שתף קטע נבחר

מפגש רטוב: להקת דולפינים מול חופי הרצליה

במסגרת מחקר מתמשך של המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים, נצפתה להקה של חמישה דולפינים ממין דולפינן מצוי, מספר קילומטרים מחופי הרצליה. בנוסף לבוגרים בחבורה, נמצא גם גור חדש. הסקר מאפשר לעקוב אחרי אוכלוסיית הדולפינים החיה בקביעות מול חופי ישראל

במהלך סקר שנערך אתמול (ד') התגלתה במרחק של כארבעה קילומטרים מחופי הרצליה להקת דולפינים ממין דולפינן מצוי  שמנתה ארבעה פרטים בוגרים וגור אחד. הלהקה אותרה על ידי מתנדבי ארגון מחמל"י (המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים) במסגרת מחקר מתמשך על אוכלוסיות היונקים הימיים בחופי הארץ מזה כ-11 שנה.

 

"במהלך התצפית שנמשכה יותר משלוש שעות, הצלחנו לאתר שתי נקבות בוגרות, שני זכרים וגור", אומר ל-ynet אביעד שיינין מהחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה. "השמחה הגדולה היתה לפגוש מחדש מכרים ותיקים בים, אחריהם אנו עוקבים מזה מספר שנים".
 
 

מפגש חוזר עם סליטי והולו - צמד דולפינים ותיקים

הסקרים מהווים הזדמנות לחוקרים לתעד את את סנפירי הדולפינים. לכל דולפין יש סנפיר שונה המשמש לזיהויו ובשנים האחרונות התווספו צילומים רבים לקטלוג היונקים הימיים החיים מול חופי ישראל

 

בסקר הקודם שהתקיים בחודש שעבר, נצפתה להקה בריאה נוספת של שישה דולפינים ממין דולפינן מצוי מול חופי ת"א, ביניהם שלושה גורים. במהלך ההפלגה, זיהו החוקרים את "זיגי", נקבת דולפין מצוי שזוהתה לראשונה בשנת 2005 ומאז המליטה שני גורים. הפעם הם נתקלו בשני דולפינים וותיקים יותר.

 

"סליטי הוא אחד הדולפינים הראשונים שתיעדנו בשנת 2001 ולאחר מכן, הוא נעלם לנו מהרדאר למשך ארבע שנים ומאז הוא נצפה פעם-פעמיים בשנה", מסביר שיינין.
 
שמו של הדולפין הוענק לו בעקבות הסדק הקטן שאותר בחלקו האחורי של הסנפיר הגבי שנפגע.
 
"אנו משערים כי מדובר בדולפין ממין זכר, מאחר שלא ראינו אותו בחברת גורים והוא מבלה את זמנו עם דולפין נוסף. דולפינים ממין זכר סובלים מצלקות ופציעות רבות יותר על גופם מהנקבות, כי הם רבים עם פרטים אחרים על הנקבות".
 

שיינין מציין כי הלהקה מורכבת למעשה משתי תתי להקות, שהתפצלו והתמזגו זו לזו. תת-להקה אחת הורכבה מאם, גור ודולפינה בוגרת שסבלה מפציעה בזנב. תת הלהקה השנייה היתה בראשותו של הדולפין סליטי ופרט בוגר נוסף המוכר לחוקרים, שזכה לשם "הוֹלו".

 

בדומה לפגיעה החיצונית של 'סליטי', גם 'הולו' סובל מצלקת גדולה על סנפיר הגב. הולו לדברי שיינין, נצפה לראשונה בשנת 2006 ומאז תועד מספר פעמים במהלך ההפלגות המחקריות. להקת הדולפינים שנצפתה במשך כשלוש שעות חיפשה ברחבי הים מזון, במהלכה ביצעה צלילות ארוכות לעומק של כ-40 מטר לערך.

 

צילום: אביעד שיינין, מחמל

 

 
אוכלוסיית הדולפינים ממין דולפינן מצוי נחשבת לנפוצה ביותר בחופי ישראל ועל פי המחקר של מחמל"י והחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה שהחל בשנת 1998, מספרה מוערך בכ-360 פרטים החיים באורח קבוע מול חופי הארץ. במסגרת המחקר תועדו עד כה למעלה מ-170 דולפינים החיים בקביעות לאורך חופי הארץ.
 
בחורף הקרוב, עם הירידה בטמפרטורת המים, צפויים הדולפינים להגדיל את שכבות השומן שלהם ולמרות מזג האוויר הקריר הצפוי בשבועות הקרובים, שיינין דווקא מציין כי זו אחת התקופות הטובות מבחינת מצב הים שמאפשר למצוא בקלות יותר להקות של דולפינים באזור.

 

לאחר אין ספור הפלגות, במחמ"לי מרשים לעצמם גם לחלום על דור העתיד של מחקר הדולפינים בישראל - מעקב לווייני אחרי מסלול המחייה של הדולפינים - פרויקט שאפתני שדורש תקציבים לא קטנים ולכידה זמנית של דולפין במטרה למשדרו.

 

"אין ספק שזה משהו שאנחנו שואפים אליו, למרות הלוגיסטיקה המסובכת והעלויות הגבוהות, מאחר שאמצעי מעקב אחרי הדולפינים יתנו לנו תמונה מדוייקת יותר על אזורי ונתיבי המחייה שלהם", מסכם שיניין. "כיום נותר לנו רק להעריך את מצבם בטבע ואין ספק ששימוש בטכנולוגיה מסוג זה בעתיד, תעזור גם לשמור על היונקים המופלאים שחיים לצידנו בים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד יניב, מחמלי
צילום: אביעד שיינין, מחמל"י, אוניברסיטת חיפה
צילום: אוהד יניב, מחמלי
צילום: אביעד שיינין, מחמל"י, אוניברסיטת חיפה
מומלצים