שתף קטע נבחר

הריבית התייקרה: מה יהיה עם המשכנתא?

מי יפסיד ומי ירוויח מהעלאת הריבית השבוע? האם החלטת בנק ישראל תשפיע על הדרך שבה אנחנו בוחרים את המסלולים למשכנתא? והאם היא צפויה לפגוע בטרנד הלוהט של קבוצות הרכישה? מדריך

באפריל רכשה משפחת ישראלי בית בשווי של 850 אלף שקל. לשם כך לקחה המשפחה משכנתא בגובה 500 אלף שקל לתקופה של 20 שנה. ריבית הפריים עמדה אז על 2%. מאחר שהפריים היה נמוך מאוד, לקחה משפחת ישראלי את כל ההלוואה בריבית פריים, כאשר המרווח עמד על – 0.5% (ריבית של 1.5%). התשלום החודשי הראשוני של המשפחה עמד על 2,413 שקל.

 

 

עם העלאת הריבית הראשונה על ידי הנגיד בספטמבר ב-0.25%, עלה התשלום החודשי של המשפחה ל-2,471 שקל, 58 שקל יותר מבעבר. כעת, לאחר ששלשום העלה בנק ישראל שוב את הריבית ברבע אחוז, יעלה התשלום החודשי של המשפחה ל-2,529 שקל, 59 שקל יותר מהחודש הקודם.

 

אפשר להסיק מכך שכל עלייה של אחוז בריבית הפריים מגדילה את התשלום החודשי של משפחת ישראלי בכ-235 שקל. הנה מדריך קצר בעקבות החלטתו של סטנלי פישר לייקר את הריבית במשק.

 

מי מפסיד ומי מרוויח מהעלייה בריבית?

מי שכבר מפסידים מעליית הריבית הם אלה שלקחו משכנתא במסלול הפריים. ריבית הפריים מושפעת באופן ישיר מריבית בנק ישראל, והיא גבוהה ממנה ב-1.5%. כיום ריבית הפריים היא 2.5%, כך שמי שנטל משכנתא בפריים פחות0.9%, למשל, משלם כיום 1.6%.

 

עבור מי שלא לקח משכנתא, עליית הריבית עשויה לייקר את כל המסלולים, גם את המסלול הצמוד. מעבר לעולם המשכנתאות, לעליית הריבית יש כמובן השפעה על שאר הפעילות הפיננסית: האוברדרפט יתייקר, דחיית תשלומים בכרטיסי אשראי תתייקר, והלוואות צמודות לפריים יעלו.

 

אלו שהפקידו פיקדונות בריבית משתנה יכולים לקבל יותר. חשוב לזכור בכל מקרה שמדובר בעלייה שולית. מי שמחזיק בפיקדון 100 אלף שקל, יקבל בשנה שלמה רק עוד 250 שקל.

 

האם העלייה משמעותית או סמלית בלבד?

לעת עתה מדובר בעלייה סמלית שאין לה השפעה אמיתית. אלא שהעלייה עשויה לסמן תפנית במדיניות הריבית של בנק ישראל. מדובר בהעלאה השנייה, לאחר גל הורדות ארוך יחסית.

 

"יש לזכור כי לפני יותר משנה (אוגוסט 2008) עמדה ריבית הפריים על 5.5%", אומר עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות, המתמחה בענף המשכנתאות והבנקאות למגזר הפרטי והעסקי בישראל. "לצורך ההשוואה, אם הריבית תחזור לרמה הזאת, הריבית שהמשפחה תשלם על המשכנתא שלה תעמוד על 5% והתשלום החודשי יהיה 3,300 שקל, עלייה של 887 שקל לעומת הסכום שהם משלמים כעת.

 

"כפי שניתן לראות, אמנם הריבית עלתה, אך בראייה היסטורית היא עדיין נמוכה מאוד. מעטות התקופות בהיסטוריה של המדינה, אם בכלל, שזמן רב כל כך נמצאה הריבית בשפל כזה. אפשר לומר כי חלון ההזדמנויות היה פתוח תקופה ממושכת ועודנו כך. הצפי הוא שגם אם הנגיד ימשיך להעלות את הריבית בחודשים הבאים, עדיין יעבור זמן לא מבוטל עד שנגיע לרמות שהיו נהוגות ב-2008".

 

האם זה משנה את סדר העדיפות מבחינת בחירת המסלול למשכנתא?

מגמת העלאות הריבית עשויה לאורך זמן להפחית את הביקוש למסלול ריבית הפריים בהלוואות משכנתא.

 

האם העלאת הריבית עשויה לצנן את טרנד קבוצות הרכישה?

עליית הריבית לא תצנן בהכרח את קבוצות הרכישה, שכן מטרת קבוצות הרכישה, עם כל הסיכונים הכרוכים בהן, היא להוריד את מחירי הדירות. בה בעת, עליית הריבית צפויה לצנן את הלחץ על מחירי הדירות. בשנה האחרונה הסיטו רבים את החסכונות לרכישת דירה במסגרת החיפוש אחר תשואה נאותה. העלאות ריבית יכולות להפסיק את התהליך משני כיוונים: מצד אחד, הריביות עלו, והתשלומים החודשיים על המשכנתא גדלו. מצד אחר, הפיקדונות בבנק, שכבר יניבו יותר מ-0%, יניבו תשואה מספקת יותר.

 

האם עדיין כדאי לקחת משכנתא במסלול פריים?

למי שמניח שריבית בנק ישראל תעלה לאורך זמן פחות מהאינפלציה, כדאי לשקול מעבר למשכנתא בריבית משתנה במרווח קבוע מהפריים. כך או כך, כדאי לקיים מעקב שוטף ולהתייעץ עם מומחים שיתאימו את תמהיל המשכנתא בצורה הטובה ביותר על פי הצרכים הספציפיים של כל לווה.  

 

הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
דירה למכירה
צילום: חגי אהרון
מומלצים