שתף קטע נבחר

אמיר ברנע: הפיקוח על שוק ההון כשל בתפקידו

ברנע טען בכנס: למרות הרפורמה, הציבור לא יכול היום להבין את הדו"חות של קרנות פנסיה. ראש המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל סרב להגיב לביקורת: "אם הם סרבו לבוא לכאן ולהגיב על הדברים - אני לא אגיב בשמם"

"אם שואלים אותי אם הפיקוח על שוק ההון ממלא את תפקידו, התשובה היא שבעקרון לא. הפיקוח נכשל אפילו באלמנטים של השקיפות והצגה נכונה של נתונים, והאפשרות לעבור ממנהל למנהל". כך אמר היום (ב') פרופ' אמיר ברנע בהתייחסו לשאלה האם כספי הפנסיה הופקרו לאור הרפורמות בשוק. ברנע אף התייחס לאפשרות של איחוד הרגולציה תחת כובע אחד - גם של הביטוח וגם של הבנקים: "אני חושב שהמשבר הוכיח שיש צורך לאחד את הפיקוח".

 

 

ראש המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל, שהשתתף בפאנל והוגדר כנציג המדינה, סרב להגיב לביקורת על הגופים המפקחים ואמר: "אני לא הנציג שלהם ואם הם סרבו לבוא לכאן ולהגיב על הדברים - אני לא אגיב בשמם".

 

דבריו של ברנע בפאנל לא נאמרו במקרה: ברנע היה מעורב בגיבוש הדוח שחברת אפריקה ישראל הגישה לבעלי אגרות החוב שלה במסגרת ניסיונותיה להוכיח שמצבה קשה ובמטרה לעכב את תשלום חובות האג"ח שלה. ברנע דיבר בפאנל שעסק בחיסכון פנסיוני ובו השתתף גם עו"ד רם כספי, שזכה לאחרונה לכינוי "עורך הדין של הטייקונים" ולמי שמזוהה עם האינטרסים של חברות כמו אפריקה. 

 

כספי נשאל על חלקה של אפריקה בכישלון בטיפול בחסכונות הציבור וענה: "איש לא חלם שלא יתנו לחברות (אפריקה ישראל - ת"ג) למחזר חוב. אז עכשיו, כשהחברה לא יכולה לשלם את כל חובותיה, זורקים את הסיסמה 'תביא כסף מהבית' -סיסמה טיפשית כשמדובר בחברה בע"מ. ואני אומר להם 'רוצים את החברה? קחו את החברה! תמנו כונס או מנהל ותמכרו אותה. האם תקבלו יותר כסף? אולי אתם זקוקים לאנשים האלה (לבייב - ת"ג) שינהלו לכם את החברה ויחזירו לך את הכסף במלואו?".

 

"מקווה שהחברות למדו את הלקח"

ראש המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל, שהשתתף בפאנל והוגדר כנציג המדינה, סרב להגיב לביקורת על הגופים המפקחים באומרו כי אני לא הנציג שלהם ואם הם סרבו לבוא לכאן ולהגיב על הדברים - אני לא אגיב בשמם".

 

משתתפי הפאנל נשאלו מהם הלקחים שהגופים המנהלים את כספי הציבור צריכים להפיק. על כך ענה ברנע כי "כשהתחלתי ללמוד את הנושא, השתוממתי לגלות שחברות אחזקה שנסחרות בבורסה ושיש להן חברות בנות שנסחרות גם הן מלוות אג"ח בהיקפים של מיליארדי שקלים אחרי שהמניות שלהן שועבדו לבנקים (גם כאן ברנע מתכוון לאפריקה - ת"ג). אחר כך, כשלמדתי את הנושא, הבנתי שהיו להן כל מיני סיבות לכך - אבל אני מקווה שגם החברות וגם הגופים המוסדיים שהלוו להם למדו את הלקח".

  

מנכ"ל בית ההשקעות פסגות רועי ורמוס, שנכח גם הוא בכנס, אמר באותו הקשר: "הבעיה עם המשבר הכלכלי היא שהוא נגמר מהר מדי ועכשיו כולם עסוקים בלהטיף מוסר במקום להפיק לקחים. הלקח המרכזי שאנחנו צריכים להפיק הוא ללא ספק לחשוב שבע פעמים ולא רק פעמיים על מתן האשראי שלנו".

 

משתתפי הפאנל נשאלו גם על הבעייתיות באופן גביית דמי הניהול מהלקוחות. כספי אמר כי "אני בעד דמי ניהול אבל צריך שחלק משמעותי מהם יהיה מבוסס על הישגים. אם יחייבו את המוסדיים לקבל דמי ניהול לפי רווחים וייקנסו אותם על הישגים הם ייקחו חברת ביטוח, אבל אני הייתי אוסר עליהם לקחת גם חברת ביטוח כדי שיהיו חייבים דין וחשבון על הרווחים שלהם".

 

לעומת זאת, ורמוס אמר כי השתתפות המנהלים ברווחים לא הוכיחה עצמה בעולם. "הסיבה המרכזית למשבר היא שמנהלים לקחו סיכונים מוגזמים דווקא בגלל שהם לקחו בונוס על רווחים. בעקבות ועדת בכר לרפורמה בשוק ההון דמי הניהול אכן עלו. דמי הניהול בקופות גמל עלו אבל בקרנות הנאמנות הם דווקא ירדו. אם קופות הגמל היו נשארות בבעלות הבנקים דמי הניהול היו עולים עוד יותר, כי מה לעשות, צריך אנשים שייתנו שירות טובה ללקוחות. אני מזכיר לכם שהמחוקק התיר לגבות דמי ניהול של 2% ואילו אנחנו גובים בממוצע רק 1.08%", אמר ורמוס.

 

בהכנת הידיעה השתתף אליצפן רוזנברג
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופסור אמיר ברנע
צילום: יותם פרום
מומלצים