שתף קטע נבחר
 

בקשה לייצוגית: שמן זית ישראלי נמהל במיובא

צרכן של מוצרי שמן זית דורש מהיצרניות הגדולות בארץ להשיב לצרכנים 2.8 מיליארד שקל: "הן קוראות לשמן 'ישראלי' ומרמות את הציבור". היצרניות: טרם קיבלנו את התביעה

האם חלק מיצרניות שמן הזית הישראלי מוהלות את שמן הזית שהן מייצרות בשמן זית מיובא, או מוכרות שמן זית מיובא כשמן ישראלי כתית טהור? בטענות הללו ידון בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה, במסגרת בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהוגשה אתמול.

 

את הבקשה הגישו עורכי הדין שי מיטרני ודוד שקרג'י בשמו של אלון ביטון, תושב טירת-יהודה. לפי התביעה, היצרניות הישראליות מטעות לכאורה את ציבור הצרכנים כאשר הן מוכרות שמן זית ישראלי בבקבוקים הנושאים תווית איכות של מועצת הזיתים. זאת בעוד השמן המצוי בבקבוק הוא כביכול, ולפי טענת התביעה, שמן זית שיובא מירדן, יוון, ספרד, טורקיה ומדינות נוספות.

 

התביעה הוגשה נגד יצרניות שמן זית זיתא, יד מרדכי, עץ הזית ושמן משפחת ג'השאן. כן הוגשה התביעה נגד מועצת הזיתים, העומדת מאחורי תווית האיכות "שמן זית ישראלי כתית טהור".

 

מקור החשד: שנת שמיטה

חשדו של הצרכן אלון ביטון עלה לאחר שרכש לטענתו לפני כחודשיים שמן זית מסוג כתית מעולה. "כאיש ירא שמיים, חשוב היה לי לרכוש מוצר מתוצרת ישראל, הנחשב איכותי יותר ובעל הכשרויות הנחוצות", אומר ביטון, "אלא שאז התפלאתי כיצד נמכר שמן זית ישראלי עם הכשר בד"צ במועד זה, בעוד שהשנה הקודמת הייתה שנת שמיטה. ידוע לי שלא ניתן לייצר שמן זית בחמיצות הנדרשת להגדרה 'כתית מעולה' מזיתים שחנטו במהלך שנת השמיטה. כך הסקתי שהבקבוקים האלה מכילים שמן זית זר".

 

ביטון פנה לעורכי הדין מתוך כוונה להוכיח את טענתו. עורכי הדין שכרו משרד חקירות, וגילו, לדבריהם, גילויים מדהימים. "מהקלטות שיחות עם משגיחי הכשרות במפעלים ועם נציגי השירות עולה כי גם משגיחי הכשרות במפעלים וגם נציגי השירות אינם מכחישים כי שמן הזית ה'ישראלי' שלהם מכיל שמן זית זר", אומרים עוה"ד מיטרני ושקרג'י.

 

"אם מוסיפים לכך את העובדה, שמדי שנה רוכשות היצרניות מאות טונות של שמן זית מיובא ואינן מוכרות אותו ככזה, יוצא שמתקיימת כאן פעולת רמייה כביכול", ציינו.

 

עורכי הדין מוסיפים כי להערכתם, פעולה זו נמשכת כל השנים ושנת השמיטה רק עזרה לחשוף אותה. הבעיה מחריפה בשנה שבה יש מחסור בשמן זית, כמו בשנה הנוכחית. לפיכך תובעים עורכי הדין מהיצרניות להשיב למתלונן ולכלל הצרכנים סכום של 2.8 מיליארד שקל.

 

גם מועצת הזיתים מוצאת את עצמה בנתבעים, מכיוון שהיא זו שמוכרת למשווקי שמן הזית את תו האיכות שלה, המודיע לצרכן שמדובר בשמן זית ישראלי. "המועצה אף הגדילה לעשות כאשר לאחרונה יצאה במסע פרסום שבו היא מבטיחה, ששמן זית ישראלי הוא ערובה לטיב ולאיכות", נאמר בכתב התביעה.

 

ממועצת הזיתים נמסר כי המועצה תגיב לבית המשפט עם קבלת בקשת התביעה. מחברת זיתא ומחברת שמן תעשיות, יצרנית עץ הזית, נמסר כי התביעה טרם התקבלה. מחברת שטראוס, יצרנית שמן זית יד-מרדכי, נמסר כי "כתב התביעה טרם התקבל במשרדי החברה. עם קבלתו יילמדו פרטיו והחברה תגיב בערכאות המקובלות". מג'השאן לא התקבלה תגובה.

 

"משיחות עם משגיחי הכשרות במפעלים עולה כי הם לא מכחישים כי שמן הזית ה'ישראלי' שלהם מכיל שמן זית זר", אומרים עורכי הדין שהגישו את הבקשה לייצוגית.

 

הכתבה המקורית פורסמה במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים