שתף קטע נבחר

לראשונה בארץ: תרופה ניסיונית הצילה משפעת חזירים

כמאל חלבי בן ה-30 נדבק בשפעת חזירים קשה, ונאבק במשך שבועיים על חייו ביחידה לטיפול נמרץ בבי"ח רמב"ם. שום טיפול לא הועיל, עד שהוחלט - לראשונה בישראל - לטפל בו בתרופה הניסיונית "פרהמיביר". ראש הצוות לטיפול במגיפות במש' הבריאות: "המלצנו לרכוש את התרופה לחולים קשים שאינם יכולים ליטול תמיפלו או רלנזה"

לראשונה בישראל: תרופה ניסיונית לשפעת החזירים הצילה צעיר שנאבק במשך שבועיים על חייו. כמאל חלבי (30) מדליית אל כרמל, היה מאושפז במשך שבועיים ביחידה לטיפול נמרץ בבית החולים רמב"ם. חלבי, ללא מחלות רקע וגורמי סיכון, נדבק בשפעת החזירים ככל הנראה מבתו. לאחר שטופל ללא הואיל בתרופה תמיפלו, החליטו רופאיו לאשר טיפול בתרופה הניסיונית "פרהמיביר", שהגיעה לאחרונה לישראל. זו הובילה לשיפור דרמטי במצבו. ארבעה ימים לאחר שהחל בטיפול נותק חלבי ממכשירי ההנשמה, והוא צפוי להשתחרר בימים הקרובים לביתו.   

 

פרהמיביר היא תרופה אנטי-ויראלית, בדומה לתמיפלו. כמותה, היא מקצרת את משך הופעת תסמיני המחלה. התרופה נרכשה על ידי משרד הבריאות בעקבות המלצה של הצוות לטיפול במגיפות (צט"מ) המייעץ למשרד הבריאות בהתמודדות עם שפעת החזירים.

 

הרופא המטפל: "ראינו שאנחנו לא מנצחים את המחלה"

"החולה שקיבל את התרופה הוא חולה צעיר, ללא מחלות רקע וללא גורמי סיכון. במשך 12 יום הוא קיבל תמיפלו ולא הגיב לתרופה", סיפר ד"ר ירון בר-לביא, מנהל היחידה לטיפול נמרץ ברמב"ם. "הוא היה במצב קשה מאד ונזקק להנשמה עם

 אחוזי חמצן גבוהים. ראינו שאנחנו לא מנצחים ככה את המחלה".

 

ביום רביעי שעבר השתתף בר-לביא בכנס של מנהלי יחידות לטיפול נמרץ ומומחים למחלות זיהומיות, ובו שמע לראשונה  ממשרד הבריאות על התרופה ועל ההחלטה לרכוש אותה. "חשבתי שהחולה שמאושפז אצלנו יכול להתאים לטיפול בתרופה. הצגתי לראש הצט"מ את המקרה ואישרו לנו לקבל את הטיפול. בחמישי בלילה החולה החל לקבל את התרופה ואחרי שלושה ימי טיפול חל שיפור דרמטי בממצאים הריאתיים. בבדיקה נמצא שגופו הפסיק להפריש את הווירוס. אתמול בבוקר הפסקנו להנשים אותו והיום הוא כבר יושב בכורסה ומתלוצץ עם רופאיו. אני חושב שהתרופה הצילה את חייו".

 

פרופ' דני אנגלהרד, ראש הצוות לטיפול במגיפות במשרד הבריאות ומנהל מחלקת ילדים בהדסה עין כרם, מסביר שפרהמיביר זהה, מבחינת זמן פעילותה, לתרופות אנטי ויראליות אחרות - תמיפלו ורלנזה - שכבר נמצאות בישראל. "התרופה הזו מיועדת לחולים בטיפול נמרץ, שהמעיים שלהם לא סופגים את תרופת התמיפלו ושבגלל מצבם אינם יכולים להשתמש בתרופה רלנזה שניתנת באמצות משאף", הסביר פרופ' אנגלהרד ל-ynet. "לא הוכח עד כה שיש לתרופה הזו יתרון על תמיפלו והיא גם לא רשומה עדיין. יש לה אישור שימוש מה-FDA כתרופת חירום. המלצנו לרכוש את התרופה הזו לחולים קשים שאינם יכולים ליטול תמיפלו או רלנזה ומשרד הבריאות קיבל את עמדתנו. נרכשו עשר מנות תרופה ובקרוב יירכשו מנות נוספות. אנחנו שוקלים כל מקרה לגופו ומחליטים באילו מקרים לתת את התרופה". פרהמיביר נחשבת לתרופה יקרה למדי: עלות מנת תרופה לחולה בודד היא 12 אלף שקלים.

 

אשתו של כמאל: "קיבלנו אותו בחזרה לחג הקורבן"

כמאל חלבי הוא עורך של אתר חדשות באינטרנט המיועד למגזר הדרוזי. אשתו פאדיה מספרת: "זה התחיל לפני שלושה שבועות. הילדה שלנו, בת שנתיים, הדביקה אותנו. אני והילדה עברנו את זה, אבל הוא הדרדר". לאחר שהחל להשתעל, לקחה אותו פאדיה לרמב"ם. "יום אחרי שהגענו הוא כבר היה בטיפול נמרץ. הוא היה שבועיים מונשם ומורדם ללא הכרה. אף אחד לא נכנס אליו. הוא היה במצב קשה מאד". 

 

כשסיפרו לבני המשפחה על התרופה החדשה וביקשו מהם לאשר את הטיפול בה, הם התלבטו, בשל הסיכון שבשימוש בתרופה ניסיונית. יחד עם הוריו של כמאל, החליטה פאדיה לאשר את השימוש. "ברוך השם עכשיו הוא בריא, נושם לבד

 ואין לו כלום. ממש קיבלנו אותו בחזרה מתנה לחג הקורבן. עוד כמה ימים אנחנו יוצאים מכאן וזה פשוט נס", היא מתארת.

 

בשעות הקרובות יוחלט במשרד הבריאות באם שתי חולות נוספות - האחת מאושפזת ברמב"ם והשניה בבית חולים אחר - יקבלו אף הן את התרופה.

  

פרהמביר, המיוצרת על ידי חברת התרופות biocryst, ניתנת עד כה בעולם במסגרת נסיונית בלבד. לאחרונה אישר ה-FDA לתת את התרופה לטיפול בחולים קשים משפעת החזירים המאושפזים בטיפול נמרץ. עד כה קיבלו את התרופה בארצות הברית 32 חולים. 29 מהם החלימו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמאל חלבי בטיפול נמרץ. ישתחרר
צילום: פיוטר פליטר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים