שתף קטע נבחר

פילוג קדימה באופק? אנשי רה"מ נערכים בכנסת

גורמים בלשכת נתניהו ביקשו להיערך לדיון בוועדת הכנסת בפיצול קדימה ובכנסת הבהירו, כי "הליך הפילוג יכול להיעשות ביום אחד". מאידך, גורמים המצויים בסוד העניינים בליכוד טענו בשיחה עם ynet כי "יש האטה טקטית במהלך". הח"כים המחוזרים מכחישים מעבר. ואיפה מופז? הוא רוצה פריימריז

הקפאה, בלימה או עצירה? בעיקר בלבול במאבק על הפיצול. אחרי כמה ימים של דיווחים מעורבים בכל הנוגע למהלך שראש הממשלה, בנימין נתניהו, מנסה להוביל לפירוק קדימה, גורמים המצויים בסוד העניינים בליכוד אמרו הלילה (יום ה') ל-ynet כי "יש האטה טקטית במהלך". לעומת זאת, אמש סמוך לחצות פנו גורמים בלשכת נתניהו ליו"ר ועדת הכנסת, ח"כ יריב לוין, וביקשו שהוועדה תיערך לאפשרות לקיים דיון בפילוג אפשרי בקדימה.

 

 

ברקע הדברים, מדווח "ידיעות אחרונות" כי גלעד שרון, בנו של מייסד קדימה, פנה אל חברי הכנסת שנמצאים במשא ומתן עם נציגיו של נתניהו, והפציר בהם להישאר: "אריק לא היה רוצה לראות את קדימה מתפרקת. למען אבא, אל תפרשו", אמר להם. ח"כים ששוחחו איתו סיפרו שהוא הביע ביקורת על התנהלותה של לבני, אך אמר ש"זו לא סיבה לפרק את קדימה".

 

"אנחנו בתהליך מורכב", אמרו אמש גורמים בליכוד המעורבים בנעשה. "יש כמה חברי כנסת שהביעו במהלך השיחות נכונות לפרוש מקדימה, וכעת נפעל לצרף גם חברי כנסת בכירים שלפי שעה לא קיבלו החלטה או סירבו להצטרף למהלך. כרגע אפשר להאט, ולחכות שגם חברי כנסת נוספים, מן השורות הראשונות, יצטרפו לעגלה". מנגד, בקדימה טענו כי "נתניהו נסוג משום שנבהל מן הפרסומים בנושא והחשש כי היועץ המשפטי לממשלה יורה על בדיקת התלונה שהגשנו נגדו".

 

מספרם של חברי הכנסת בקדימה שהביעו נכונות לפרוש ממפלגתם אינו ברור לגמרי. על פי גורמים המקורבים לנתניהו, המספר נע בין שישה לשמונה. עם זאת, נראה כי בניגוד לחלק מהדיווחים, הח"כים לא הוחתמו על מסמך כלשהו הנוגע לפרישתם. אחד מחברי הכנסת ששמו הוזכר כשותף אפשרי לפרישה הכחיש כי חתם על מסמך התחייבות. גורם בליכוד ציין כי "הצדדים הטכניים פחות חשובים. מה שחשוב הוא שהם הביעו נכונות להצטרף למהלך". גם בכירים בקדימה אמרו כי למיטב ידיעתם לא נחתם דבר.

 

על-פי הדיווחים השונים, נתניהו נערך להציע תיקים לפורשים. רונית תירוש עשויה להתמנות לשרה במשרד החוץ, אלי אפללו אולי יהיה השר לפיתוח הנגב והגליל, יוליה שמאלוב ברקוביץ' עשויה להתמנות לסגנית שר התקשורת, אריה ביבי לסגן השר לביטחון פנים, שי חרמש לסגן שר החקלאות ועתניאל שנלר ליו"ר ועדת החוץ והביטחון. העלות הכוללת של התיקים עשויה להגיע לכמעט 14 מיליון שקלים.  

 

מופז ואיציק ניסו לשכנע את אפללו להישאר

המערכת הפוליטית סערה אתמול בעקבות הדיווחים על המגעים המתקדמים בין אנשי קדימה לאנשי נתניהו, אולם חלק מחברי הכנסת ששמם הוזכר כמי שעשויים לפרוש, הודיעו רשמית כי הם נשארים בקדימה. ח"כ אריה ביבי אמר כי הוא "נהנה מהחיזורים", אך אין לו כוונה לעזוב. ח"כ זאב בוים הודיע כי בכוונתו להישאר בקדימה וכך עשתה גם ח"כ מרינה סולודקין. ח"כ עתניאל שנלר הבהיר בשיחות סגורות שקיים עם מקורביו כי "אני מתחבט ומתלבט קשות. הבהרתי שאני לא מעוניין בתפקידים".

 

"הפילוג יכול להיעשות ביום אחד". סיעת קדימה (צילום: גיל יוחנן)

 

בליכוד טוענים כי חלק מחברי הכנסת שעמם התנהלו בחודשים האחרונים מגעים, שמספרם נע בין 12 ל-14, ביקשו הבטחה כי יזכו בתיקים בכירים אם יפרשו מקדימה. אלא שלפי שעה, נתניהו אינו יכול להבטיח להם תפקידים בכירים, לנוכח ממשלתו המנופחת ומספר השרים הגדול המכהנים בממשלה, ולנוכח ההרכב הקואליציוני הקיים. עם זאת, מקורבי נתניהו קיימו ביררו עם ועדת הכנסת, שם אמרו להם כי "לא צפוי שום מכשול טכני בתהליך. במידת הצורך, הליך הפילוג יכול להיעשות בתוך יום אחד, ובאף בפחות מכך".

 

בהליך הפילוג היו שותפים, מלבד אנשיו הקרובים ביותר של נתניהו וכמה פוליטיקאים בודדים שבראשם ישראל כץ, גם פעילי שטח מרכזיים, ראשי ערים ועסקנים למיניהם. לאחר שקדימה נותרה באופוזיציה, פעילים רבים - ובעיקר כאלה שבאו מהליכוד לקדימה - לא אהבו את הרעיון שייאלצו להימצא הרחק ממנעמי השלטון. הם דנו ברעיון "לשוב הביתה" במסגרת מהלך נרחב, ובחודשים האחרונים נשלחו להפעיל לחץ על חברי כנסת - כדי לנסות ולשכנע אותם לשוב לליכוד. גם פעילי שטח בכירים בליכוד הפעילו את השפעתם על חבריהם בקדימה, וביחד תרמו למהלך שנגלה בימים האחרונים לעיני כל.

 

מי ששבר בינתיים את הכלים הוא ח"כ אלי אפללו, שאמר אמש בשיחה עם ynet כי הודיע ללבני על כוונתו לפרוש לסיעת יחיד. אפללו אמר כי "אני לא במשחק של השבעה או שמונה חברי כנסת. איבדתי את אמוני בהנהגתה של לבני". יו"ר סיעת קדימה, ח"כ דליה איציק, שוחחה הלילה עם אפללו וניסתה לשכנע אותו שלא לעזוב את קדימה. איציק מתכוונת להיפגש עמו ולנסות להשאירו במפלגה. גם שאול מופז מנסה לשכנע אותו שלא לעזוב את קדימה.

 

גורמים: אבי דיכטר במגעים עם העבודה

במקביל למגעים עם חברים מהשורה השנייה והשלישית בכנסת, בליכוד טוענים כי התקיימו מגעים גם עם ח"כים בכירים בקדימה, בהם שאול מופז ומאיר שטרית. שטרית דחה את ההצעה לעזוב ואילו מופז, שרוצה להתמודד על תפקיד יו"ר קדימה, סירב להצטרף למהלך בשלב זה. גורמים בשתי המפלגות טענו הלילה כי מופז שוחח עם חלק מחברי הסיעה בימים האחרונים ואמר, כי בכוונתו להציב אולטימטום ולדרוש מלבני לקיים פריימריז לראשות המפלגה תוך כשלושה חודשים, כתנאי להישארותו בקדימה. על פי גורמים המצויים בסוד העניינים, גם אבי דיכטר קיים לאחרונה מגעים עם יו"ר מפלגת העבודה, אהוד ברק, על האפשרות להצטרף למפלגתו, אם יפרוש מקדימה במסגרת של קבוצה שתקים בשלב הראשון סיעה חדשה.


"יו"ר המפלגה לא יודעת מה קורה אצלה בבית". לבני (צילום: גיל יוחנן)

 

"חלק מהבכירים בקדימה לא יודעים לקבל החלטות", אמר הלילה גורם המקורב לנתניהו. "הם רוצים תיקים בכירים שכרגע אינם פנויים. ייתכן כי בעתיד הם יצטרפו למהלך, אם יראו שיש מספיק חברי כנסת שמוכנים לעזוב, ואז הם יישארו תקועים במפלגה של לבני". בכירים בליכוד אמרו עוד כי "הדיווחים על רשימת ברק-ביבי אינם נכונים. זה ספין. אם קדימה תתפרק, חלק מהקולות שלה ילכו לליכוד וחלק לעבודה. חבל לאבד מנדטים בגלל איחוד רשימות".

 

במקביל, דיווחו גורמים במערכת הפוליטית כי גם ח"כ עמיר פרץ שוחח עם חברי כנסת בקדימה, קרא להם לא לפרוש, וציין כי מורדי העבודה "בדרך לקדימה". לאחרונה התקיימו שיחות בין חלק ממורדי העבודה לבין בכירים בקדימה המקורבים ללבני, ובשיחות הללו נבדקה על-ידי אנשי העבודה האפשרות כי יזכו בשריון ברשימת קדימה לכנסת הבאה. לבני עצמה מתנגדת לשריונים ולכן לפי שעה הנושא ירד מן הפרק.

 

"הזניה של כל המערכת הפוליטית"

למרות הכל, הביקורת בליכוד לנוכח המהלך של נתניהו ואנשיו גברה אתמול. חברי כנסת ושרים תקפו בחריפות את הכוונה לצרף חברי כנסת מקדימה לרשימת הליכוד. "אף אחד לא אוהב את מה שקורה", אמר שר בכיר בליכוד. "עד עכשיו היה לנתניהו שקט פנימי, אבל חברי כנסת ושרים כועסים על מה שמתבשל. המהלך הזה מביא להזניה של כל המערכת הפוליטית".

 

חברי כנסת בכירים בליכוד אמרו, כי "אנחנו שמחים לגבי הפירוק של קדימה, אך זה בתנאי שהם לא באים לליכוד. אנשים לא אוהבים את הרעיון שיבואו חדשים למפלגה, על חשבונם". יועצו הפוליטי של ראש הממשלה, שלום שלמה, ניסה אמש להרגיע את הרוחות ואמר בשיחות סגורות עם ח"כים בליכוד כי לאנשי קדימה לא הובטח שריון ברשימת הליכוד לכנסת הבאה.

 

גם בקדימה לא רגועים ובכירים במפלגה מתחו ביקורת על התנהלותה של לבני בחודשים האחרונים. "זה מטריד מאוד שיושבת ראש המפלגה לא יודעת מה קורה אצלה בבית",

אמרו חברי כנסת בסיעה. "כל כך הרבה זמן מתנהלים שיחות עם יותר מעשרה חברי כנסת בסיעה שלה, ואף אחד לא עדכן אותה ולא סיפר לה. זה מדאיג". עם זאת, רוב בכירי קדימה העריכו לפי שעה, כי הפילוג במפלגה לא ייצא אל הפועל בתקופה הקרובה. גורם בכיר בסיעה אמר, כי "בליכוד טוענים שיש להם שבעה, אבל על פי הבדיקות שלנו זה לא נכון".

 

בסערת הדיווחים השונים סביב המהלך, נפוצו שמועות שח"כ יעקב אדרי ביקש להתייעץ עם רב בנוגע למהלך הפרישה. אדרי, שכבר הבהיר כי אין בכוונתו לעזוב את המפלגה, אמר שיתייעץ עם רב בגלל כאבים מהם הוא סובל ברגליים. שמועה נוספת שנפוצה היתה כי יוחנן פלסנר היה אמור להגיע למפלגת ישראל ביתנו. פלסנר דחה בתוקף את השמועה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בכנסת. "תהליך מורכב"
צילום: רויטרס
אל תפרקו את קדימה. גלעד שרון
צילום: ירון ברנר
מומלצים