שתף קטע נבחר

בשלומי קיבלו חצי משכורת: "נעתור נגד המדינה"

למרות המצב הקשה, החליטו במועצה להימנע בשלב זה ממחאה ושביתות, ובמקום זאת לצאת למאבק משפטי נגד קיצוץ מענקי האיזון. "זה צעד קיצוני", אומר ראש המועצה גבי נעמן, "אבל מיצינו כל מהלך אחר. היישוב בסכנת קריסה"

עוד יישוב בצפון משלם את מחיר הקיצוצים. אחרי חצור הגלילית, שם לא קיבלו עובדי המועצה שכר כבר חודשיים, מגיע תורה של העיירה שלומי שבגליל המערבי. כבר בחודש שעבר, הספיקו המעות האחרונות בקופת המועצה בקושי לתשלום משכורות ספטמבר, ללא ההפרשות הנלוות. עם הגעת מועד תשלום משכורות אוקטובר היום (ב') כבר לא היה מספיק אפילו לזה: כ-150 עובדי המועצה והפנסיונרים נאלצו להסתפק רק במחצית המשכורת.

 

האווירה ביישוב הקטן, המונה כ-7,000 נפש, היא קשה - ובבניין המועצה מורגש מתח רב. העובדים יכולים אולי להתנחם בהחלטת ועדת הכספים מוקדם יותר היום, שצימצמה את היקף הקיצוץ הרוחבי בתקציב המדינה, ובין היתר השיבה חלק מהכסף שקוצץ ממענקי האיזון הניתנים לרשויות המקומיות.

בקרב ראשי הרשויות עדיין לא ברור כיצד תשפיע ההחלטה ויש תחושה של אי ודאות, משום שלא ברור כמה מהכסף שנחסך, אם בכלל, יזרום בסופו של דבר אליהם. בשלומי קוצץ מענק האיזון בשנה האחרונה מ-10 מיליון שקל ל-3.4 מיליון בלבד.

 

לדברי ראש המועצה גבי נעמן, למרות המצב הקשה הוחלט בשלב זה לא לצאת למאבק פומבי וליזום פעולות מחאה או שביתות, אלא למקד את המאמצים במישור המשפטי. הוא מגלה כי במועצה נמצאים כעת בשלבים אחרונים של ניסוח עתירה יוצאת דופן לבג"ץ, נגד מדינת ישראל ומשרדי הממשלה. "אנחנו מקווים שבעקבות העתירה - ואם לא, אז בעת שהיא תידון - נזכה לקבל את הסעד הנדרש", הוא מביע את תקוותו. "לצערי מדובר בצעד קיצוני, אך הוא נעשה לאחר שמיצינו את כל המהלכים האפשריים".

 

"אחרי 13 שנים - לראשונה אנחנו נאלצים לעמוד מול מצב בו היישוב בסכנת קריסה, ולי אין אפשרות לשלם לעובדים שלי משכורת מלאה", הוא מוסיף. "לא מגיע לרשויות, שעל פי משרד הפנים מתנהלות היטב, לסבול מהחלטה מסוג זה. לא זכורה לי שנה כזו. אזרחי מדינת ישראל בצפון סובלים מדי יום מגזרות חדשות, בעוד ראש הממשלה, השרים וחברי הכנסת מטיילים בעולם".

 

"מפחדים מהמממשלה, לא מחיזבאללה"

חנה זגורי עובדת 27 שנים כמזכירת הגזבר במועצה. "לצערי", היא אומרת, "מהרגע שהפוליטיקאים עוזבים את היישוב, הם שוכחים אותנו ואת ההבטחות שלהם. אני חיה בחרדות כבר חודשיים, יודעת שגם אנחנו עומדים לסבול מהקיצוצים. אני בקושי שורדת את החודש עם משכורת מלאה, אז עם חצי משכורת אין על מה לדבר. על מותרות כולם ויתרו מזמן, ההוצאות שלנו הן בעיקר על תשלום חובות וקניית אוכל למשפחה. חשבנו שידאגו לנו כי אנחנו גרים ליד הגבול, אבל טעינו. אני פונה לראש הממשלה ולשרים - תתייחסו לאזרח הקטן. בסך הכול אנחנו מבקשים שתשלמו לנו משכורת בזמן".


זגורי ולוי, בפתח בניין המועצה. "צריך לזעוק" (צילום: אביהו שפירא)

 

שמוליק לוי, נהג אוטובוס במועצה, עמד הבוקר ליד האוטובוס שלו, מתקשה להסתיר את כאבו מהמצב: "כל הפריפריה במצב קשה, אבל שלומי צפויה לשלם מחיר כבד. לאנשים יש התחייבויות לבנקים, למימון לימודים לילדים ולקניית אוכל. מאיפה נביא כסף? צריך לזעוק כדי שכולם יידעו עד כמה הבעיה קשה".

 

ראש המועצה נעמן רומז לכך שדווקא כשהמצב הביטחוני בצפון היה רעוע יותר - לפחות היה ביטחון כלכלי, בזכות הסיוע הממשלתי: "לצערי מהחיזבאללה הפסקנו לפחד, אבל לפעמים, עד כמה שזה נשמע אירוני - הם מביאים לנו גם תועלת". במקום חיזבאללה, הוא אומר, "אנחנו מפחדים מממשלה שמתעלמת מאזרחיה".

 

נעמן מציג תוכניות שונות שהחלו לרקום עור וגידים, בהן הקמת מרכז מסחרי, מסוף אוטובוסים ובית ספר תיכון, הצפויים לתרום רבות לרווחת תושבי העיירה וסביבתה. הקיצוצים האחרונים מאיימים לפגוע בתוכניות הללו, אבל נעמן לא מרים ידיים:

"אנחנו נדע להילחם בדרכים המקובלות על מה שמגיע לנו. אני לא אתן לשלומי לקרוס, ואף ראש רשות בפריפריה לא ייתן לתושביו לסבול מהחלטות וגזרות כמו אלו שנופלות על כתפינו כמעט מדי יום".

 

הבוקר הופץ בקרב עובדי המועצה מכתב אישי מנעמן, שמסביר להם את החלטת מליאת המועצה לצאת למאבק משפטי. נעמן הביע את הערכתו לעובדים שתומכים בו, והביע צער על הסבל שנגרם להם כתוצאה מקיצוץ משכורתם.

 

ובינתיים, בגליל המזרחי, שבו הבוקר הלימודים בחצור הגלילית להתקיים כסדרם בכל מוסדות החינוך, בעקבות פגישות חיוביות של ראשי היישוב עם שרים וח"כים, אתמול בירושלים. עם זאת, השיבושים וההשבתות בבניין המועצה והמתנ"ס המקומי נמשכים גם היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת שלומי. מורגש מתח רב
צילום: אביהו שפירא
"כל יום גזרות חדשות". נעמן
צילום: אביהו שפירא
מומלצים