שתף קטע נבחר

משכורת חלקית לחג: קיצוצים למען המועצה הדתית

המדינה מקזזת מתקציבי המועצות שלא מילאו את חובן למועצות הדתיות. בשדות נגב, הופחתו 603 אלף שקלים - ועובדי הרשות המקומית קיבלו רק חצי מהמשכורת. "זה חג עצוב", הם אומרים. המלצות להקלה על הרשויות נתקעו בוועדת הכספים

בחג הזה, לעובדי המועצה האזורית שדות נגב קשה הרבה יותר לחייך. ואין לזה שום קשר למצב הביטחוני. העובדים, כ-160 במספר, קיבלו רק כמחצית ממשכורת חודש נובמבר. הסיבה, לטענת המועצה: המדינה "הענישה" אותה והעבירה 603 אלף שקלים מתקציבה המדולדל ישירות למועצה הדתית המקומית.

 

"מעולם לא היה כזה עיכוב. העובדים כבר החלו לתהות כיצד הם יכולים לצאת לחופשה. חנוכה הוא חג של מתנות, אבל כבר לא חושבים על זה, אלא על תשלום החובות והוראות הקבע", אמרה ל-ynet יו"ר ועד העובדים ומנהלת מדור השכר במועצת שדות נגב, נחמה מזוז.

 

לדבריה, "עשרות עובדים התקשרו אליי ושאלו אותי איך הם יכולים להסתדר עם אלפיים שקל? זה הולך להיות חג עצוב לרבים מהעובדים, אבל אולי גם לנו יקרה נס במהלך החג".

 

על פי חוק, על הרשויות המקומיות להשתתף ב-60 אחוזים מתקציב המועצה הדתית. במשרד הפנים הסבירו כי במסגרת חוק ההסדרים ב-2008 נקבע שאם רשות מקומית לא אישרה את תקציב המועצה הדתית, רשאי שר הדתות לעשות זאת על דעת עצמו. מאז שהתיקון לחוק נכנס לתוקף, לפני כמה חודשים, משרד הפנים מקזז את הסכומים שלא הועברו למועצות הדתיות במועד, מהכסף שמיועד לרשות. זאת בהתאם להנחיות משרד הדתות.

 

במועצת שדות נגב טוענים שהסכום שקוזז מהם לאחרונה גבוה בהרבה מהתקציב הקבוע המועבר למועצה הדתית - כ-450 אלף שקל בשנה. "אנחנו משלמים משכורות בזמן 12 שנה", אמר ל-ynet ראש המועצה, מאיר יפרח. "השנה חטפנו קיצוץ משמעותי ממענקי האיזון, ובנוסף יש את נושא המועצה הדתית. יש לנו השגות על התקציב, אבל איש אינו מוכן לשבת איתנו ולכן לא שילמנו משכורות לעובדים, אלא רק מקדמה לחג".

 

המועצה הדתית: גם לנו יש עובדים

לדברי יוסף הינדי ממחלקת הגינון, "המצב על הפנים. הייתי בבנק ואמרתי לפקיד שנכנסה רק חצי משכורת, ולכן חלק מהוראות הקבע שלי יבוטלו. הפנים של העובדים נפולים. אנחנו לא רגילים לדברים כאלה, אין לנו משכורות עתק, אלא צנועות מאוד".

 

יו"ר המועצה הדתית שדות נגב, אמנון כהן, מצוי בסכסוך ממושך עם המועצה, וטוען שטרם קיבל את הכסף. "במשך שלוש שנים אני מנהל מועצה עם רבנים, בלניות ופקחים וגם להם צריך לשלם. למרות כל בקשותיי, המועצה לא העבירה את חלקה. כעת, על פי חוק, הם מחוייבים להעביר למועצה הדתית את התקציב".

 

ראש המנהל לשלטון מקומי במשרד הפנים, רני פינצי, הסביר שבמועצת שדות נגב נרשם מקרה קיצוני. "בסוף נובמבר הוציא מנכ"ל משרד הדתות רשימת תקציב, אך מרביתם לא אושרו על ידי הרשויות המקומיות. לא כולם נערכו להיקפי ההשתתפות. מאחר שהרשויות לא העבירו את חלקן ב-5 בדצמבר, ביקש מנכ"ל משרד הדתות מחשב משרד הפנים לבצע קיזוזים ב-30 רשויות.

 

"בשדות נגב קוצצה מחצית מההקצבה לחודש נובמבר ולכן היא נכנסה למצב קיצון בה אינה יכולה לשלם את חובותיה לעובדים, בעוד שעובדי המועצה הדתית יקבלו את השכר", הוא הסביר.

 

פינצי הזהיר כי הבעיה בדרך למקומות רבים נוספים: "אם לא יהיה פתרון או התאמה של תקציב המועצות הדתיות להיקף ההכנסות של הרשות המקומית, ולא תהיה התחשבות בקיצוצים או בהפחתות שעושה הממשלה לטובת המועצה הדתית,

אני צופה שלרשויות מקומיות נוספות תהיה בעיה בתזרים השוטף. הבעיה חריפה במיוחד ברשויות קטנות, שם למועצה הדתית יש רבנים ובכירים שמקבלים שכר נבחרים. זה עול כבד מדי על הרשות המקומית".

 

ראש המנהל לשלטון מקומי הסביר כי לאור הבעיה הזו, הוקמה ועדה מיוחדת בהשתתפות נציגי משרד הדתות והפנים, אשר הגישה המלצה לשינוי השיטה - כך שההשתתפות בתקציב המועצה דתית יהפוך דיפרנציאלי. ברשויות דלות יותר באמצעים ההשתתפות אמורה להצטמצם - ל-25 אחוזים לכל היותר - והמדינה תשלים את היתר. "המלצות הוועדה הוגשו פעמיים לאישור ועדת הכספים של הכנסת, אך נדחו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר אלי ישי. משרד הפנים מקצץ לפי החוק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים