היועץ בין שני פונקציונרים אינו תרופת הקסם לכל 'חולייה' של המציאות הישראלית – גם בהנחה שייבחרו לתפקיד שני אנשים ראויים".

 

"חלק נכבד ממעשי הפשיעה הקשים והמזוויעים ביותר שבוצעו בתקופה האחרונה – פוענחו והובאו הרי להכרעה בבתי המשפט על-ידי מערכת האכיפה בהצלחה רבה. לפיצול עצמו של סמכויות היועץ – אין כל יתרון או תרומה למניעת מעשה האלימות הבא. נהפוך הוא. הדרך לשפר את איכות החיים ולהגביר את ביטחון הציבור – בין היתר באמצעות השירות המשפטי הציבורי – היא, לטעמי, בנקיטת שורה של צעדים אחרים דווקא, לרבות הקצאת משאבים מוגברים למשטרה, לפרקליטות ולבתי המשפט, זאת במקום לפרק את הקיים". 

 

"מערכת המשפט תחת מתקפה"

לדור טוען עוד כי "במציאות ראויה, מוסד היועץ המשפטי לממשלה הוכיח עצמו לאורך השנים באורח כה מרשים, לא היה זקוק להגנה ואיש לא היה מבקש לשנותו". לדבריו, גם פרקליטות מתפקדת היטב, בהתחשב באילוצים ובקשים, "לא היה מוצע לפצלה ליחידות משנה באופן שיפגע במשקלה ובמעמדה בציבור".

 

הוא גם התייחס להתבטאויות נגד מערכת המשפט: "כידוע לך, כיום, מוסדות היועץ המשפטי לממשלה והפרקליטות - לצד בתי המשפט - מוצאים עצמם עומדים מול מתקפה של גורמים שונים, לאו דווקא משיקולים ענייניים. מול איומים אלה ואחרים, על מערכת אכיפת החוק לעמוד איתן - לא להתפצל. במקביל, גם את השאיפה לשפר עוד את יעילות המערכת אין לתרגם להחלטה בדבר פירוק שני מוסדות מהמבנה שלהם היום. אכן, חוסנה של מערכת האכיפה בכללותה הוא שעומד עתה למבחן. בכל מקרה, יש לשמור על מעמד מוסד היועץ המשפטי לממשלה, כשהפרקליטות המאוחדת עימו, משום שלמוסדות אלה חלק מרכזי בשמירה עלינו כחברה מתוקנת ודמוקרטית".

 

לדור התייחס להצעות הפשרה, שהועלו בשבועות האחרונים. לדור הציע לבחון אותן "באורח יסודי, מתון וזהיר, ולא 'כמקצה שיפורים לפיצול' בלתי מתוכנן אף הוא. גם אם תרד 'התוכנית הגדולה' מעל הפרק, לא יהיה נכון כי נפעל על פי אקסיומה, כי כשתוכנית אחת נפלה - כאן ועכשיו אנוסים אנו להגיע מייד לפתרון אלטרנטיבי כלשהו, וזאת על דרך של שינוי מבני במערכת שאיש לא בחן או הכינו לדיון כראוי".

 

"מרחיק התביעה - מהדרג הפוליטי"

פרקליט המדינה כתב עוד כי נאמן מציע להרחיק את התביעה הפלילית מהדרג הפוליטי, "כשברור לכולם כי לדרג הפוליטי כיום אין כל נגישות לעשייה הפלילית". הוא כתב כי "זמנים בלתי שגרתיים מחייבים צעדים בלתי שגרתיים" וכי הסיבה לפנייתו "היא העובדה שעל הפרק עומד נושא בלתי שגרתי בעליל שצריך להדיר שינה מעיני כולנו...הנושא הוא עתידו של מוסד היועץ המשפטי לממשלה, העומד היום בראש מערכת אכיפת החוק כשהפרקליטות במרכזה".

 

לדברי לדור, הדאגה מהתהליך אותו קיים שר המשפטים באורח עצמאי ואישי היא "מהשפעתה של התוכנית החדשה לרפורמה כה יסודית במנגנוני שלטון אלה על דמותה של החברה בה

 אנו חיים ונחיה". הוא טוען כי נאמן החליט לחלק את התפקידים מבלי שנכנס לדיון במהויות, במשמעויות ובהשלכות הדרמטיות של מהלך כזה. פרקליט המדינה מתח ביקורת על כך שלא נערכה עבודת מטה של ממש, "לביצוע מהפך כה עמוק תוך היוועצות עם הדרגים הפנימיים של המערכת, וכי ראוי שרכיבים כה מהותיים של התוכנית כדוגמת פיצול הפרקליטות לא 'יוצפו' בפני הציבור עם הוועדה כמוצר מוגמר, למרות שבכל החודשים האחרונים נאמן לא שוחח עם גורמי הפרקליטות על האפשרות שהפרקליטות תפוצל".

 

בהודעת תגובה מטעמו של שר המשפטים, יעקב נאמן, נאמר כי הוא מצר על מכתבו של לדור, שהופץ לכל עובדי משרד המשפטים לפני שהוגש לשר. "הנושאים בהם נוגע המכתב נדונו בהרחבה בפגישות רבות בין השר לפרקליט המדינה. השר רואה בצעד זה מעשה לא תקין בו עובד ציבור מביע ביקורת פומבית נגד השר הממונה עליו", נאמר.

 

"הדבר דומה לאלוף בצה"ל אשר ייצא בביקורת נגד שר הביטחון, או כמו ניצב במשטרה שייצא במכתב נגד שר לביטחון פנים. זה דבר אינו תקין בלשון המעטה במנהל ציבורי תקין", לשון התגובה מטעם השר נאמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לדור. פגיעה באכיפה
צילום: גיל יוחנן
נאמן. עובד הציבור מבקר את השר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים