שתף קטע נבחר

זירת הקניות
צילום: jupiter

סין וארה"ב הודיעו בהפתעה: נפחית גזי חממה

הממשל הסיני הפתיע כשהודיע לראשונה על כוונתו להפחית פליטות גזי חממה. ההודעה באה כיממה לאחר שארה"ב הודיעה גם היא לראשונה על נכונותה להציב יעד מפורש להפחתת גזי חממה. מארגני וועידת האקלים בקופנהגן משבחים את המהלכים אך המומחים מצננים את ההתלהבות: הסינים קשרו בין ההפחתה לצמיחה והאמריקנים יבצעו בפועל הפחתה צנועה

כשבועיים לפני תחילת וועידת האו"ם בנושא האקלים, הפתיעה היום (ה') סין כשהודיעה בפעם הראשונה על התחייבות מצידה להפחית גזי חממה. סין גם הודיעה שראש ממשלתה, וון ג'יאבאו, יגיע לוועידה בקופנהגן.

 

ההודעה באה לאחר שאמש התחייבה ארה"ב - גם היא בפעם הראשונה - להפחית את שיעור גזי החממה שלה. ההודעה האמריקנית באה שעות ספורות לאחר שהבית הלבן הודיע שהנשיא אובמה יגיע לחלקה הראשון של הוועידה, בדרכו לאוסלו לקבל את פרס נובל לשלום.

 

רק לפני כשבוע נפגשו אובמה וראשי הממשל הסיני בעת שהנשיא האמריקני ביקר בסין במהלך סיור במזרח הרחוק. בפגישות הצהירו שני המנהיגים על חשיבות הנושא אך לא הסכימו להתחייב לצעדים מעשיים.

 

סין: העיקר שהצמיחה לא תיפגע

בהודעה שיצאה מבייג'ינג התחייב הממשל הסיני שעד 2020 תפחית את עצימות פליטות הפחמן שלה ב-45 אחוז לעומת רמתן ב-2005. עם זאת, לא מדובר בהפחתה ישירה של פליטות גזי חממה - כפי שעושות מדינות אירופיות למשל - אלא בהפחתת עצימות הפליטות. הכוונה היא לכמות הפחמן הנפלטת עבור כל אחוז בתל"ג הסיני. הזיקה הזו מבטיחה שצעדי ההפחתה הסיניים לא יפגעו בצמיחה הכלכלית והתעשייתית שלה, ומנגד גם מרסנת את היקף ההפחתה בפועל.

 

נשיא סין, הו ג'ינטאו הבטיח כבר בספטמבר, בעצרת האו"ם בניו יורק, כין ארצו תפחית עצימות פליטות עד 2020 אולם סרב לנקוב במספר - וספג בשל כך ביקורת רבה.

 

הודעת סין באה, כאמור, בעקבות הודעת ארה"ב מאמש לפיה תפחית את כמות פליטות הפחמן ב-17 אחוז עד 2020, ותמשיך בהפחתה עד לרמה של 30 אחוז בשנת 2025, ו-42 אחוז עד 2030. 

 

בקופנהגן מרוצים: גובר הסיכוי להסכם עולמי

סין וארצות הברית הן שתי המדינות המובילות בפליטות גזי חממה בעולם. יחד הן אחראיות על כ-40 אחוז מהפליטות העולמיות, ולכן החלטה שלהן להפחית פליטות היא נקודת מפנה משמעותית במאבק העולמי בהתחממות כדור הארץ.

 

יחס הפליטות לנפש גדול יותר בארה"ב - בעיקר בגלל רמת החיים הגבוהה - אך בהיקף הפליטות הכולל עברה סין את אמריקה כבר לפני שנתיים, והיא כיום המדינה שפולטת הכי הרבה גזי חממה לאטמוספירה, בעיקר בגלל צריכת האנרגיה הגדולה שלה, וכמות כלי הרכב שהיא מציבה על הכביש. אך במקביל נחושה סין להפגין לעולם פנים חדשות ו"ירוקות", ואחריות סביבתית. לצד תחנות הכוח הפחמיות שהיא מקימה בקצב שיא, היא גם הצרכנית הגדולה בעולם של אנרגיה ממקורות מתחדשים - אנרגיה סולארית וטורבינות רוח.

 

מארגני וועידת האקלים בקופנהגן קיבלו את ההודעות בברכה. ראש צוות המו"מ בנושא האקלים, איבו דה-בר אמר שההצעות של וושינגטון ובייג'ינג להפחית פליטות מגדילות את הסיכוי שהוועידה תניב הסכם משמעותי למאבק בשינוי האקלים.  

 

המומחים: שימו לב לפרטים

אלא שהמומחים מצננים את ההתלהבות: הם טוענים שארה"ב התחייבה להפחית 17 אחוז מהפליטות לפי רמתן בשנת 2005, בשעה ששנת הייחוס שנקבעה בפרוטוקול קיוטו היא 1990.

 

השיטה הסינית
למה סין קושרת בין הפחתת פחמן לתל"ג?
סין טוענת כי אין היא יכולה להפחית פליטות באופן ישיר כמו שעושות מדינות עשירות באירופה למשל. הסיבה היא אוכלוסייתה העצומה, שברובה אינה נהנית מרמת חיים גבוהה, ובגללה יחס הפליטות לנפש קטן. לפיכך טוענת סין שהיא חייבת להמשיך ולהגדיל את היקף הפליטות שלה - לייצר עוד חשמל ולהזין את התעשייה העצומה שלה - כדי שתוכל להדביק את הפער הגדול בין רמת החיים של אזרחיה ורמת החיים במדינות העשירות. עם זאת, נוכח הלחץ העולמי להאבק בהתחממות כדור הארץ, סין התחייבה כעת להגדיל את היקף הפליטות באופן מרוסן יותר. הזיקה בין התל"ג להפחתה תבטיח שככל שהיא תצמח יותר - כך היא תפלוט פחות.
בין 1990 ל-2005 עלתה רמת הפליטות הגלובלית, כך שההתחייבות האמריקנית ל-17 אחוז תניב בפועל רק כ-3 אחוזים מהרמה ב-1990, שהיא הרמה אליה מתייחסות ההפחתות של מדינות האיחוד האירופי למשל.

 

עוד מציינים המומחים כי ההתחייבות הסינית להפחית פליטות נמוכה משנדמה, משום שהיא קשורה, כאמור, בתל"ג שלה. כשסין מתחייבת להפחית 45 אחוז מעצימות הפליטות, היא אומרת שכל אחוז בתל"ג שלה יפלוט בעתיד 45 אחוז פחות גזי חממה מכפי שהוא פולט כיום. מאחר שסין ממשיכה לצמוח בקצב מהיר, הצמיחה המהירה מקזזת את שיעור ההפחתה בפועל. קצב הפליטות אמנם יפחת, אך היקפן לא ישתנה באופן משמעותי ואולי אפילו יגדל.

 

ועדיין, מדובר בתפנית בעלת חשיבות הצהרתית. ארצות הברית היא המדינה המפותחת היחידה בעולם שלא אישררה את פרוטוקול קיוטו, ובמשך שנים רבות סרבה להפחית פליטות או להצהיר על יעדים להפחתת פליטות כל עוד לא יהיו צעדים דומים מצד מדינות מתפתחות אך צומחות - כמו סין והודו.

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

גם עבור סין מדובר בתפנית, לאחר שסרבה גם היא להתחייב להפחית גזי חממה או להציב יעדים כלשהם בנושא. הסינים טענו שהמדינות העשירות אחראיות למצב העגום שנגרם, שהצעדים שדורשים ממנה לנקוט יפגעו בצמיחה שלה, ושממילא חלק ניכר מהפליטות שלה מקורן בייצור מוצרים וחומרי גלם עבור מדינות עשירות במערב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא ארה"ב אובמה וראש ממשלת סין וון
צילום: AP
מומלצים