שתף קטע נבחר

הפגנות בצמתים: אין עובדים זרים - היבול נהרס

בעלי משקים חקלאיים מפגינים ב-13 צמתים מרכזיים, בדרישה מהממשלה לקיים את הבטחותיה ולהתיר להם להעסיק עוד זרים. ראש ארגון בדרום: "הסלט הישראלי יהפוך למוצר מותרות". ראש מועצה בצפון: "הממשלה נוהגת בברוטליות כלפי החקלאים"

עובדי האדמה מוחים בצמתים מרכזיים על "עבודה בעיניים". חקלאים מכל רחבי הארץ הפגינו הבוקר (יום א') ב-13 צמתים ברחבי הארץ, במחאה על כך שהממשלה אינה מתירה לטענתם להכניס מספר מספיק של עובדים זרים - ואף פועלת בניגוד להבטחות שניתנו בעבר.

 

המפגינים טוענים כי ההחלטה לסגור את שערי המדינה בפני עובדים זרים נוספים מנוגדת להחלטת הממשלה להפחית הדרגתית את מספרם מ-26 אלף ל-19.5 אלף.

 

בצומת טללים החלו החקלאים בחסימת הכביש והבערת צמיגים. בצומת הערבה הם ביקשו לערוך "טקס אשכבה" לענף החקלאות. דודי קדוש, רכז החקלאות במועצה האזורית תמר, אמר כי כיום חסרים אלפי עובדים זרים במשקים החקלאיים, "והגידולים נרקבים".

 

בצומת אחווה חסמו כמה מאות מפגינים את הכביש, וחילקו לנהגים העצבניים פירות עם חומרי הסברה. מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, חבר הכנסת לשעבר אבשלום (אבו) וילן, הדגיש כי "אנחנו לא מבקשים תוספת עובדים, אלא שיתירו את בואם של 5,000 עובדים מתאילנד במקום אלו שסיימו את עבודתם וחזרו. הממשלה התחייבה לכך בהסכם רק לפני כמה חודשים".


"הבעיה היא שהישראלים לא רוצים לעבוד בחקלאות" (צילום: הרצל יוסף)

 

אילן פרץ, מנכ"ל מושבי הנגב - חברה חקלאית המאגדת 34 מושבים בנגב - מוביל את ההפגנה בצומת סעד. לדבריו, "זה חלק מהמאבק על אופיה של המדינה הציונית. ללא עובדים בחקלאות ניאלץ לייבא ירקות ופירות והסלט הישראלי יהפוך למוצר מותרות. אין פה רווח כלכלי בהעסקת העובדים הזרים, הבעיה היא שאין עובדים ישראלים שרוצים לעבוד בחקלאות".

 

המלפפונים הולכים קיבינימט

חקלאים מחבל לכיש עמדו בצומת מכללת אחווה שעל כביש 40. עומר ציפמן ממושב ביצרון אמר ל-ynet: "אנחנו רוצים לעבוד בחקלאות ולא לבזבז זמן בהפגנות בצמתים, אבל הממשלה לא אפשרה לנו זאת כי היא עצמה אינה עומדת בהסכמים".


"המחיר עולה ומעלה גם את המדד" (צילום: הרצל יוסף)

 

ציפמן סיפר כי המצוקה בוערת כעת, בין היתר בשל הפרי שמבשיל על העצים - והיעדר ידיים לקטוף אותו. "כרגע יצוא האפרסמון נמצא בעיצומו. יש לנו 480 דונם עצי פרי עמוסים בפירות, אבל במקום 11 עובדים שאמורים להיות על פי הויזות שהמדינה עצמה הנפיקה - יש לנו כיום רק 5 עובדים. זה אומר שהפרי אינו נקטף בזמן, אינו מיוצא בזמן, ובית האריזה המעסיק 35 עובדות ישראליות מהאזור עובד כיום רק עם 10 עובדות".

  

גם לצומת דרור שבשרון הגיעו עשרות חקלאים וחנו את כלי הרכב הכבדים לצד הכביש. בצומת כפר הרא"ה הכביש נחסם לסירוגין. מרדכי עזרא, מגדל מלפפונים ממושב אחיטוב אמר ל-ynet: "קיצצו לנו בעובדים הזרים ואין מי שיקטוף את היבולים שהולכים קיבנימט".


"השר שמחון מחסל את החקלאות" (צילום: יואב שלמון)

 

"אני יש לי מכסה של שישה עובדים. שניים עזבו את הארץ על פי חוק - ואחר ברח. נשארתי עם 50 אחוזים ממה שהיה לי ולא מאשרים לי אפילו את המכסה שלי בעובדים. ישראלים לא מוכנים לעבוד ואילו על הפלסטינים אי אפשר לסמוך כי כל הזמן יש סגר", אמר עזרא והדגיש כי המשבר נוגע בסופו של דבר לכיסו של הצרכן: "בגלל שאנחנו לא יכולים לקטוף את היבול - המחיר עולה בשוק ומעלה גם את המדד".

 

מפגין בצפון: שר הפנים מביא לקץ החקלאות

גם בצומת הסרגל חסמו החקלאים את התנועה והעמידו במקום כלים כבדים. "מה ששר הפנים עושה כעת יוביל לקיצה של החקלאות", אמר ל-ynet עידו רוזן, חקלאי מכפר יהושע. "מדינת ישראל מתעללת בחקלאים בנושאים שונים, הפעם על הפרק העובדים הזרים. חשוב שיבינו שבלי עובדים אין ייצוא ואין ייצור. תמוה בעיני איך שר אינו מכבד החלטות ממשלה. כשאני כאזרח לא ממלא אחר החוק - תובעים אותי לדין", אמר רוזן, בעליו של משק לגידול צמחי תבלין לייצוא ולשוק המקומי.

 

להפגנה בצומת הסרגל הגיע גם ראש המועצה האזורית עמק יזרעאל, אייל בצר, שהזהיר

כי החלטת הממשלה תביא לפגיעה קשה בישובי העמק. "הממשלה נוהגת בברוטליות כלפי החקלאים כשהיא אינה מכבדת החלטות של עצמה. באין עובדים כל היבול שעמד להיקטף, בייחוד עכשיו, יירד לטמיון", האשים.

 

בצומת מחניים שעל כביש 90 שובשה אתנועה על-ידי כמה עשרות. הם הניפו שלטים בהם נכתב בין השאר: "החקלאים בונים, הממשלה הורסת", "רוצים מדינת מדבר או מדינה פורחת וחקלאות"? נשיא התאחדות האיכרים בישראל, דובי אמיתי, הדגיש כי "הסכמנו לצמצם את מכסת העובדים הזרים, נתנו צ'אנס, אבל אף ישראלי לא רוצה לבוא לעבוד היום בחקלאות". 

 

עד הבוקר, צעדי המחאה בסוגיה זו היו מקומיים - והתמקדו בעיקר באזור הערבה. התקרית החמורה ביותר התרחשה בחצבה לפני כשבועיים, אז הגיעו הדברים לכדי עימות פיזי של ממש, בעוד חקלאים מנעו את פעולתם של אנשי יחידת "עוז" שהגיעו למושב כדי לעצור עובדים לא חוקיים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילנה קוריאל, טובה דדון, רענן בן-צור, חגי עינב ושרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבעירו צמיגים בצומת טללים
צילום: הרצל יוסף
מפגינים בצומת דרור
צילום: עידו ארז
מומלצים