שתף קטע נבחר

נפרדים מקפטן האקסודוס: "טיפוס נועז ויוצא דופן"

מכריו של יצחק (אייק) אהרונוביץ' שמת בגיל 86 מספרים על טיפוס בלתי מתפשר. "אני זוכר אותו מתרוצץ בין ההגאים בעוד אנו נאבקים בספינות הקרב הבריטיות", סיפר אחד המעפילים

"טיפוס נועז ויוצא דופן", "לוחם" ומי שהתעקש ש"צריך לדפוק את הבריטים" - כך סיפרו אמש (יום ד') ל-ynet חבריו ומכריו של יצחק (אייק) אהרונוביץ', על מי שהיה קפטן אוניית המעפילים אקסודוס, והלך לעולמו בגיל 86.

 

"הוא היה הקפטן ואני הייתי חונך של השומר הצעיר", סיפר ד"ר משה טיומקין על מפגשו הראשון עם אהרונוביץ', על סיפון האונייה. "בין ההופעה שלו לבין קפטן לא היה קשר. הוא התרוצץ על הסיפון

במכנסיים קצרים וכובע של קפטן, בחור צעיר. היום, בחור כה צעיר לא היה יכול להיות קפטן - עד שאתה מגיע לעמדה כזו, זה דבר שמצריך ניסיון וותק, אבל אז הכל היה בהתהוות וכולם היו צעירים ונועזים".

 

טיומקין - שהיה ממקימי משמר הגבול, מפקד מחוז תל אביב במשטרה, ומשמש כיום כראש רשות התחבורה, התנועה והחניה במועצת העיר תל אביב - מספר כי פגש את אהרונוביץ' פעמים רבות בשנים האחרונות באירועים שונים לזכר האקסודוס. 


אהרונוביץ'. לא התפשר אף פעם (צילום: אלעד גרשגורן)

 

הוא מספר על אדם שלא התפשר על עמדותיו, עד סוף ימי חייו: "כשהיה ויכוח גדול על האונייה - האם להמשיך להגיע לחופי הארץ או לתת לבריטים להשתלט על האונייה - עליה כבר היו הרוגים ופצועים, פרץ ויכוח בינו לבין יוסי הראל ז"ל (מפקדה המיתולוגי של האקסודוס – ע.ש) שחשב שיש לתת לבריטים להשתלט על האונייה ולהביא אנשים חיים לגבולות הארץ. אייק, מאידך, התעקש ש'חייבים לדפוק את הבריטים'. הוא היה טיפוס נועז ויוצא דופן, מאוד קיצוני בדעותיו בתחום הפוליטי. הגיל והזמן לא השפיעו על דעותיו. הוא היה גם מעורב בתחילת שנות החמישים בשביתות הימאים ושביתות שהיו בחיפה יחד עם מנהיגי הימאים. זה היה הטיפוס - לוחם שכזה".

 

טיומקין זכה להכיר יותר לעומק את אהרונוביץ' במסגרת סדרת אירועים שאירגן, ביניהם כאלה לציון ארבעים ושישים שנה לפרשת אקסודוס, וכן בעקבות הסרטים הרבים שהופקו על הפרשה. "כל כך הרבה סיפרו וכתבו על אייק, והוא הופיע בכל כך הרבה סרטים וסיפורים - הוא אחד השחקנים המרכזיים בכל הסיפור הזה", אמר.

 

"התעניין בחיי כל ילד וילד" 

יצחק גנוז, חוקר ספרות ומשורר, הכיר את אהרנוביץ' כשהדריך קבוצת גדולה של ילדים ונוער ששרדו את השואה. "עברנו מסע ארוך רגלי עד לצרפת ואז הכרתי את אייק, עוד ביום הראשון של האקסודוס", סיפר ל-ynet, "הוא היה בחור צעיר ונקשרו בינינו יחסי ידידות חזקים ועמוקים".

 

גנוז זוכר עד היום את קולו הידידותי של הקפטן שעה שיצא מתאו וירד לעברו בפעם הראשונה שנפגשו. "הוא התעניין בחייו ותולדותיו של כל ילד וילד שהיה בקבוצה. הוא תמיד דאג שלכולם יש מספיק מים ואוכל".

 

אייק נחקק בזכרונו כדמות דרמטית מאוד. "הוא היה עירני מאוד, מרשים - אני זוכר אותו מתרוצץ בין ההגאים של הספינה בעוד אנו נאבקים בספינות הקרב הבריטיות. הוא היה נועז מאוד. בוויכוח שפרץ בנוגע לדרך הפעולה לא הסמכתי עם אייק שיש לסכן את חייהם של 4,500 אנשים שעברו את השואה, אבל זה לא הרס את יחסינו".

 

גנוז השתתף בשנים האחרונות במספר מפגשים עם אהרונוביץ' שעסקו בפרשת אקסודוס

והשניים אף הדליקו ביחד משואה ביום העצמאות בשנת 2008. "הוא היה חולה וחלוש מאוד לאחרונה. אני זוכר ממנו בעיקר את האמפתיה - הדאגה הידידותית לכל אחד ואחד".

 

גם נשיא המדינה, שמעון פרס, ספד הערב לאהרונוביץ'. "לא היה דומה ואין דומה - צירוף נדיר של חלוציות, אומץ לב ואהבת העם. הוא לא היה רק רב חובל אלא קברניט שהעניק אופי למסע, נחישות בדרך וכושר מנהיגות מדהים. אייק לא אהב ללכת בדרכים סלולות, אלא העדיף לסלול דרכים גם במחיר היותו ספן בודד. הוא תמיד חיפש הזדמנות לתרומה ייחודית ותרומתו למדינה לא תישכח לעולם. יהי זכרו ברוך". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהרונוביץ' עם משה טיומקין
צילום: אלירן אביטל, מכון משואה לחקר השואה
צילום: אלירן אביטל, מכון משואה לחקר השואה
יצחק גנוז. "זוכר את האמפתיה"
צילום: אלירן אביטל, מכון משואה לחקר השואה
מומלצים