שתף קטע נבחר

זירת הקניות

השיחות "משותקות"; סין: לא יהיה הסכם השבוע

עשרה ימי דיונים חלפו, אך ההסכם בקופנהגן אינו נראה קרוב. נציגים המשתתפים בדיונים מגדירים אותם "קשים" ומודים כי המבוי הסתום בסוגיות העיקריות - הפחתת הפליטות והמימון - טרם נפרץ. יש אפילו כבר דיבורים על הפסקת השיחות והמשכן בקיץ הבא. סין: איננו רואים אפשרות להסכם השבוע; ברק אובמה שיגיע ביום שישי: אנסה להשיג הסכם כלשהו

יומיים נותרו לנעילה המתוכננת של ועידת קופנהגן, מנהיגי המדינות מתחילים למלא את הכסאות באולם המרכזי, אך ההסכם עדיין רחוק ויש מי שמגדירים את השיחות "משותקות".

 

נציג סיני בכיר אמר לסוכנות רויטרס כי ארצו אינה רואה שום אפשרות להגיע להסכם השבוע. הנציג, שלא הזדהה, הציע שבנעילת הוועידה תתפרסם ב"הצהרה פוליטית קצרה כלשהי", אך לא ברור מה יהיה תוכנה.

 

נשיא ארצות הברית ברק אובמה, שצפוי להגיע לוועידה ביום שישי, אמר שהוא מקווה שיצליח להגיע ל"הסכם פעולה" כלשהו, אך שיהיה "עם שיניים" ויגרום למדינות להפחית פליטה של גזי חממה. הוא העריך שהסכם משמעותי ומחייב יתגבש רק ב-2010.

 

לדחות או לא לדחות?

גורם בכיר במשלחת הבריטית הודה שהשיחות "קשות מאוד", וראש ממשלתו, גורדון בראון, שהקדים את בואו לקופנהגן ביומיים לאור הקשיים, אמר כי ישנו מבוי סתום. הוא העריך שניתן לפרוץ אותו, אך יחד עם זאת הודה באפשרות שהשיחות ייכשלו.

 

על פי דיווח ב"טלגרף", על רקע הקשיים בהשגת ההסכם עלתה האפשרות לעצור את המשך השיחות ולהמשיכן בפגישה המתוכננת הבאה במקסיקו סיטי, שתוקדם במספר חודשים לקיץ הבא. בריטניה אותתה שתתמוך במהלך שכזה. שר הסביבה הבריטי, אד מיליבנד, אמר כי המחלוקות והויכוחים על הפרטים הטכניים מאיימים לכלות את מסגרת הזמן שתוכננה לוועידה הנוכחית.

 

ראש מזכירות שינוי האקלים של האו"ם איבו דה-בר אמר שהשיחות נקלעו ל"עצירה בלתי מתוכננת", אך העריך שניתן להגיע להצלחה אמיתית. ישנם כמה נושאים בלתי פתורים". ראש תוכנית הסביבה של האו"ם אכים שטיינר אמר שאולי עדיף לדחות את המשך השיחות ואת ההחלטות הקשות למועד אחר, במקום לאמץ הסכם רע, אך ציין כי דחיית השיחות תגרום גם לאבדן המומנטום שהושג עד כה.

  

המבוי הסתום מייאש חלק מהנציגים, במיוחד אלה המייצגים מדינות איים זעירות באוקיינוס השקט, שעלולות להעלם מעל המפה אם ההתחממות הגלובלית תגרום לעליית מפלס פני הים. "אנו מאוכזבים מאוד", אמר איאן פריי נציג טובלו. "אני חש כאילו אנו על הטיטניק והיא טובעת במהירות. זה הזמן להוציא את סירות ההצלה".

 

מנגד, חבר במשלחת האמריקנית שהשתתף בוועידות קודמות, אמר לסוכנות AP כי יש עדיין זמן להגיע להסכם ושבואו של נשיא ארה"ב ברק אובמה תזרים רוח חדשה במפרשים. "יש הרבה משתנים שייכנסו לפעולה. זה הקצב של דיונים בינלאומיים שכאלה".

 

עשירים נגד עניים

באולם הוועידה המרכזי החלו מנהיגים מרחבי העולם לשאת את ההצהרות שלהם. גם נשיא המדינה שמעון פרס צפוי לשאת נאום בפני האולם בצהריים, ולהבטיח שגם ישראל תאבק בהתחממות - אפילו שבפועל תגדיל את פליטות גזי החממה שלה. במקבילים ממשיכים הצוותים והמשלחות לנהל דיונים קדחתניים בניסיון לגשר על הפערים הרבים.

 

גם מחוץ לאולם הוועידה סוערות הרוחות; המפגינים מנסים שוב ושוב לחדור לאולם הוועידה ולהפוך אותה ל"וועידה של העם". הם דורשים שההסכם שמתגבש יהיה צודק ולא ישאיר מאחור את המדינות העניות, אך לא פחות מכך רוצים להסיט את תשומת הלב התקשורתית מהדיונים המעונבים של האו"ם. השוטרים הודפים אותם בגז צורב ואלות.

 

עיקר המחלוקת היא בין המדינות המפותחות והעשירות למדינות המתפתחות - אלה העניות ביותר וגם אלה שכלכלתן נמצאת בצמיחה כמו סין, הודו וברזיל. המתפתחות טוענות כי המדינות העשירות מנווטות את הדיונים ומנסחות את הסעיפים לטובתן, מנסות להתחמק מההתחייבות להפחית גזי החממה באופן משמעותי ולהעביר מספיק כסף למדינות שאינן מסוגלות לבצע צעדים דומים.

 

סין נגד ארה"ב 

הטיוטה האחרונה, שהופצה ביום שלישי, הייתה במרכז הדיונים שהתנהלו במשך כל היום, מבלי שנפרץ המבוי הסתום בנושא הפליטות וגודל המימון למדינות העניות. "לצערי לא הצלחנו להגיע להסכמה", אמר ג'ון אש, נציג אנטיגואה שניהל את אחד מצוותי המשא ומתן.

 

נציגים שהשתתפו בדיון גילו כי ארה"ב ערמה קשיים והתנגדה לנוסח המוצע משום שחששה שהדבר יאלץ אותה להפחית גזי חממה עוד בטרם חקיקה מתאימה עברה בסנאט האמריקני.


  

משני צידי המתרס ניצבות שני הענקיות - ארה"ב וסין - שפולטות יחד כ-40 אחוז מכמות הפליטות העולמית, ואף אחת אינה מוכנה לוותר ולקחת על עצמה התחייבות מגבילה. בין שתי המדינות הוחלפו בימים האחרונים האשמות לא דיפלומטיות. סין טענה שארה"ב "אינה הגיונית" בדרישותיה, וארה"ב טוענת מנגד שסין אינה עושה די כדי להאבק בשינוי האקלים. 

 

סלע מחלוקת עיקרי נוסף ביניהן היא הדרך שבה יוודאו שסין אכן דובקת בהתחייבותה להאט את פליטות גזי החממה. האמריקנים תומכים במנגנון פיקוח בינלאומי של האו"ם אך הסינים מסרבים בתוקף לפיקוח חיצוני. 

 

אך יש גם הסכמות: מחד אפריקה צימצמה את הציפיות שלה לסיוע בינלאומי מהמדינות העשירות, ומנגד יפן התחייבה להעביר 11 מיליארד דולר למדינות העניות עד 2012, כדי לסייע להן להפחית פליטות.

 

בנוסף, ארה"ב, אוסטרליה, צרפת, יפן, נורווגיה ובריטניה הסכימו להתחייב לסכום של 3.5 מיליארד דולר בשלוש השנים הקרובות לטובת פרויקטים להגנת יערות הגשם. נושא היערות הוא מרכיב חשוב בשיחות משום שהרס היערות אחראי לכ-20 אחוז מכמות פליטות הפחמן העולמית.

 


פורסם לראשונה 16/12/2009 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"השיחות קשות". נציגים באולם הוועידה
צילום: AFP
ישא נאום. פרס
צילום: משה מילנר לע"מ
המפגינים בחוץ. רוצים הסכם הוגן
צילום: AFP
מומלצים