שתף קטע נבחר

העותרים לביטול הכלא: ניצחון לאזרחים ולאסירים

גונדר בדימוס שלמה טוויזר, שעתר נגד הפעלת בית הכלא הפרטי, אמר ל-ynet אחרי החלטת בג"ץ: "לא ייתכן שאנו, כאזרחים, ניתן סמכויות לריבון ואז הממשלה תעביר את הסמכויות לאזרח אחר". הוא הוסיף: "אני מקווה שההחלטה הזו תדליק נורה אדומה - שלא ינסו בעתיד גם להפריט את המשטרה"

ארבע שנים וחצי המתינו העותרים שביקשו לבטל את הקמת הכלא הפרטי בבאר-שבע לפסק הדין. היום (ה') התברר להם כי ההמתנה הארוכה היתה משתלמת - לאחר ששופטי בג"ץ החליטו לבטל את החוק המסדיר את פתיחתו של המקום. אחד ממגישי העתירה, גונדר בדימוס שלמה טוויזר, אמר ל-ynet: "ניצחנו את המלחמה לאסירים ולאזרחי מדינת ישראל".

 

העותרים, חטיבת זכויות האדם במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן וטוויזר, טענו שהעברת סמכויות שלטוניות הנוגעות לאסירים - מהמדינה לחברה פרטית הפועלת למטרות רווח - תפגע בזכויותיהם של האסירים.

 

טוויזר לא הסתיר את התרגשותו מהחלטת השופטים. "אני כאזרח במדינת ישראל, כאדם שניהל בתי סוהר ובילה את זמנו בבתי סוהר, מוקיר ומעריך את המדינה, שיש לנו שופטים כל כך אמיצים שאמרו את הדברים הנכונים. סוף סוף יש חוק במדינת ישראל. אני גאה בכך שהשופטים הגיעו למסקנה שלא ייתכן שאנו, כאזרחים, ניתן סמכויות לריבון ואז הממשלה תעביר את הסמכויות לאזרח אחר. כיצד ייתכן שאדם שייכנס לכלא יצטרך לסמוך על אותו אזרח לרווחתו?"

 

הוא הודה לגופים האחרים שתמכו בעתירה, והוסיף כי הוא לא בא בטענות למי שבנה את הכלא הפרטי והיה אמור להפעיל אותו: "הבעיה שלי היא לא נגד הקבלן, אלא נגד המדינה. הוא רוצה להרוויח את כספו. הבעיה היא עם מדינת ישראל שהחליטה להפריט ואני מקווה שההחלטה הזו תדליק נורה אדומה - שלא ינסו בעתיד גם להפריט את המשטרה".

 

על פסק הדין התקדימי, אמר טוויזר: "מי שטוען שהפרטת בתי סוהר הצליחה במדינות אחרות - טועה. זה טיעון שנוח למי שמקורב לצלחת. קיימנו כבר לפני מספר שנים דיון בהשתתפות מומחים רבים, שפסקו נגד ההפרטה. לתת את שירותי ההפרטה של המינהלה, הרפואה וכן הלאה - זה בסדר, אבל לתת סמכויות לאזרח שישמור על אותו איש משפחה שלי או של מישהו אחר? לזה אנחנו לא מסכימים". הוא סיכם: "טוב שיש בית משפט כזה שמהווה בלמים וזעזועים שיעצרו את מקבלי ההחלטות שחשבו שאפשר לשחק בבני אדם".

 

"ההחלטה הכי חשובה בתולדות ישראל" 

עו"ד אביב וסרמן, שהגיש גם הוא את העתירה, אמר כי מדובר בפסק דין תקדימי, לא רק בישראל אלא בעולם כולו: "לדעתי זהו פסק הדין החשוב בתולדות ישראל והוא תקדימי אף ברמה עולמית.

זו הפעם הראשונה בעולם שבית משפט חוקתי מבטל הפרטה מלאה של בתי כלא. זהו פסק דין סופר חשוב, שבא בסופו של מאבק חברתי חשוב ביותר, אחרי מאבק של שנים".

 

על המאבק הממושך סיפר עו"ד וסרמן: "שנים נלחמו, הן תנועות הנוער, והן אני וחבריי במרכז למשפט ועסקים - עו"ד גלעד ברנע, עו"ד אפי מיכאלי ועו"ד יעל ברדה - שבשנים האחרונות הובלנו את המאבק נגד הפרטת בתי הסוהר". הוא הוסיף: "אני מצדיע לבג"ץ שהחזיר את האמון שלי במערכת המשפט".

 

נציב בתי הסוהר לשעבר, ח"כ אריה ביבי, בירך גם הוא על ההחלטה: "אני מברך על פסיקת בג"ץ. אסור בשום פנים ואופן להפריט את מערכבת הכליאה בישראל. ישנם דברים שחייבים להישאר בידי המדינה ואחד החשובים בהם הוא הזכות להפעיל כוח, כאשר אסור למסור את הזכות הזו בידי גורם פרטי. כלא פרטי הוא עסק לכל דבר שבו הרצון למקסם רווחים, עלול לגבור על טובת האסירים וזכויות האדם

שלהם. עלינו להמשיך ולשפר את מערכת בתי הכלא הקיימת ולהקים בתי כלא חדשים שיתופעלו על-ידי שב"ס"

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "אנו, יחד עם הגורמים הרלוונטים הנוספים בממשלה, נלמד את פרטי החלטת בג"ץ בנושא".

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טוויזר. "חשבו שאפשר לשחק בבני אדם"
צילום: מאיר אזולאי
עו"ד וסרמן. "פסק דין תקדימי"
מומלצים