שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: סיאליס לזקפה מונעת מחלת גבהים

רופאים ישראלים מצאו כי התרופה סיאליס לזקפה מונעת סיבוכים קשים של מחלת גבהים בקרב המטיילים שטיפסו להרים קניה וקילימנג'ארו, המתנשאים לגובה של מעל 5 קילומטרים. בהשוואה לויאגרה, שנמצא כבר שהיא מסייעת במניעת מחלת גבהים, הסיאליס יעילה לטווח ארוך יותר. שאלנו את המומחה אם לא עלולה להיגרם זקפה מיותרת במסע

שימוש חדש לתרופת הזיקפה: חוקרים ישראלים מצאו כי התרופה סיאליס לטיפול באימפוטנציה מונעת סיבוכים קשים כתוצאה ממחלת גבהים, האופיינית למטפסים על הרים גבוהים. מדובר במחלה קשה ביותר העלולה להסתיים במוות בתוך שעות. המחקר הוצג בכנס רפואת מטיילים שהתקיים השבוע בכפר המכביה.

 

מחקרים קודמים, בהיקף קטן יותר, מצאו כי התרופה ויאגרה עשויה למנוע את התוצאות ההרסניות של מחלת הגבהים. עתה ביקשו לבדוק החוקרים האם התרופה סיאליס מביאה לתוצאות דומות ומפחיתה את שיעור התחלואה והתמותה בקרב המטיילים על ההרים.

 

ד"ר אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות שעמד בראש צוות החוקרים, בדק את השפעת תרופת הזיקפה סיאליס על המטיילים בפתח הר קילימינג'ארו, ההר הגבוה ביותר באפריקה המתנשא לגובה של 5,895 מ' ובהר קניה, השני בגובהו באפריקה המתנשא לגובה של 5,199 מ' בפסגתו הגבוהה.

 

סיכון נמוך לבצקת במוח ובריאות

במחקר השתתפו 49 מטיילים, שחולקו לארבע קבוצות: שלוש קבוצות מטיילים בהר קניה וקבוצה אחת בהר הקילימינג'ארו. הגיל

 הממוצע של המשתתפים עמד על 50, 84% מהם גברים. המטיילים קיבלו את התרופה סיאליס ונבדקו בגבהים שונים לאיתור תסמינים המחשידים למחלת גבהים ובהם כאב ראש, חולשה, סחרחורות, קוצר נשימה, חשד לבצקת ריאות, איבוד הכרה או פרכוסים.

 

מהמחקר עלה כי בהשוואה לקבוצת הבקרה, המטיילים שנטלו סיאליס היו בסיכון נמוך לבצקת מוחית ובצקת ריאות. אף שהיקף המחקר היה קטן יחסית, סיכמו החוקרים כי התוצאות מצביעות על כך שסיאליס יעילה במניעת הסיבוכים המסוכנים של מחלת הגבהים.

 

"אין הבדל עקרוני בין ויאגרה לסיאליס במניעת מחלת גבהים", אומר ל-ynet פרופ' אלי שוורץ, נשיא החברה הישראלית למחלות טרופיות. "יתרונה של סיאליס הוא בהיותה ארוכת טווח ולכן מתאימה יותר למטיילים".

 

אחת מתופעות הלוואי של תרופות הזיקפה היא כאבי ראש, שהיא סימפטום ראשוני גם של מחלת גבהים. האם נוטלי הסיאליס לא עלולים להתבלבל ולחשוב שלקו במחלת גבהים?

פרופ' שוורץ: "תיאורטית השימוש בסיאליס אכן עלול לגרום לכאבי ראש, אולם במחקר שלנו לא ראינו הבדל משמעותי בשכיחות כאבי הראש בין המטיילים הנבדקים".

 

האם התרופה לא גרמה אצל המטיילים לדחף מיני מוגבר?

פרופ' שוורץ: "סיאליס או ויאגרה אינם גורמים לזיקפה או לתיאבון מיני, אלא מסייעים כשהדחף קיים. שאלנו ספציפית את המטיילים שלנו בעניין זה, ולא היו דיווחים על שינוי בדחף המיני. צריך לזכור שויאגרה ניתנת גם למחלת יתר לחץ דם

 ריאתי, וגם בקרב החולים הללו התופעה אינה מוכרת".

 

מחלת גבהים נגרמת בעקבות טיפוס של מעל 2,500 מטר. היא נגרמת כתוצאה מירידה בלחץ האוויר עם העלייה בגובה, ירידה בלחץ החמצן ומיעוט ריכוז החמצן הנשאף לריאות. כתוצאה מכך, לא מגיע די חמצן לרקמות הגוף מה שמוביל לשרשרת תוצאות קטלניות.

 

עם העלייה בגובה מגיב הגוף בצורה הרסנית תוך כדי המאמץ ההולך וגובר. בין היתר מתרחשות בצקות מוחיות ובצקת ריאות, קוצר נשימה, איבוד הכרה, פרכוסים וללא טיפול גם מוות. מסיבה זו נדרשים המטפסים לעלות בהדרגה בזמן שהגוף מייצר עוד ועוד כדוריות דם אדומות המיועדות לשאת בנטל המחסור בחמצן. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיאליס. לא רק במיטה, גם בהרים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים