שתף קטע נבחר

בג"ץ למדינה: ספקו הבהרות לגבי ההקפאה

בתגובה לעתירה נגד הקפאת הבנייה ביהודה ושומרון, הרכב השופטים בראשות ביניש הקציב למדינה חודש כדי להבהיר סוגיות שנותרו ללא מענה - בעיקר בעניין הערעורים והפיצויים. צו ההקפאה עצמו נותר בינתיים ללא שינוי

שופטי בג"ץ שלחו את המדינה לעשות "שיעורי בית" בשאלת ההקפאה. שופטי בג"ץ קבעו היום (ד') בעניין עתירות שהוגשו נגד הקפאת הבנייה בשטחים, כי "נותרו מספר היבטים שטרם ניתן להם מענה מספק על-ידי המדינה". עם זאת, הם קבעו כי צו ההקפאה עודו בתוקף - ולא חל בו שינוי, לפי שעה.

 

השופטים, נשיאת העליון דורית ביניש, אילה פרוקצ'יה וניל הנדל, קבעו כי על המדינה לספק מידע משלים תוך חודש ימים, בעיקר בסוגיות הפיצוי למתנחלים שגרים ביישובים שבהם הוקפאה הבנייה החדשה.

 

"מהו המועד הצפוי לכינונה ותחילת עבודתה של ועדת התובענות", דרשו השופטים לדעת, כמו גם מהן העילות שעל-בסיסן תתאפשר פנייה לוועדה וכיצד יש לעשות זאת. בנוסף, דשו השופטים מהמדינה להסביר מהי המסגרת המתאימה לערעור על החלטות הוועדה.

 

יחד עם זאת, השופטים לא עשו כל שינוי במה שנחשב ללב-לבה של העתירה - הניסיון לדרו את ביטולו של צו ההקפאה. "צו ההקפאה נשוא העתירה בעינו עומד,

 ונוכח חשיבותו של מנגנון הפיצוי, אנו מניחים כי לא תתבקשנה על-ידי המדינה הארכות לצורך הגשת הודעה משלימה זו", קבעו.

 

העתירות הוגשו על ידי ארגון "הפורום המשפטי למען ארץ ישראל", 18 מועצות מקומיות ואזוריות בשטחים וכמה אנשים פרטיים. הם טענו בין היתר כי בבסיס צו הקפאת הבנייה עומדים שיקולים מדיניים מוצהרים, תוך חריגה מסמכותו של המפקד הצביא באזור. עוד קבלו על כך שלא ניתנה שהות מספקת להיערך להקפאה.

 

כבר בדיון בעתירה בשבוע מתחה ביניש ביקורת על צעדי הממשלה ואמרה כי "אני לא יודעת עד כמה מי שנתן את הצו נתן דעתו לכל הווריאנטים של הפגיעות האפשריות". עם זאת, השופטים הדגישו שעצם קבלת ההחלטה אינה נתונה במחלוקת. "הממשלה קובעת יעדים מדיניים כדי להגשים אותם, ואם יש צורך בצווי הקפאה היא עושה זאת מתוקף סמכותה. המפקד הצבאי הוא הזרוע הארוכה של הממשלה. מה פסול בזה?", אמרה השופטת פרוקצ'יה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאבק בחלוקת הצווים בצופים
צילום: ועד מתיישבי השומרון
בנייה בבית אריה
צילום: AFP
ביניש. לא הכל ברור
צילום: גיל יוחנן
מומלצים