שתף קטע נבחר

סטנלי פישר העלה את הריבית ל-1.25%

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, החליט להעלות את הריבית לחודש ינואר ב-0.25%, על רקע החשש מהתגברות האינפלציה, וכן על רקע הצמיחה במשק שממשיכה להתבסס והעליות במחירי הנכסים ובתוכם הדיור. גם בסוף החודש שעבר העלה פישר את הריבית ב- 0.25%

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, החליט להעלות את הריבית לחודש ינואר ב-0.25% לרמה של 1.25%. כך נמסר הערב (ב') מבנק ישראל. העלאת הריבית, זה החודש השני ברציפות, מתבצעת על רקע החששות מהתגברות האינפלציה והנתונים על התחזקות ההתאוששות במשק. בסוף החודש שעבר העלה פישר את הריבית ב- 0.25%, לרמה של 1%.

 

בהודעת בנק ישראל נאמר, כי "ההחלטה להעלות את הריבית לינואר באה על רקע סביבת האינפלציה בישראל שנמצאת בחלק העליון של תחום יעד יציבות המחירים (1%-3%), על רקע הצמיחה בארץ שממשיכה להתבסס ועל רקע העליות במחירי הנכסים ובתוכם הדיור".


 

בבנק ישראל מציינים עוד, כי "העלאת הריבית הנוכחית היא חלק מתהליך הדרגתי של החזרת הריבית לרמה "נורמאלית" שמסלולו יקבע בהתאם להתבססות הצמיחה במשק העולמי והישראלי, לקצב עליית הריבית של הבנקים המרכזיים העיקריים, ולסביבת האינפלציה".

 

על פי הודעת בנק ישראל, האינפלציה במהלך 12 החודשים האחרונים היא 3.8% ובניכוי השפעת העלאות המיסים והמחירים המפוקחים על ידי הממשלה היא 2.6%. הצפיות לאינפלציה ל-12 החודשים הקרובים נמוכות במעט מהגבול העליון של יעד המחירים תוך צפיות להעלאת ריבית בשנה הקרובה.

 

"האינדיקאטורים הכלכליים על המשק הישראלי שנוספו לאחרונה מעידים על התבססות תהליך היציאה מהמיתון. כך, נתונים ראשונים של סקר החברות מצביעים על הגברת הפעילות; נתוני סקר כח אדם מלמדים על ירידה מסוימת בשיעור האבטלה; מנתוני סחר החוץ נראה כי נמשכת מגמת העליה בייצוא התעשיתי; הייצור התעשייתי ונתוני הפדיון מעידים אף הם על שיפור. גם במשק העולמי מתבססים הסימנים של יציאה מהמשבר ובכלל זה גידול הסחר העולמי. מנגד, עדיין קיימת אי ודאות לגבי קצב ההתאוששות של המשק העולמי שתורמת לאי ודאות לגבי עוצמת ההתאוששות בישראל.

 

בבנק מציינים, עם זאת, כי "ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המובילים נמצאות ברמות נמוכות וצפויות להישאר כך גם בחודשים הבאים, תוך יציאה הדרגתית מהצעדים הלא קונוונציונליים של המדיניות המרחיבה שלהם. העלאת הריבית על ידי בנק ישראל עשויה להשפיע במידה מסוימת על שער החליפין של השקל מול מטבעות אחרים".

 

החשש העיקרי של פישר מפני העלאת הריבית היה, כי היא תפתח פער גדול מדי בין הריבית על השקל לבין הריבית על הדולר. לפני שבוע וחצי החליט נגיד הבנק המרכזי האמריקני, בן ברננקי, להותיר את הריבית ללא שינוי והגדלת פערי הריביות עלולה לתמוך בהתחזקות השקל מול הדולר, דבר שיפגע ביצואנים.

 

מומחי שוק ההון השמיעו בימים האחרונים הערכות שונות בקשר להחלטת הריבית הקרובה של פישר. כלכלני ישיר בית השקעות טענו כי כל האינדקטורים הכלכליים שפורסמו בשבועיים האחרונים מעידים על יציאת המשק מהמיתון ולכן אין מנוס מהעלאת הריבית. המשמעות של הותרת הריבית ללא שינוי, ציינו בישיר בית השקעות, היא ריבית ריאלית שלילית בשיעור 1.6%, "שהיא רעה חולה למשק הישראלי, היוצרת בועות לא רצויות גם בתחום הפעילות הריאלית וגם בתחום הפיננסי".

 

התעשיינים: על בנק ישראל להיות מאד זהיר

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר בתגובה: "החלטת נגיד בנק ישראל להעלות את שיעור הריבית היא נכונה נוכח העובדה שהכלכלה הישראלית מראה סימנים ברורים להתאוששות והמשק נמצא בתחילתו של תהליך לחידוש הצמיחה ולצמצום האבטלה.

 

"שיעור ריבית נמוך לאורך זמן פוגע בחוסכים ועלול לערער את יציבות המשק כתוצאה מציפיות אינפלציוניות גבוהות. העלאת הריבית בצורה מדורגת ומצומצמת לא תיפגע במגזר העסקי".

 

יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, ונשיא פרוטרום, אורי יהודאי, אמר בתגובה כי הוא מצר על ההחלטה. לדבריו, "כשנגיד הבנק האמריקני מודיע כי בכוונתו לשמור על סביבת ריבית אפסית בחודשים הקרובים, על בנק ישראל להיות מאד זהיר בהעלאת הריבית אשר עלולה להשפיע באופן מיידי על שערי המטבע ועל יכולתו של הייצוא להתאושש".

 

יהודאי הוסיף, כי "התאוששות הייצוא הישראלי תלויה על בלימה ושינוי בשערי המטבע למעלה או למטה עשוי להכריע באם גורל המשק לצמיחה או לדשדוש".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנגיד פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים