שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ביקורת: ההסכם יביא ל"שואה" באפריקה

פריצת הדרך שהשיג הנשיא האמריקני עשויה להיות נקודתית בלבד. מדינות מתפתחות שחשות כי ההסכמות הושגו בלעדיהן הודיעו כי הן מתנגדות לטיוטה, ובכוונתן לחסום את הדרך להסכם. נציג סודן: "ההסכם מבוסס על אותם ערכים ששלחו שישה מיליון בני אדם באירופה לכבשן". אובמה: אם היינו מחכים להסכם מלא ומחייב לא היינו מתקדמים כלל

ההסכם שהשיג נשיא ארצות הברית ברק אובמה עם מדינות המפתח הוגדר אמנם כנקודת מפנה, אך בוועידת האקלים בקופנהגן מושמעת ביקורת חריפה כלפי הטיוטה המתגבשת, ונראה שפריצת דרך אמיתית להסכם – עודנה רחוקה.

 

חצי הביקורת המרכזיים נשמעים מכיוון המדינות המתפתחות והעניות, שטוענות שההסכם אינו שאפתני מספיק, אינו כולל שיעורים נקובים של הפחתת פליטות גזי חממה, אינו מחייב משפטית ואינו מבטיח להם סיוע מספק להתמודד עם שינוי האקלים, שהן יהיו הראשונות לסבול ממנו.

 

הן אומרות שאם המדינות העשירות שהן המזהמות הגדולות לא מתחייבות להפחתת פליטות קונקרטית, ההסכם לא ימנע את התחממות כדור הארץ. לדבריהן, ההסכם קבע שהעולם ינסה למנוע מכדור הארץ להתחמם ביותר מ-2 מעלות מעל הטמפרטורה בעידן הטרום-תעשייתי, אך הן חוששות שזה יעד נמוך מדי, ושהתחממות כזו תגזור עליהן כליה. ביקורת כזו כבר השמיעה מדינת האיים טובאלו, שעלולה להיבלע באוקינוס אם מפלס פני הים יעלה.

 

הביקורת החריפה והבוטה נשמעה מפי הנציג הסודני לוועידה, שטען כי ההסכם המתגבש יביא ל"שואה" באפריקה. לומומבה סטניסלאו די-אפינג טען כי התוצאות של הסכם מסוג זה יהיו קטלניות ויתבטאו ביותר שטפונות, בצורות, מפולות, סופות ועליית מפלס פני הים – תופעות שעליהן ישלמו אנשים רבים. "(המסמך הוא) פתרון שמבוסס על אותם ערכים, לדעתנו, ששלחו שישה מיליון בני אדם באירופה לכבשן", אמר.

  

די-איפינג ציין כי חסרונותיו הרבים של ההסכם המתגבש מהווים עוולה כנגד המדינות העניות ומתח ביקורת על כך שהנשיא האמריקני בחר לגבש את ההסכם בשיחות אישיות ובפורום מצומצם של מספר מדינות, ולא בפורום רחב יותר שכלל קבוצות מדינות נוספות.

  

ללא קונצנזוס - אולי לא יהיה הסכם

בקופנהגן מכונסות המשלחות לדיון כללי משעות הבוקר המוקדמות, אך הדיון מופסק מעת לעת לצורך התייעצויות של הנציגים השונים. שאלת המפתח היא האם לאמץ את טיוטת ההסכם המונחת לפניהם או לדחות אותה - ולנעול את הוועידה ללא הסכמה וללא הסכם כלל.

 


 

מבלי שתושג הסכמה פה אחד מצד כל המדינות על הטיוטה לא תתאפשר השגת הסכם. מכאן שקולות הביקורת שנשמעים מצביעים על כך שהוועידה הבינלאומית, שאמורה היתה להוליד בשורה בתחום הסכמי האקלים, תינעל ככל הנראה ללא הסכם כלל.

 

מדינות נוספות מתנגדות להסכם

התגובות לדבריו הבוטים של הנציג הסודני לא איחרו לבוא. ראש צוות המשא ומתן של שבדיה, אנדרס טורסון, הביע שאט נפש מהדברים ואמר כי "ההשוואה לשואה, בהקשר הזה, היא פשוט מתועבת".

  

אבל די-אפינג אינו לבד. מדינות מתפתחות רבות – בהן בוליביה וונצואלה ומדינת האיים טובאלו – הודיעו כבר כי הן מתנגדות להסכם המתגבש וכי אין בכוונתן לאמץ את עקרונותיו.

 

אובמה, שחזר לארה"ב בינתיים, דוחה את הביקורת. "אם המדינות היו מחכות להשיג הסכם מקיף מלא ומחייב, לא היינו מצליחים להתקדם כלל", אמר. "במקרה כזה יכול היה להיות תסכול רב וציניות, שהיה מביא לכך שבמקום להתקדם צעד אחד קדימה, היינו הולכים שני צעדים אחורה".

   

באופן פחות בוטה, ביקורת נשמעת גם מצד מדינות השייכות לצד השבע של העולם. קאנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, למשל אמרה גם היא כי יש לה "רגשות מעורבים" כלפי ההסכם והודתה כי יש בו פגמים רבים.

 

השר הבריטי להגנת הסביבה, אד מיליבנד, דווקא הגן מצדו על הטיוטה, אך הודה כי השיחות נקלעו ל"משבר עמוק". מיליבנד האיץ בנציגי המדינות לאמץ את עקרונות ההסכם, שעשוי לדבריו, "לשפר את חייהם של מיליוני בני אדם".

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

ביקורת נגד טיוטת ההסכם נשמעת גם מכיוונם של ארגוני הסביבה, שכינו אותה "שאיפה חסרת משמעות". במהלך כל הבוקר הפגינו עשרות מהם מחוץ למרכז הדיונים ב"בלה סנטר", והטיחו בנציגי המדינות "אתם הורסים את עתידינו". נציגי ארגונים חוץ-ממשלתיים אחרים, התבטאו גם הם נגד ההסכם המתגבש ואמרו כי הוא "נצחון ה'ספין' על פני המהות".

  

"ההסכם הזה אומר בעצם שמדינות איים או מדינות עניות אינן חשובות, ושהחברה האזרחית הבינלאומית גם היא אינה חשובה ושהגבלת פליטות גזי חממה אינה דבר חשוב", אמר ביל מקיבן, פעיל סביבה בינלאומי. "הנשיא אובמה הרס את האו"ם, ואת האפשרות לתוכנית שאפתנית לבלום את התחממות כדור הארץ".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שואה באפריקה. הנציג הסודני
צילום: AFP
דוחק בכולם להגיע להסכם. שר הסביבה הבריטי
צילום: רויטרס
מומלצים