שתף קטע נבחר

קן: אל על שילמה לאייר אינדיה כדי למנוע תחרות

הממונה על הגבלים עסקיים פרסמה את נימוקיה להחלטה לבטל שישה הסכמי "קוד שייר" של אל על עם חברות תעופה זרות. על ביטול ההסכם עם אירוסוויט, כתבה: "שיתוף פעולה בין שני המתחרים הוותיקים, עלול לפגוע ביכולתה של ארקיע להיכנס לקו"

יותר מחודש לאחר שהורתה לאל על לבטל שישה הסכמי "קוד שייר" עם חברות תעופה זרות בטענה כי הם פוגעים בתחרות, פרסמה היום (ד') הממונה על הגבלים עסקיים, רונית קן, את נימוקי החלטתה. על פי הודעת הרשות להגבלים עסקיים, "בחלק ניכר מן הקווים מצאה הממונה כי ההסכמים מביאים לפגיעה בתחרות. כן, נמצא ששיעורי הרווחיות ורמות המחירים בקו היו גבוהים בהשוואה לקווים אחרים דומים, שבהם לא התקיימו הסדרים לשיתוף פעולה". 

 

הסכמי ה"קוד שייר" שבוטלו הינם של אל על עם אוסטריאן איירליינס בקו מתל אביב לווינה; עם טאנדם אירו המולדובית בקו לקישינב; עם אירוסוויט איירליינס האוקראינית בקווים לדנייפרופטרובסק ולקייב; עם לוט הפולנית בקו לוורשה; עם בולגריה אייר בקו לסופיה, וכן הסכם עם חברת אייר אינידיאה בתנועה להודו.  

 

במסגרת הסכם "קוד שייר", חברת תעופה אחת רוכשת מקומות על טיסה של חברת תעופה אחרת, במטרה להגדיל את מספר נוסעיה ולצמצם את הוצאותיה. על פי הודעת הרשות להגבלים, ההסכמים הללו עוסקים במגוון נושאים ובכללם שיתוף פעולה בשיווק של כרטיסים, תיאום תדירויות טיסה והסכמי תמלוגים.

 

אל על פוגעת בצרכנים

הממונה פירטה בהודעתה מהיום את הסיבות שהביאו לביטול כל הסכם והסכם. כך למשל, בהסכם שבין אל על לאייר אינדיה, קבעה הממונה כי "הכבילה העיקרית הרלוונטית להחלטתי זו, הינה ההסכמה בין החברות לפיה אל על משלמת לאייר אינדיה חלק מהכנסותיה בקו, בתמורה לכך שאייר אינדיה נמנעת מהפעלת טיסות בקו ולמעשה נמנעת מלהתחרות באל על בקו".

  

את התנגדותה להסכם שבין אל על לאוסטריאן, בקו לווינה, נימקה הממונה: "שיתוף פעולה בין שני המתחרים היחידים בשוק, צפוי להקהות את התחרות ביניהם ולגרום לפגיעה של ממש בתחרות ובציבור. ההסכם הבילטראלי בין ישראל לאוסטריה מאפשר מינוי של מוביל נקוב אחד בלבד מצד כל מדינה, מגבלה שמהווה חסם רגולטורי מהותי בפני כניסת מובילים נוספים לקו". סיבה דומה הביאה לביטול של ההסכם מול בולגריה אייר בקו לסופיה ומול לוט הפולנית בקו לוורשה.

  

מקור התנגדותה של הממונה להסכם שבין אל על לאירוסוויט, בטיסות לאוקראינה: "שיתוף פעולה בין שני המתחרים הוותיקים בקו, המטיסים יחד כמעט את כלל הנוסעים בו, עלול לפגוע גם ביכולתה של ארקיע להיכנס לקו ולפגוע בהזדמנות שנוצרה להתפתחותה של תחרות בקו".  

 

קן: "הציבור זכאי להינות"

"השנים בהן לא היה פיקוח תחרותי על ענף התעופה, איפשרו לחברות התעופה הטסות מישראל ואליה להתקשר בהסכמים אשר פועלם המרכזי הפחתת התחרות ופגיעה בציבור", אומרת קן, "הממצאים העובדתיים והנימוקים המקצועיים שבבסיס ההחלטות, ממחישים את חשיבות הרפורמה להגברת התחרות בענף התעופה, ממנה זכאי הציבור בישראל ליהנות". 

 

אגב, בהמשך להחלטת הממונה לבטל שישה הסכמי "קוד שייר", היא איפשרה לאל על להמשיך לקיים הסכמים כאלו עם אמריקן איירליינס בקווים ליעדים שונים בארה"ב; עם צ'כיה איירליינס בקו לפראג; עם איבריה בקווים למדריד ולברצלונה; עם סוויס בקו לציריך; ועם תאי איירווייז בקו לבנגקוק.

 

מאל על נמסר בתגובה: "החברה מצרה על כך שהנימוקים פורסמו באיחור ותפנה לערכאות המתאימות. בתחום התעופה, פגיעה בהסכמי "קוד שייר" היא פגיעה ישירה בצרכן, בכמות הטיסות הזמינה לו ובאפשרות לטוס למגוון יעדים. בעידן בו מדינות העולם מעודדות הסכמי "קוד שייר", מיזוגים ובריתות תעופה בינלאומיות, בוחרת מדינת ישראל לפגוע שוב ביכולתן של חברות התעופה הישראליות להתחרות כשוות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הממונה על הגבלים עסקיים, רונית קן
מטוס אל על
צילום: ירון ברנר
מומלצים