שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מי שולט על השטחים הפתוחים והחופים? צה"ל

כשליש משטח ישראל וכ-16 אחוז מרצועות החוף שלה נתונים בשליטת מערכת הביטחון. בשטחים הללו אמנם לא בונים וסוללים, אך לציבור אין גישה או יכולת השפעה עליהם. החברה להגנת הטבע והמשרד להגנת הסביבה דרשו להתנות העברת תקציב לצה"ל באימוץ מדיניות סביבתית יותר. הפעם, בשונה מבעבר, התקציב לא אושר פה אחד

השטחים הפתוחים ורצועות החוף של מדינת ישראל כבר מזמן אינם נחלת הציבור. למעשה, מרביתם שיכים באופן בלעדי לצה"ל ומערכת הביטחון, והציבור כלל אינו יכול להנות מהם, או להשפיע על הנעשה בהם. מנתוני החברה להגנת הטבע, שהוצגו היום (ג') בוועדת הכספים בכנסת, עולה כי שטחי האש של צה"ל תופסים כיום כשליש משטח המדינה, וכי מערכת הביטחון חולשת גם על כ-16 אחוזים מרצועות החופים של ישראל.

 

בכל השטחים הללו פועל צה"ל באופן אוטונומי ומהציבור לא רק שנמנעת הגישה לשם באופן חופשי, אלא גם היכולת להשפיע על הנעשה בהם במישור הסביבתי או הנופי. אמנם נוכחותו של צה"ל בשטחי האימונים והאש מגנה עליהם מפני לחצי פיתוח, יוזמות בנייה או פעילות תעשייה, אך מאידך, במרבית המקרים פעילות צה"ל באזורים אלו אינה נעשית באופן שמאפשר שמירה על הסביבה והטבע - בעיקר בשל נוכחותם של כלים כבדים ושימוש נרחב בתחמושת ולעיתים גם חומרים מסוכנים.

 

נושא זה עלה היום במסגרת הדיון בוועדת הכספים על העברת שלושה מיליארד שקלים לתקציב משרד הביטחון. בדרך כלל העברת תקציבים כגון זו זוכה לתמיכה גורפת מצד כל הגורמים המעורבים. הפעם, בשונה מבעבר, עוררו הנתונים שהציגה החברה להגנת הטבע דיון ענייני על ההיבט הסביבתי של שליטת צה"ל בשטח. בסופו של הדיון אושרה ההעברה, אך בזכות שלושה תומכים בלבד, מול שני מתנגדים ונמנע אחד.

 

שני-שלישים מהנגב; 16 אחוז מהחופים

מנתוני החברה להגנת הטבע עולה כי שטחי האש של צה"ל תופסים כ-35 אחוזים משטח מדינת ישראל - ומשתרעים על פני כ-7.5 מיליון דונם (מתוך כ-21 מיליון דונם). שטחים אלו, עליהם מבצע צה"ל אימונים וניסויים, תופסים אזורים בכל המדינה - ברמת הגולן, יהודה ושומרון, באזור המרכז, ברצועת החוף ובעיקר באזור הנגב. 

 


שטחי אש צה"ליים ("המפה מתוך הספר ארץ בחאקי: קרקע וביטחון בישראל")

 

בנגב שליטתו של צה"ל בשטח ניכרת במיוחד. שטחי האימונים מהווים כשני שליש משטח של הנגב. בין היתר מדובר בשטחים באזור שממזרח לדימונה, באזור יער יתיר, ממזרח למצפה רמון וכן שטחים בחולות חלוצה, בשמורת שיזף ובהר כרכום. בכל האתרים הללו אין פיקוח של עין ציבורית ולפיכך גם לא מתקיים אודותיהם דיון סביבתי.

 

צה"ל מחזיק גם באחיזה בשטחי חוף נרחבים. מהנתונים עולה כי למעלה מ–30 ק"מ משטח החוף של מדינת ישראל - 16 אחוז משטח רצועת החוף - תפוסים על ידי מערכת הביטחון. שטחים אלו משתרעים בעיקר מצפון לעתלית, באזור נוף ים, פלמחים, חולות ניצנים וזיקים.

 

השר ארדן: צה"ל צריך לשנות גישה

בדיון דרשו נציגי החברה להגנת הטבע כי אישור התקציב יותנה ביישום פעולות של משרד הביטחון למדיניות סביבתית יותר - בשטחים אלו ובכלל. בשונה מדיונים קודמים, גם השר להגנת הסביבה גלעד ארדן הגיע לדיון והביע את עמדתו.

 

הוא מתח ביקורת חריפה על התנהלותו הסביבתית של משרד הביטחון, וביקש הוא להתנות את העברת התקציב בשינוי גישה מצד צה"ל. בדבריו הוא התמקד בהתנהלות צה"ל בסוגיית חיבור בסיסיו למערכת הביוב. "לא יייתכן שהמשרד להגנת הסביבה מגיש כתבי אישום כנגד ראשי רשויות מקומיות, בעוד שצה"ל ממשיך לזהם מקורות מים".

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, לאחרונה גובשה תוכנית של המשרד להגנת הסביבה ומשרד התשתיות בשיתוף צה"ל לחיבור הדרגתי של כל הבסיסים למערכת הביוב ומכוני טיהור שפכים - מהלך שצה"ל מעכב מזה תקופה ארוכה. המשרדים אף גיבשו טיוטה של הצעת מחליטים בנושא, והם מאיימים להגישה לאישור הממשלה אם צה"ל ימשיך לגרור רגליים. אישור ההצעה בממשלה תכליתה לחייב את מערכת הביטחון לפעול בנושא.

 

ניר פפאי, ראש אגף שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע, אמר בתגובה: "מבין צרכני הקרקע במדינת ישראל, יש למערכת הביטחון מקום משמעותי. לאור זה, ובשל ההשפעות הסביבתיות האחרות שלה על הסביבה, החברה להגנת הטבע סבורה כי ליישום מדיניות סביבתית בתחומי הפעילויות השונות במערכת הביטחון תהיה השפעה ממשית על היכולת לשפר את מצב הסביבה בשראל".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "לצה"ל מדיניות סביבתית מוגדרת וברורה שגובשה בשיתוף המשרד להגנת הסביבה. צה"ל פועל באופן יום יומי לקידום הגנת הסביבה בשטחים שבאחריותו ובבסיסיו, כולל השקעת משאבים לחינוך והסברה, אימוץ אתרים, ניקיון שטחי אש ועוד. הפעילות בשטחים הפתוחים מתבצעת בשיתוף פעולה צמוד עם רשות הטבע והגנים ועם רשות העתיקות. השטחים המדוברים הינם שטחים חיוניים לכשירות וכוננות כוחות צה"ל".

 

המפה בכתבה פורסמה בספר "ארץ בחאקי: קרקע וביטחון בישראל" (הוצאת כרמל) של ד"ר עמירם אורן ורפי רגב, שראה אור בשנה שעברה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים באימון בצפון. ארכיון
צילום: אפי שריר
מומלצים