שתף קטע נבחר

אובמה ומדבדב דנו בהסכם לצמצום הגרעין

תוקפו של ההסכם האמריקני-רוסי לפיקוח על הנשק האסטרטגי פג בשבוע שעבר. הקרמלין הודיע כי מנהיגי המעצמות הגדולות ממשיכים לפעול למען הסכם חלופי ואף דנו בנושא בשיחת טלפון

נשיאי ארצות הברית ורוסיה שוחחו הלילה (יום א') בטלפון ודנו במאמצים לגבש הסכם חדש לפיקוח על הנשק האסטרטגי ולצמצומו. הקרמלין הודיע הבוקר כי בשיחתם של דמיטרי מדבדב וברק אובמה נרשמה "התקדמות משמעותית". בכיר בוושינגטון אישר את הודעת הקרמלין על שיחת הטלפון, אך סירב למסור פרטים לגבי תוכנה.

 

הסכם START נחתם ב-1991 בין נשיאה האחרון של ברית המועצות, מיכאיל גורבצ'וב, לבין נשיא ארה"ב דאז, ג'ורג' בוש האב. במסגרתו נדרשו שתי המעצמות לצמצם את ארסנל הגרעין שלהם לפחות ב-25% לכדי 6,000 ראשי קרב. תוקפו של ההסכם פג ב-5 בדצמבר 2009 וכעת פועלים מדבדב ואובמה לגבש מסמך חלופי.

 

"שני המנהיגים המשיכו לדון בפרטי ההסכם, בתוצאותיו עד כה ובאפשרות לגבש מסמך שהוא בעל חשיבות מכרעת ליציבות העולם", נמסר בהודעת הקרמלין. דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, אמר בשבוע שעבר כי ארה"ב ורוסיה מתקדמות לקראת גיבוש הסכם חדש בקרוב.

 

מנהיג רוסיה וארה"ב סיכמו לפעול יחד להשגת הסכם חדש כבר בחודש אפריל. כשלושה חודשים לאחר מכן, במהלך ביקורו של אובמה במוסקבה, חתמו השניים על מסמך הבנות ראשון לקראת ההסכם החדש. על-פי הסיכום, יצומצמו שני מצבורי הנשק הגרעיני הגדולים בעולם בכשליש - לרמה הנמוכה ביותר מאז המלחמה הקרה.

 

במסגרת ההבנות, שמנחות את השיחות המתנהלות כעת בשווייץ תחת מעטה חשאיות כבד, נקבע כי מספר ראשי הקרב יצומצם ל-1,500-1,675 ובמקביל

יצומצם מספרם של אמצעי השיגור של ראשי נפץ אלה, בין אם מדובר בטילי קרקע-קרקע, טילי ים-קרקע, או טילים למטוסים. מספרם של אמצעי השיגור עתיד להיות מוגבל ל-500 עד 1,100 - לעומת 1,600 כיום.

 

ההערכות לגבי גודלו של הארסנל הגרעיני של שתי המעצמות משתנות, אך גוף אמריקני טען כי בתחילת 2009 החזיקה ארה"ב בכ-2,200 ראשי נפץ גרעיניים מבצעיים, וכי רוסיה החזיקה ב-2,790. "עלינו להוביל ולתת דוגמה - ואת זה אנחנו עושים כאן היום", אמר אז הנשיא אובמה, ואילו מדבדב הגדיר את מסמך ההבנות כ"פשרה המניחה את הדעת, שתהווה צעד ראשון - אך חשוב - בדרך לשיקום היחסים בין רוסיה לארה"ב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסמך חשוב. מדבדב
צילום: רויטרס
לא עמדו ביעד. אובמה
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
מומלצים