שתף קטע נבחר

גולדסטון: חששתי להיחטף בעזה - ושתשמחו

לאחר שעצרת האו"ם אימצה את הדו"ח שגיבש, התייצב ריצ'רד גולדסטון לעימות מול שגריר ישראל לשעבר באו"ם. הוא טען כי הדו"ח מאוזן, וקרא לישראל לערוך חקירה: "כל מה שהשיגו עד עכשיו זה הרשעה אחת על גניבת כרטיס אשראי". היה לו גם וידוי אישי קטן על שליחותו ברצועה

אחרי הניצחון באו"ם, גולדסטון ניצב בפני עימות: השופט ריצ'רד גולדסטון השתתף הלילה (יום ו') בעימות מול דורי גולד, לשעבר שגריר ישראל באו"ם, במהלכו טען כי הצהרותיהם של פוליטיקאים ואנשי צבא ישראלים היו עדות לטקטיקה של שימוש בכוח בלתי פרופורציונאלי. "הבעיה היא שבדו"ח שלכם לא ראיתם בחמאס אחראי. מי ששלח טילים, הוא זה שפתח במלחמה", טען מנגד גולד. גודסטון חשף גם פן אישי: "חששתי להיכנס לעזה. היו לי סיוטים בלילה שהחמאס יחטוף אותי ושהישראלים יצהלו משמחה".

 

"אלוף גדי אייזנקוט הזהיר שהטקטיקה של תקיפה בלתי פרופורציונלית נוסח ה'דחיה' (התקיפה הישראלית במעוז חיזבאללה בביירות במלחמת לבנון השנייה - י.ב.ח), תבוצע מעתה בכל מקום", אמר גולדסטון בעימות, שהתקיים

באוניברסיטת ברנדייס שבארצות הברית. השופט אף הזכיר כי שני סגני ראש הממשלה, אלי ישי וחיים רמון, איימו להרוס אלפי בתים בתגובה לירי הרקטות.

 

גולדסטון תיאר את מאמציו להיפגש עם בכירים ישראלים, בהם ראש הממשלה, בנימין נתניהו ושר הביטחון, אהוד ברק - וכיצד זכה לכתף קרה. הוא אף התייחס גם להאשמות שהוטחו לעברו מצד ישראל, ואמר ש"ההתקפות האישיות כואבות", אך הבהיר כי הדו"ח, שאומץ הלילה על ידי עצרת האו"ם, הוא מסמך מאוזן. "זו הפעם הראשונה שמסמך של האו"ם, מוזכר הסבל של אזרחי ישראל מירי רקטות לעבר דרום המדינה", הוסיף.

 

"לישראל יש לא רק זכות להגן על אזרחיה, אלא גם חובה על פי החוק הבינלאומי. הפעולה הצבאית היא חוקית. בהקשר זה, הוועדה מצאה שחמאס וארגונים אחרים ביצעו פשעי מלחמה נגד אזרחים בדרום ישראל. הרקטות הטילו טרור על נשים וילדים מדי יום. זה הופיע בדו"ח בפירוט", טען. 

 

מנגד, הוא הבהיר כי התקפה קרקעית על אוכלוסיה אזרחית, הריסת אלפי בתים ופגיעה בתשתיות הן פשע מצדה של ישראל. "האסטרטגיה הזו שאומצה על ידי משרד הבטחון מנוגדת לחוק הבינלאומי", האשים.

 

גולדסטון וגולד לא התעמתו באופן ישיר, אולם הגיבו האחד לטענות השני. השגריר לשעבר גולד הציג בעימות את עמדת ישראל באמצעות סרטים שהפיק צה"ל, בהם נראה כיצד מקבלת האוכלוסיה הפלסטינית הודעה מראש על תקיפות באזורים מסויימים. בנוסף, נראים בסרטים בכירי חמאס המודים בשימוש באזורים מאוכלסים ברצועה לירי רקטות.

 

"למה היו צריכים להפציץ את המסגד?"

בתשובה לטענת גולד, לפיה ישראל לא נקטה עונש קולקטיבי כלפי הפלסטינים, אמר השופט גולדסטון: "למה הם היו צריכים להפציץ את המסגד? למה הם היו צריכים להפציץ את בית הספר האמריקני? למה הם היו צריכים לתקוף את מתחם אונר"א? אם זה לא זועק לחקירה אז מה כן זועק? למה היו צריכים להפיץ את מרכז המזון של עזה? אם זה לא עונש קולקטיבי, אז מה מהו עונש קולקטיבי?"

 

בהמשך הדיון טען גולד כי מדובר בטענות שקריות: "בדקנו ואין מקרה כזה של מסגד. ישראל לא תקפה את המסגד הזה".

אולם גולדסטון התעקש ואמר כי "במסגד מצאנו שאריות של תחמושת ישראלית".

 

גולדסטון הדגיש כי "ישראל היא דמוקרטיה שומרת חוק", וציין לזכות אזרחי ישראל ש"רבות מהאשמות מדאיגות את אזרחיה". הוא הוסיף שלדעתו, יש כעת לישראל הזדמנות לבחון את ההאשמות ולפעול בנושא."תשעה חודשים אחרי המבצע, צה"ל חוקר את עצמו מאחורי דלתות סגורות. ומה השיגו עד עכשיו? הרשעה אחת על גניבת כרטיס אשראי", אמר גולדסטון.

 

בדבריו, אף הודה גולדסטון כי מועצת זכויות האדם מקדישה זמן לדיונים במתרחש בישראל "באופן בלתי פרופורציונלי, ומזניחה אזורים אחרים בהם יש הפרות חמורות של זכויות אדם. דיברתי נגד היחס הבלתי הוגן כלפי ישראל של המועצה לזכויות האדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקיפות האישיות כואבות. גולדסטון
צילום: AFP
צילום: זום 77
מתעמת. גולד
צילום: זום 77
מומלצים