שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מסמך שהודלף: מאמצי המדינות לא יעזרו

מסמך פנימי של האו"ם שהודלף מגלה כי גם אם ימלאו כל המדינות את התחייבותן להפחית פליטות, עדיין הכמות שתיפלט גדולה מדי והטמפרטורה העולמית תעלה ביותר מ-2 מעלות - הרף העליון שהמדענים הגדירו כמסוכן לאקלים כדור הארץ

מסמך שהודלף מהדיונים הפנימיים של מארגני הוועידה בקופנהגן משרה אווירה פסימית על הוועידה כולה, והעיב על השיחות הקדחתניות המתנהלות כדי להגיע להסכם, בטרם יתפזרו המשלחות.

 

בראשו המסמך, שנחשף לראשונה בעיתון "גרדיאן", נכתב "סודי - טיוטה ראשונית בלבד". הוא קובע למעשה כי כל ההתחייבויות של המדינות השונות בוועידה להפחית פליטות לא יספיקו כדי למנוע התחממות גלובלית מסוכנת. גם אם יעמדו כולם במילתם, האטמוספירה עדיין צפויה להתחמם במאה הנוכחית בכ-3 מעלות (מעל הטמפרטורה ששררה לפני העידן התעשייתי). זו התחממות גבוהה מהרף של 2 מעלות אותו סימנו המדענים כגבול העליון שמעבר לו צפויים שינויים הרסניים של אקלים כדור הארץ.

  

 

מדובר בטיוטת חישובים שהפיקו אנשי ה-UNFCCC (מזכירות שינוי האקלים של האו"ם) כדי לשקלל את התחייבויות צמצום הפליטות שהתקבלו במהלך הועידה בקופנהגן מכלל מדינות העולם. מטרת המסמך היא לחשב את משמעות ההתחייבויות הללו מבחינת ההתחממות הצפויה.

 

הנחות העבודה של המסמך הן שכדי להבטיח שהטמפרטורה העולמית הממוצעת לא תעלה ביותר מ-2 מעלות (מעל הטמפרטורה הקדם-תעשייתית) במהלך המאה הנוכחית, יש צורך להגיע לשיא פליטת גזי חממה לאטמוספירה לא יאוחר מ-2020, ואז להתחיל בירידה תלולה שתייצב את רמת ה-CO2 באטמוספירה על 450 חלקים למיליון. בהמשך תאפשר להוריד את הריכוז עד מתחת ל 400 חלקים למיליון.

 

אנשי האו"ם שיקללו את ההתחייבויות של המדינות נכון ל-15 בדצמבר, היום האחרון של הדיונים בצוותים הטכניים של הועידה. אך החישובים מגלים שהצימצום המשוקלל של גזי החממה משמעותו ששיא הפליטות יגיע מאוחר מ-2020, ריכוז ה-CO2 באטמוספירה יתייצב על 550 חלקים למיליון, והטמפרטורה העולמית צפויה לעלות במהלך המאה הנוכחית ב-3 מעלות ולא ב-2. (מאז העידן התעשייתי האטמוספירה התחממה ולפיכך מדובר על תוספת של 2.3 מעלות על הרמה השוררה כיום).

 

עודף של פליטות  

המשמעות של התחממות כזו, אומרים המדענים, היא התמוססות של מדפי קרח בקטבים ועלייה במפלס פני הים שתחרוץ את גורלן של מדינות איים זעירות באוקינוס השקט. מדובר גם בהתגבות של תופעת המידבור, עליה בתדירות הבצורות ומנגד גם הסופות והשטפונות באזורים המועדים.

 

כיום פולטות מדינות העולם יחד כ-38 מיליארד טונות של CO2 לאטמוספירה בכל שנה. על פי ההערכות, כמות זו צפויה לגדול ל-54 מיליארד טונות בשנה עד 2020. מהמסמך שהודלף עולה כי כמות "בטוחה" של פליטות צריכה להיות 44 מיליארד טונות בשנה, כדי להימנע מהתחממות שתפרוץ את גבול 2 המעלות.

 

כל ההתחייבויות אמורות היו, על פי חישובי אנשי האו"ם, להסתכם בהפחתה של 10.5 מיליארד טונות CO2 בשנה עד 2020. אך "גם אם המדינות יעמדו בהתחייבות שהשמיעו בקופנהגן, הן יצטרכו להפחית עוד 4.2 מיליארד טונות CO2 בכל שנה עד 2020", כדי להימנע מהתחממות מסוכנת, קובע המסמך.

 

המנהיגים לא מספקים את "הסחורה"

"כל ההתחייבויות להפחתה לא מספיקות למה שהמדענים צריכים", אמר רוברט אור, בכיר במזכירות האקלים של האו"ם - והודה למעשה בנכונות הנתונים שבמסמך שהודלף. אך הוא ניסה לצייר את המצב בצבעים אופטימיים ואמר כי האו"ם יסייע ליצור שווקי פחמן ומנגנוני מימון כדי לסייע למדינות להפחית יותר גזי חממה. מדובר בעיקר על מדינות מתפתחות, שמהן צפוי להיפלט חלק הארי של הפליטות במאה הנוכחית בשל הצמיחה הכלכלית המואצת שלהן.

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

ארגוני סביבה אמרו בתגובה כי המסמך שהודלף מסיט את המסך מעל הדיונים המעונבים בוועידה, שחותרים לפשרה ולא ליעדים שאפתניים שבאמת יעשו שינוי. לדבריהם, המסמך מעיד שכל הסכם שייחתם בוועידה אינו באמת מוצלח.

 

"המסר החד הזה למנהיגים בקופנהגן - במיוחד מנהיגי המדינות המתועשות - הוא שהם לא מצליחים לספק את מה שהעולם צריך", אמר קית' אלו, ראש ארגון השימור WWF בבריטניה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמות הפליטות גדולה מדי
צילום: רויטרס
התוצאה: התחממות מסוכנת
צילום: רויטרס
מומלצים