שתף קטע נבחר

סוזן מובארק התערבה, פעילי המחאה ייכנסו לעזה

קהיר סירבה במשך ימים לאפשר ל-1,300 פעילים מרחבי העולם להיכנס לרצועה, כדי לצעוד במלאות שנה ל"עופרת יצוקה". אחרי הפגנות, שביתות וסיוע מהגברת הראשונה של מצרים, יוכלו מאה מהם לעבור: "נחשוף מה שקורה שם"

מצרים התירה היום (ד') למאה פעילי מחאה מרחבי העולם להיכנס לרצועת עזה דרך מעבר רפיח. זאת, אחרי ש-1,300 פעילים שהגיעו למדינה מחו בימים האחרונים על ההחלטה שלא לאפשר להם להיכנס לרצועה ולצעוד עם הפלסטינים לאות הזדהות, במלאות שנה למבצע "עופרת יצוקה".

 

"שני אוטובוסים ובהם 100 פעילים עזבו לעזה הבוקר", אמרה אן רייט, ממארגני "מצעד החופש של עזה", לסוכנות הידיעות

הצרפתית AFP. "זו פריצת דרך חיובית, וזה מוכיח כי שישה ימי לחץ עשו את שלהם", הוסיפה. ההחלטה לאפשר למקצת הפעילים לחצות את מעבר רפיח אל תוך עזה התקבלה רק לאחר התערבות מצד רעייתו של נשיא מצרים, חוסני מובארק, סוזן.

 

למרות ההחלטה אמרה רייט כי היא ואנשיה ימשיכו לנסות לאפשר את מעברם של פעילים נוספים שנשארו בשטח מצרים להפגנת ההזדהות, שתיערך מחר. "אנחנו לא מנסים להיאבק במדיניות המצרית, אלא להדגיש את מה שמתרחש בעזה". בימים האחרונים הפגינו הפעילים בקהיר ואף שבתו רעב, במחאה על סירוב השלטונות במצרים לאפשר להם את המעבר.

 

"ישראל אחראית, אלא מי?"

ג'ודי אוונס, מייסדת ארגון "קוד פינק" שמפיק את המצעד, היא בין הפעילים שנאלצו להישאר במצרים, ולא תזכה להיות אחת הצועדות בו. "היינו צריכים לוותר לטובת פעילים אחרים שעוד לא זכו להיכנס לרצועה, אני הייתי שם כבר מספיק פעמים", סיפרה ל-ynet.

 

אוונס הדגישה כי אלמלא התערבותה של סוזן מובארק, גם מאה הפעילים לא היו נכנסים. "פניתי אליה מפני שהיא מאוד מעריכה את הפעילות שלנו בארגון, וכבר עזרה לנו בעבר להיכנס לרצועה לכבוד יום האישה הבינלאומי, אז חילקנו סלסלאות לנשות עזה. למרות שהיא הגברת הראשונה של מצרים, היא הייתה צריכה להיאבק מאוד קשה בשבילנו, ורק אחרי כמה וכמה מהמורות היא הצליחה להשיג את האישורים".

 

את האחריות לסירוב המצרי מטילה אוונס על הממשלה בירושלים. "ברור שהסיבה היחידה היא הרצון לשמח את ישראל. היא עומדת מאחורי הסירוב, איזה עוד תירוץ יכול להיות?". היא ציינה כי 100 הפעילים שישתתפו בצעדה באים מ-43 מדינות שונות, בהן בלגיה, ברזיל, בולגריה, קנדה והודו. "מדובר בפעילי שלום, במה הם כבר יכולים להרע?".

 

אוונס העריכה כי במצעד המחאה על המצור על עזה ישתתפו מחר ברצועה כ-40 אלף בני אדם, כשבמקביל יתקיימו אירועים דומים בקהיר ובישראל. "הרעיון הוא להתאחד שנה אחרי הטבח, ולהפגין סולידריות עם אנשי עזה שעדיין סובלים, ולא מקבלים את התרופות וחומרי הבניין שהם צריכים", היא מסבירה. "אנחנו רוצים לנצל את ההזמנות הזאת כדי להמשיך ולחשוף לעולם את המצב של אזרחי עזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוזן מובארק
צילום: AP
פעילי המחאה מפגינים בקהיר. "גם לסוזן היה קשה"
צילום: AFP
מעבר רפיח. "נכנסים פעילים שלא ביקרו בעזה מעולם"
צילום: רויטרס
מומלצים