שתף קטע נבחר

המעסיק מפר חוזה בעל פה - מה עושים?

התחלתם לעבוד במקום עבודה חדש וגיליתם שהמעסיק מפר התחייבות שנתן בעל פה במהלך ראיון העבודה בנוגע לתנאי ההעסקה. האם אפשר לתבוע אותו על הפרת חוזה?

הגעתם לראיון עבודה, היתה פגישה מוצלחת וכל תנאי ההעסקה החדשים שלכם והתנאים הנלווים סוכמו עם האיש האחראי על כך בארגון. אבל ימים ספורים לאחר שהתחלתם לעבוד בפועל, גיליתם להפתעתכם, כי למעביד אין כל כוונה לעמוד בהבטחות ובהתחייבויות שנתן לכם בפגישה. מה נכון לעשות במקרה כזה והאם אתם זכאים לפיצוי על הפרת חוזה?

 

 

ראשית, כאשר עובד טוען להפרת התחייבות או "הפרת חוזה", צריכה להיות ראייה לקיומו של הסכם, כלומר, התקשרות בעל פה או בכתב שמעידה על הסכמה ליצירת חוזה.

 

גם אם המעביד לא קיים את החוק שמחייב אותו לתת לעובד בסמוך לתחילת עבודתו מסמך שכולל את תנאי העסקתו, הרי שהעובד לא חייב להמציא מסמך בכתב כדי להוכיח כי היתה הסכמה על תנאי חוזה. עם זאת מובן שבמקרה כזה הוא יתקשה להוכיח הבטחות שלא עוגנו בכתב.

 

לעובד שמגלה עם תחילת עבודתו כי המעסיק לא מקיים התחייבות שנתן לו בעל פה בנוגע לתנאי העסקתו, מומלץ להעיר מיד על ההפרה. באופן זה לא יוכל המעביד לטעון בעתיד כי העובד קיבל בהתנהגותו ובשתיקתו את תנאי ההפרה.

 

במקרה שהמעביד לא מתקן את ההפרה תוך זמן סביר, כלומר ימים ספורים, העובד רשאי לבטל את הסכם העבודה ואת ההתקשרות בין הצדדים. כמו כן הוא זכאי לתבוע פיצויים מהמעביד בגין הפרת החוזה. גובה הפיצוי נמדד על פי הנזק שנגרם לעובד בהתחשב בשכרו.

 

לחלופין יכול העובד לדרוש כי הסכם העבודה יאכף כך שהתנאים שהובטחו לו, בעל פה או בכתב, ימולאו.

סנקציה זו פחות מקובלת במערכת יחסי עבודה, בעיקר בארגונים קטנים ובינוניים, מאחר שהקו המנחה הוא כי לא נהוג וגם לא כדאי לאכוף יחסי עובד-מעביד.

 

כדי למנוע אי הבנות וחילוקי דעות, מומלץ למעביד לערוך הסכם עבודה מפורט וברור עד למועד תחילת ההעסקה. על הסכם זה לכלול בין היתר, סעיף כללי הקובע שכל הסכמה קודמת בין העובד למעביד, אם בכתב ואם בעל פה, אינה תקפה וכי ההסכם עצמו מעגן את כל המוסכם בין הצדדים.

 

הכותבת היא ראש תחום דיני עבודה במשרד שנהב-קונפורטי-שביט ושות'

 

 

מחפש עבודה? מצאת את עבודת חלומותיך ומעוניין לספר לנו כיצד? את אמא שמצליחה לנהל קריירה? כיתבו לנו טור על חוויותכם, אולי נפרסם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זכאי לתבוע?
עינת כרמי-ברק
צילום: שרון בנטוב
מומלצים