שתף קטע נבחר

סיכום שבועי: "אפקט דובאי" פסח על שוק האג"ח

התגובה המינורית של שוק האג"ח לחדשות מדובאי מעידה כי השחקנים בשוק ההון הישראלי לומדים שלא להגיב בפאניקה לחדשות מסוג זה ולנתח את משמעותן הכלכלית

"מתנת חג ההודיה" שהעניקה נסיכות דובאי לעולם הפיננסי בסוף השבוע הקודם, בדמות אזהרה על חשש בדבר יכולתה לפרוע את התחייבויותיה העתידיות, עוררה חשש כי אפקט הפחד, שחווינו בתום שנת 2008, ישוב ויתקוף את שוק ההון ויגרום לירידות שערים חדות אף בשוקי האג"ח השונים. אולם, התגובה של שוקי האג"ח להודעה זו היתה יחסית מינורית. לא היינו עדים לירידות חדות באג"ח הממשלתיות או הקונצרניות, ואף אם נרשמו ירידות קלות הן קוזזו בהמשך השבוע.

 

בהקשר זה נציין, כי בניגוד לעבר, דומה כי השחקנים בשוק ההון הישראלי נמנעים מלהגיב בפאניקה, לה היינו עדים בשנת 2008, ומנתחים את המשמעות הכלכלית של הודעות מסוג זה על יכולת ההחזר של הממשלה ושל החברות השונות. בנוסף, בהמשך השבוע היינו עדים לקולות הרגעה מצד דובאי ואיחוד האמירויות, שאף הם תרמו להרגעת האווירה בשווקים בעולם, ובישראל גם כן.

 

בסיכומו של שבוע היינו עדים ליציבות באג"ח הממשלתיות, כאשר האג"ח השקליות נסחרו כמעט ללא שינוי וחלק מהאג"ח צמודות המדד אף רשמו עליות קלות. מדדי התל בונד השונים (הכוללים איגרות חוב קונצרניות צמודות למדד בריבית קבועה) ירדו אף הם בתחילת השבוע, בין היתר עקב "אפקט דובאי", אך ביומיים האחרונים של השבוע התחזקו המדדים, כך שבסיכום שבועי עלה מדד תל בונד 20 בכ-0.9% ומדד תל בונד 40 עלה בכ-0.8%.

 

השבוע הושק לראשונה אף מדד התל בונד השקלי, אשר אף הוא רשם יציבות תוך מגמה לעליות קלות, ובסיכום שבועי עלה בכ-0.2%.

 

השבוע הונפק מק"מ 1210, אשר מועד פדיונו בתחילת דצמבר 2010. הנפקת המק"מ, (מילווה קצר מועד - איגרת חוב ממשלתית קצרת מועד), אשר זכתה לביקושים ערים, נסגרה בתשואה של כ-1.9%, והיא יכולה לרמז אולי על צפי המשקיעים לגבי העלאת הריבית במהלך 12 החודשים הקרובים. ככלל, לאחר ירידות שערים בשבוע שעבר בשוק המק"מ, בעקבות העלאת הריבית המפתיעה של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, השבוע חווינו רגיעה בשוק זה והוא נסחר כמעט ללא שינוי.

 

עדות נוספת לביקוש הרב בשוק ההון לאג"ח בדירוגים גבוהים, עליו דנו בשבוע שעבר, ראינו השבוע בהנפקת האג"ח של חברת כלל תעשיות. החברה פנתה למשקיעים המוסדיים בהצעה להנפקת אג"ח שקלי בריבית קבועה, במח"מ (משך חיים ממוצע) של 4.8 שנים (כלל תעשיות טו), וזכתה לביקושים של מיליארד שקל (ביחס לכמות מוצעת של כ-200 מיליון שקל) בריבית של כ-5.7% בלבד.

 

נציין כי במידה שהחברה תצלח את שלב ההנפקה לציבור, שייערך בתחילת השבוע הבא (ולהערכתנו גם הוא יסתיים בביקוש יתר גבוה) - אג"ח זו אף תיכלל במסגרת מדד התל בונד השקלי.

 

ונסיים, כמובן, בפרשת אפריקה ישראל. ביום רביעי נערך הדיון הראשון בבקשת החברה לכנס אסיפת בעלי אג"ח אחת לאישור טיוטת הסדר החוב שחתמה החברה עם בעלי אג"ח הארוכות. במסגרת הדיון בפני השופטת ורדה אלשייך, בו נכחו אף נציגי אג"ח ט' ונציגי הבנקים, רמזה השופטת כי מוטב והצדדים יגיעו להסכמות ביניהם ולא ימתינו להכרעה שיפוטית.

 

בנוסף, רמזה השופטת לנציגי אפריקה מחד כי החברה לא יכולה לאחוז את המקל משני קצותיו ולהכריז כי היא על סף חדלות פירעון בשעה שהיא ממשיכה להתנהל כסולבנטית, ומאידך רמזה לבעלי אג"ח השונים כי יצטרכו להתפשר בצורה זאת או אחרת. המשך הדיון בביהמ"ש נקבע ל20 לדצמבר, וזאת במידה והצדדים לא יגיעו לפשרה קודם לכן.

 

 

גיל נויברגר הוא מנכ"ל רוטשילד קרנות נאמנות, ויריב יוריסטה הוא אנליסט בבית ההשקעות רוטשילד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשקיעים התבגרו. דובאי
צילום: AFP
מומלצים