שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    לעוף כמו ציפורן: מתכונים מלאי ניחוח
    הציפורן לא רק מעניק טעם וריח נפלא לתבשילים ומשקאות, הוא גם מכיל יתרונות בריאותיים רבים. פיליס גלזר מסבירה למה הציפורן מתאים ומכינה איתו אורז מלאי וכרוב אדום מתובל

    אתמול עשיתי לעצמי תה שחור מעלים כמו שאני אוהבת, וזרקתי פנימה כמה מסמרי ציפורן, שיהיה. את השילוב הנהדר הזה למדתי מחבר טריפוליטאי שסיפר לי בזמנו שככה נהוג לשתות תה בקרב יוצאי לוב. עד אז ידעתי רק שציפורן משתלב עם יין חם, שמשמשים בו לטקס ההבדלה בתום השבת וגם ששמן ציפורן הוא הריח הדומיננטי אצל מרבית רופאי השיניים בעולם.

     

    אז למה להוסיף אותו לאוכל? כי בנוסף לניחוח ולטעם, מסמרי ציפורן הקטנים מאגדים בתוכם הרבה יותר יתרונות בריאותיים ממה שאפשר לדמיין, סיבות מצוינות להכיר אותם יותר מקרוב ולהשתמש בהם גם במטבח.

     

    הסיבה העיקרית היא היוג'נול, הרכיב העיקרי בשמנים הנדיפים של הציפורן. יוג'נול מתפקד כחומר אנטי דלקטי, ותמציות שלו משמשות לטיפולים בכאבי חניכיים, טיפולי שורש וגם סתימות - מאחר שיש בו חומר מאלחש. הציפורן מכיל גם פלאבנואידים, ביניהם קאמפרול (kaempferol) ורמנטין (rhamnetin), שגם להם מאפיינים אנטי דלקטיים, בנוסף למנגון, ויטמין C, אומגה-3, סידן ומגנזיום. בציפורן יש גם חומרים הנבדקים ביחס לניטרול רעלנים ממזהמים סביבתיים, סרטינים מערכת העיכול ודלקת פרקים.


    (צילום: index open)

     

    מסמרי הציפורן, הם בעצם ניצנים ורודים של עץ ירוק-עד, שבא במקור מאיי המולוקס - איי התבלינים של אינדונזיה. הם נחשבים בין התבלינים ה"מתוקים"

    כמו קינמון והל (באינדונזיה גם מכינים מהם סיגריות - 2/3 טבק ו-1/3 ציפורן). ידוע שאפילו ב-200 לפני הספירה, אנשי החצר של הקיסר הסיני היו מחזיקים מסמר ציפורן בפה בזמן שדיברו עם הקיסר, כדי לא לסבול מריח רע מהפה. סוחרים ערביים הביאו ציפורן לאירופה במאה ה-4, אך רק בימי הביניים הם עלו לגדולה, כמטשטשי טעם וריח (וגם הורגי חיידקים) בבשרים טריים. באותה תקופה, במגפה השחורה הגדולה, עשירים דחפו מסמרי ציפורן לפירות והחזיקו אותם ליד האף כדי למנוע הידבקות במחלה.

     

    בישול עם ציפורן

    טעמו של הציפורן הוא דומיננטי מאוד וברוב המקרים די במעט מסמרים שלמים. דרך אחת להוסיף אותם למרק או לתבשילים בלי להצטרך לחפש אותם לאחר מכן, הוא לתקוע אחד או יותר בבצל שלם שמכניסים לתבשיל. הציפורן מתאים במיוחד בשילוב עם קינמון, הל, ג'ינג'ר ואגוז מוסקט. וכם עם תערובות כמו גראם מסאלה, בהרט וכו'.

     

    הציפורן גם מוסיף טעם ייחודי ליין חם, צ'אי ביתי, סיידר תפוח עץ, מיץ חמוציות, תבשילי אורז, נזידים, תבשילים מהמטבח ההודי ,קינוחים כמו עוגות ועוגיות מתובלות, קומפוט או אגסים מבושלים ביין. ככל שהם מתבשלים יותר, הם מתרככים יותר, כך שאין צורך להוציא אותם אלא אם מאכילים ילדים קטנים. עוד שימושים לציפורן (בעיקר טחון) הוא בירקות כמו בטטה, סלק, דלעת, מרקים עשויים עם תפוחי אדמה, עגבניות או אפונה, ובקינוחים מבוססים על פירות, ריבות וקינוחי שוקולד.

     

    אורז מלאזי

    את האורז הריחני הזאת אפשר להגיש כמות שהוא או להוסיף חצי כפית כורכום ו/או שליש כוס צימוקים לתהליך הבישול

     

    המרכיבים (ל-4 מנות):

    3 כפות חמאה, ג'י או שמן קוקוס

    1 כף בצל שאלוט קצוץ, או החלק הלבן של בצל ירוק קצוץ

    1 שן שום גדולה, כתושה

    1/2 כף ג'ינג'ר טרי קצוץ דק

    1/2 כפית אבקת כוסברה

    1/4 כפית כמון טחון

    1/4 כפית ציפורן טחון

    1-2 כוכב אניס

    1 מקל קינמון קטן

    2 תרמילי הל פתוחים

    2 כוסות אורז ארוך

    4 כוסות מים

     

    אופן ההכנה:

    1. ממיסים את החמאה בסיר קוגל ומוסיפים שאלוט, שום ותבלינים. מבשלים תוך כדי ערבוב 4-5 דקות.
    2. מוסיפים אורז ומים ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים עד שהאורז מוכן כ-20 דקות. מערבבים עם היטב מזלג ומגישים.

     

    כרוב אדום חמוץ מתוק ומתובל

    כרוב אדום הוא ממשפחת המצליבים, המכיל נוגדי חמצון אנטי-סרטניים. מגישים את התבשיל הבא כתוספת

     

    המרכיבים (ל-4 מנות):

    25 גרם חמאה

    2 כפות בצל קצוץ

    2 כפות סוכר חום

    1/2 כפית מלח

    1/4 כפית פלפל שחור

    1/2 כפית פלפל אנגלי טחון

    1/8 כפית ציפורן טחון

    1/2 קילו כרוב אדום, מגורר דק

    1/4 כוס מים רותחים

    1/4 כוס חומץ בן יין

     

    אופן ההכנה:
    1. במחבת גדולה ממיסים את החמאה ומקפיצים את הבצל עד שהוא מזהיב.
    2. מוסיפים את יתר המרכיבים מבלבד החומץ, מכסים ומבשלים על אש קטנה 15-20 דקות.
    3. מוסיפים חומץ ומבשלים 10 דקות נוספות.

     

    דברים שאהבתי השבוע

    • למרות שאני לעיתים קרובות שותה תה בתפזורת ולא בשקיות, בני ביתי ואני התאהבנו בשני סוגים חדשים של תה תוצרת פומפדור. את התה צ'אי מסאלה אני מכינה על הבוקר לבנות עם כפית דבש וחלב מוקצף (תענוג אמיתי), ואת תה פירות היער הריחני אני שותה במהלך היום. לא זול אמנם (20 שקיות ב-14 שקלים), אבל ממש מצוין.

     

    • כבר מזמן לא צריך לצאת מהבית בשביל לעשות קניות. מלבד רשתות השיווק שאפשר להזמין מהן בטלפון, ומשלוחי האורגני מהשדה לצרכן, יש עכשיו גם את חברת ערוגות ששולחת פירות וירקות אורגניים ורגילים מובחרים וגם מבחר גבינות בוטיק, לחמים, ביצי משק, יינות ופרחים. הסחורה מגיעה לערוגות מהחקלאים והמגדלים בכל בוקר - ומשם אליכם. את התוצרת הנותרת  תרומת החברה לעמותת "שולחן לשולחן" אשר אוספת עודפי מזון ומעבירה לנזקקים.

     

     

    דבר אחד שלא אהבתי השבוע

    • "שטוזים" הם המוצר החדש של יופלה המיועד לתינוקות וילדים קטנים והם באמת ניסו. נכון, הוא עשוי מגבינה לבנה ויוגורט BIO ויש לו גם תוספת סידן, אך הרכיב השני בגודלו שהמוצר מכיל הוא סוכר לבן, אפילו יותר ממחית הפרי. תינוקות ממש לא זקוקים לסוכר וככל שמרגילים אותם לאכול מוצרים מתוקים - במיוחד ממותקים בסוכר לבן - ככה הם מתרגלים להעדיף אותם על אוכל אמיתי, כולל הסוכר הטבעי של פירות. הסוכר שיש ב"שטוזים" יעלה מהר את הסוכר בדם שלהם ויפול מהר, על כל המשמעויות בכך. הורים תמימים עלולים לחשוב שמוצר מתועש זה הוא תחליף נאה לאכילת פירות אמיתיים, העשירים באופן טבעי בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון בצבעם. תאמינו לי, אם מרגילים אותם, תינוקות יכולים לאכול ולהתרגל ליוגורט/גבינה לבנה גם ללא תוספות ואם רוצים עדיף לרסק פנימה פרי טרי אמיתי.

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים