שתף קטע נבחר

לסת שבורה: המאבק לחיים של הצפע המצוי

צפע מצוי הגיע לטיפול בבית החולים לחיות בר לפני כחודשיים, לאחר שספג מכות קשות בחצר בית בהוד השרון. לאחר ניתוח ותפירת הלסת השבורה, הוא צפוי להשתקם בחודשים הקרובים ולשוב בחזרה לטבע

צפע מצוי (צפע ארצישראלי) הגיע לפני כחודשיים אל בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, לאחר שהותקף בחצר בית בהוד השרון.

 

הצפע הארסי ספג מכות קשות בראשו על ידי מעדר והובא אל בית החולים על ידי פקח השרותים הווטרינריים בהוד השרון. "הנחש הגיע אלינו במצב קשה, אבל בחיים. גם צפע פצוע הוא מסוכן ולכן אנחנו חייבים לנקוט באמצעי בטיחות כדי שנוכל לטפל בו", אומר ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים.

 

בעזרת מוטות לכידה, מוצא הנחש מדלי גדול ואטום ומונח על שולחן הטיפולים במרפאה. הורוביץ אוחז בנחש בזהירות ובודק את הלסת הפגועה. "אין ספק שהוא חטף מכה רצינית, כל הלסת בצד הימני שבורה", הוא מצביע על המקום הפגוע.

 

הורוביץ בודק בקפידה את לסת הנחש ומוציא בזהירות בעזרת פינצטה שתי שיני ארס. "השיניים תצמחנה לאחר זמן מה, אבל בינתיים, זה יאפשר לנו לטפל בו בלי חשש מהכשות קטלניות", הוא מסביר.

 

 

הצפע טורף חולדות ומכרסמים מזיקים לאדם

צוות הרופאים והמטפלים מניח את הנחש בזהירות על רצפת המרפאה ומכין את הזוחל לצילום רנטגן. ד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים, צופה בהורוביץ שאוחז שאוחז בנחש בעזרת מוט הלכידה והשניים מנסים לייצב את הצפע הפעלתני, בכדי שניתן יהיה לצלמו כהלכה, ללא תזוזות מיותרות.

 

לאחר מספר דקות, תמונת המצב כבר מופיעה על מסך המחשב במרפאה והבשורות אינן טובות לנחש, אך צוות הרופאים עדיין שומר על אופטימיות זהירה. בצילום ניתן לראות בבירור כי הלסת הימנית שבורה. לאחר שקילת הנחש, מתברר כי הוא שוקל כ-400 גרם ולאחר מתן נוזלים, מחליט הצוות להרדימו כדי לנתח את המקום הפגוע.

 

הצפע המצוי (צפע ארצישראלי) נחשב לנחש הארסי הארוך והנפוץ ביותר בישראל, הוא כבד וגדול יותר מנחשים ארסיים אחרים ובעל יכולת הישרדות גבוהה במיוחד. בשנים האחרונות הצפע מתקרב יותר ויותר לאזורי מחייה של האדם בחיפושים אחר מזון, דבר שמוביל למפגשים קטלניים בינו לבין בני האדם.

 

למרות שלנחשים אין מוניטין חיובי בקרב חלקים רבים באוכלוסיה, יש להם חלק חשוב במערכת האקולוגית. הם נחשבים למדבירים טבעיים, וניזונים בעיקר ממכרסמים מזיקים כדוגמת חולדות ועכברים. גם ציפורים וזוחלים קטנים משתלבים בהצלחה בתפריט שלהם.

 

צילום: רועי תורג'מן ורועי גזית

 

 

"אנחנו לא מפלים בין חיות בכל הנוגע לטיפול רפואי. מגיעות אלינו חיות רבות במהלך השנה, לא רק יונקים ובעלי כנף, אלא גם זוחלים", מסביר הורוביץ ומדגיש כי הנחשים, בין אם הם ארסיים או נטולי ארס, נחשבים לחיות בר מוגנות, אך למרות זאת רבים מהם מסיימים את חייהם לא רק בדריסות בכבישים החוצים את אזורי המחייה שלהם, אלא בעיקר ממפגשים אקראיים עם בני אדם, שסופם בקצהו של מעדר חד.

 

לאחר שהנחש הורדם, הורוביץ תפר את הלסת הפגועה ואת החתכים. בשבועות האחרונים מצבו של הצפע השתפר בהדרגה. בבית החולים מציינים כי הוא עלה במשקלו. התפרים הפגועה. מצבו של הנחש השתפר בהדרגה בשבועות האחרונים ובבית החולים מעריכים כי אם יצליח להשתקם ולטרוף את מזונו בכוחות עצמו, הוא ישוחרר בחודשים הקרובים בחזרה לטבע.

 


 

רוצים עוד סיפורי חיות? בואו לבקר בבלוג "בית החולים לחיות בר 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> ד"ר רונה נדלר: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322רוצים עוד סיפורי חיות? בואו לבקר בבלוג "בית החולים לחיות בר"

 


פורסם לראשונה 22/12/2009 23:59

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי תורג'מן ורועי גזית
צילום: רועי תורג'מן ורועי גזית
צילום: רועי תורג'מן ורועי גזית
מומלצים