שתף קטע נבחר

על תרומתו למדע של פרופ' פנואלי שהלך לעולמו

השבוע נפטר פרופסור אמיר פנואלי, חתן פרס ישראל ומדליית טיורינג - העיטור הגבוה ביותר בתחום המתמטיקה ומדעי מחשב. במה התייחדה תרומתו למדע ולטכנולוגיה?

ביום ב' השבוע נפטר בניו-יורק פרופסור אמיר פנואלי, חתן פרס ישראל ומדליית טיורינג, הפרס היוקרתי ביותר בתחום המחשוב והמתמטיקה (השקול ביוקרתו לנובל בתחומי המדעים האחרים) המוענק בגין הישגים יוצאי דופן בתחומי המתמטיקה ומדעי המחשב.

 

פנואלי היה בוגר תואר ראשון במתמטיקה בטכניון, ואת הדוקטורט שלו במתמטיקה שימושית קיבל ממכון ויצמן למדע, בנושא "חישוביות של גאויות באוקיאנוס".

 

במהלך פוסט-דוקטורט באוניברסיטת סטנפורד ובמרכז המחקר של IBM החל פנואלי להשקיע מאמציו במדעי המחשב, ובשנת 1969 חזר למכון ויצמן. בשנת 1973 עבר לאוניברסיטת תל אביב, והקים בה את החוג למדעי המחשב, רק בכדי לשוב לכור מחצבתו המדעי ברחובות ב-1980.

 

במהלך שנות התשעים, עבר פנואלי לארצות הברית - כדי לכהן כפרופסור-חבר בפקולטה למדעי המחשב באוניברסיטת ניו-יורק.

 

בשנת 1996 קיבל פנואלי את מדליית טיורינג, על "עבודה חלוצית, שאפשרה הכנסת לוגיקה זמנית (מלשון זמן) למדעי המחשב ותרומה יוצאת דופן לתכנות ואימות מערכות", לדברי ועדת הפרס של מדליית טיורינג. הנוסחאות שפיתח פנואלי, למעשה, מאפשרות הוכחת טענות המתייחסות לממד הזמן, ובכך מאפשרות אימות ובדיקת תוכנה המפקחת על אירועים בדידים ורציפים.

 

עוד כתבה עליו ועדת הפרס בנימוקיה: "עבודתו השפיעה על מגוון רחב של יישומים תעשייתיים, כמו בקרת תהליכים במפעלים כימיים ושפות חוקיות במסדי נתונים...בכך שהציג למדע המחשב את הלוגיקה הזמנית, הותיר פנואלי חותם משמעותי ומתמשך, שעיצב את האופן בו לומדים (גם) מערכות עכשוויות".

 

פנואלי, יליד נהלל, היה בן 68 שנים במותו. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' אמיר פנואלי
צילום: David Monniaux, מופץ תחת רישיון CC
מומלצים