שתף קטע נבחר

איך הפכה תימן למעוז טרור?

נשיא תימן ביסס את מעמדו בשנות ה-90 בעזרת אל-קאעידה והמיעוט השיעי, אך בשנים האחרונות שניהם פנו נגדו. רועי נחמיאס שוחח עם מומחה ומסביר כיצד נוצרו והתבססו מאחזי ארגון הטרור העולמי לא הרחק מישראל וכיצד איראן מנצלת את המצב

הדיווחים על הלחימה בתימן עלולים להיראות רחוקים מהעין ומהלב, על גבול האקזוטי. פעילים שונים, חלקם שבטיים, נלחמים אלה באלה אי שם במדבר. אולם אם המגמה הזו תימשך, עתיד לקום לא רחוק מישראל מאחז נוסף בו מקננים במקביל, אל-קאעידה הסוני מחד ושליחיה של איראן השיעית מאידך. תזכורת כואבת לכך קיבל העולם לפני שבוע וחצי, עם נסיון הפיגוע הכושל בטיסת נורת'ווסט מהולנד לארה"ב, שמבצעו, עומר עבד אל-מוטלב, הוכשר על ידי השלוחה של אל-קאעידה בתימן.

 

האירועים הדרמטיים המתחוללים בחודשים האחרונים בתימן, מדירים שינה מעיניהם של מקבלי ההחלטות בארה"ב, באירופה ובלא מעט בירות במזרח התיכון, כולל ירושלים. רק אתמול הודיעו ארה"ב ובריטניה על סגירת השגרירויות שלהן בבירה צנעא והיום הצטרפה אליהן צרפת - עדות נוספת לרצינות שמייחס המערב לאיומי אל-קאעידה.

 

אז על מה כל המהומה? זה חמש שנים שמנהל נשיא תימן הוותיק, עלי עבדאללה סאלח, מלחמה עקובה מדם עם אנשי שבט "אל-חות'י" במחוז סעדה שבצפון המדינה. המאבק החריף מאוד בחודשיים האחרונים וגלש אל מעבר לגבול הסעודי, דבר שגרם לצבא הממלכה להיכנס ללחימה.

 

על אף דיווחים על כוונות המורדים, הפועלים בסיוע איראני, לכניעה מול הסעודים ולמרות חיסולו של מנהיגם עבד אל-מאלכ אל-חות'י - טרם נרשמה הכרעה סופית בגבול. איראן לא חסה על המשטר התימני ודואגת לשלוח אספקת נשק וסיוע אחר של כסף, אימונים ותמיכה מוראלית למורדים השיעים, שרק לפני חמש שנים היו תומכי הנשיא סאלח.


חיילים תימנים מול שגרירות ארה"ב בצנעא (צילום: AFP)

 

במקביל למאבקו בשלוחה האיראנית, מנהל צבא תימן לחימה קשה וחמקמקה עם גורם נוסף שתמך בו בעבר - אל-קאעידה. סאלח מתקשה לשים את ידו על פעילי הארגון שהיכו בארצו שורש. אם לא די בכך, בחודשים האחרונים ניכרת בדרום המדינה התעוררות של גורמי אופוזיציה, שירדו למחתרת אחרי שהוכו באמצע שנות התשעים.

 

כל אלה - המורדים השיעים, פעילי אל-קאעידה והאופוזיציה - מטילים ספק רב ביכולתו של סאלח לשלוט הלכה למעשה בכל שטחי ארצו. והמאיימים להפוך את תימן למדינה נוספת המהווה "גן עדן" לפעילי טרור והג'יהאד העולמי.

 

תימן ואל-קאעידה: סיפור אהבה

כיצד נבנה לא רחוק מישראל בסיס אל-קאעידה ומעוז נוסף של איראן? הסיפור מתחיל ב-1994, כארבע שנים לאחר איחודן של צפון ודרום תימן למדינה אחת, תחת שלטונו של סאלח. עימות מזויין פרץ בין קבוצת מתנגדים לאיחוד מהדרום לשעבר, לבין כוחות הרפובליקה המאוחדת. ד"ר יורם קהתי, סגן מנהל וחוקר בכיר ב"מרכז המידע למודיעין ולטרור" שבמרכז למורשת המודיעין בגלילות וכן מרצה ועמית-חוקר במכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי בהרצליה, אמר ל-ynet כי בעימות תמכו הסעודים דווקא במורדים מהדרום. "השלטונות בצנעא נזקקו אז לעזרה, וזו הגיעה מפעילי אל-קאעידה שקיבלו את הכשרתם. סאלח, שנמצא בשלטון כ-33 שנה מאז עלה בהפיכה צבאית, שמח לקבל את העזרה מאל-קאעידה וכעבור ארבעה חודשים הסתיים העימות בניצחונו.


הרחוב הערבי עוצם את עיניו מול הקיצונים (מקור: "א-שרק אל-אווסט")

 

בתמורה, התיר סאלח לאנשי אל-קאעידה להישאר בתימן, ואלה המשיכו לתמוך במשטר. תימן הפכה מאותו זמן לבית חוקי ומקובל למוג'אהדין, שנשארו בה במקביל לפעילות באפגניסטן, לשם הגיעו אנשיו של אוסמה בן-לאדן ב-1996", הוסיף קהתי - מומחה לתימן וארגוני הג'יהאד העולמי.

 

מאותה שנה הלך וגבר שטף הפעילים וארגונים קטנים המזדהים עם אל-קאעידה לתימן. אחרי שורה של מתקפות טרור, חלקן מוצלחות וחלקן כושלות, זכה אל-קאעידה להישג ממשי: בשנת 2000, נהרגו 17 מלחים אמריקנים בפיצוץ המשחתת "קול" ולאחר מכן, הם תקפו את המכלית הצרפתית "לימבורג". פיגועים אלה הפכו לנקודות ציון בהתבססות אל-קאעידה בתימן.

 

תחילתו של פילוג

"בתימן הוקמה עוד בשנות ה-90 'מכללת האמונה', שברבות הימים הפכה ל'אוניברסיטה' בניהולו של תומך בולט של אל-קאעידה, עבד אל-מג'יד אל-זינדאני", ציין קהתי. בית המדרש של זינדאני משך אלפי סטודנטים מרחבי העולם שרצו להעשיר את ידיעותיהם באיסלאם ושם הוחדרו להם רעיונות רדיקליים.

 

חלק מהבוגרים המשיכו מתימן לחזית הלחימה באפגניסטן ובעיראק. מקצתם אפילו היו אירופים ואמריקנים שהתאסלמו והצטרפו לשורות אל-קאעידה, כמו

ג'ון ווקר לינד, שנתפס על-ידי הצבא האמריקני באפגניסטן, ליונל דיומה הצרפתי, ג'רמיין לינדזי, מתאסלם מהקריביים שהשתתף בפיגוע ברכבת בלונדון ב-7 ביולי 2005 ועוד.

 

נקודת הציון הבאה בסיפור של תימן התרחשה בעקבות מתקפת 11 בספטמבר 2001. כשהפוליטיקה העולמית נחלקה מחדש נאלץ נשיא תימן לבחור צד. סאלח בחר בארה"ב במטרה לקבל סיוע כלכלי לו היה זקוק נואשות. באל-קאעידה לא אהבו את הבחירה והחליטו להעביר הילוך ולפעול נגד המשטר, שבו תמכו רק שנים מועטות לפני כן. גם האמריקנים לא נשארו חייבים, ואת הסיכול הממוקד הראשון שלהם נגד אל-קאעידה הם כיוונו נגד האחראי לפיגוע במשחתת "קול".

 

חילוקי הדעות הגוברים בין המשטר התימני לאל-קאעידה לא מנעו מארגון הטרור להמשיך ולהתבסס, עד כדי שהקים במדינה את מפקדתו לגזרת חצי האי ערב. לדברי קהתי, הסניף החזק של אל-קאעידה בתימן הצליח למשוך פעילים שהוכו בעיראק ובסעודיה, וכך עלה למעמד בכורה באזור. "הארגון שגשג והשפיע על כל חצי האי ערב וארצות המפרץ וכן על פעילותו בסומליה ובקרן אפריקה".

  

איראן בוחשת בקלחת

בעוד המשטר התימני מנסה להתמודד עם אל-קאעידה הסוני, בעיה נוספת החלה לקרום עור וגידים: המורדים ה"חות'ים". "מדובר בחמולה שיעית גדולה מהזרם הזיידי, המהווה כ-30 אחוז מאוכלוסיית תימן. לכאורה הם נמנים עם הכת של הנשיא עצמו שגם הוא זיידי. עד כדי כך הם היו בשר מבשרו, שהנשיא סאלח עצמו שלח אותם בשנת 2004 לפתור סכסוכים עם אחת המשפחות הצפוניות שטענו לקיפוח.

 

"בסופו של דבר התהפך העניין", אומר קהתי. "הם הזדהו עם המקופחים, התחילו לשתף פעולה עם הגורם שמולו היו אמורים לתווך והסכסוך התדרדר לעימות של ממש". לדברי קהתי, איראן זיהתה את ההזדמנות להעמיק את השפעתה ובמהרה החלה לסייע לחות'ים - בכסף, בנשק, באימונים ובתעמולה. רק לפני חודשיים הודיעה תימן כי עצרה ספינת נשק ששלחה איראן למורדים. 


מוקד משיכה לפעילי אל-קאעידה. מפת האזור

 

עם הנשק והתמיכה באים ההישגים - על פי דיווחים שונים, המורדים שולטים במחוז סעדה בדרום, וזלגו לשטח סעודיה וכוחם רק הולך וגדל. "לנשיא תימן יש היום שלוש אופוזיציות – אל-קאעידה, הגוף העיקרי שפועל בתימן ומחוצה לה; ה'חות'ים' שממררים את חייו ופועלים באוריינטציה איראנית מובהקת; והאופוזיציה השלישית - גורמים מדרום תימן שאחרי 15 שנה שבים ומתעוררים. כרגע הכיוון שלהם הוא בעיקר פוליטי, אך זוהי מגמה שיכולה להתפתח", מסביר ד"ר קהתי.

 

לחץ גדול, אמצעים דלים

בלחץ כל-כך גדול בו נתון המשטר, ובאמצעים כל-כך דלים, אין פלא שלא רק נשיא תימן מודאג מהאירועים. טובי המוחות שעוקבים אחר הנעשה סבורים כי משטרו של סאלח יחזיק מעמד, אולם השאלה הגדולה היא בכמה חלקים של המדינה הוא באמת יצליח לשלוט וכמה יאבד לטובת אל-קאעידה וה'חות'ים'.

 

גם הסעודים מבינים זאת היטב ופרט למלחמה קשה ובלתי מתפשרת, תוך שימוש במטוסי קרב, הם בונים מכשולים וגדר הפרדה לחסום פיזית את הזליגה לשטחם. "התוצאה של כל האירועים הללו היא שתימן הפכה למוקד אזורי נוסף בשרשרת המעוזים של אל-קאעידה, כמו אפגניסטן ועיראק", אומר קהתי.

 

האם לדעתך משטרו של צאלח יחזיק מעמד או יפול?

"סאלח ותיק והוא שרד יפה יותר מ-30 שנה באמצעות כישוריו הפוליטיים מול ראשי

השבטים. אם הוא יקבל סיוע של ממש מבחוץ, זה יוכל לעזור לו. לפי שעה התמונה לא לגמרי ברורה, אך המצב לא נראה טוב. זה נראה כמו סוג של מורסה שהתפתחה במשך שנים ועכשיו היא מתפרצת.

 

"נראה שהשלטון המרכזי לא מספיק חזק בשביל להילחם בשתיים וחצי חזיתות והוא צריך עזרה. אם לא יופנו מספיק משאבים, למשטר יהיה יותר קשה לשרוד לאורך זמן. נצטרך להמתין ולראות כיצד יעזרו לו. לפי שעה, קשה לי לראות אותו נכנע. אובמה יצטרך להחליט האם וכמה בכוונתו לסייע".

 

ארה"ב הבהירה כבר אתמול כי אין לה כוונות לפתוח חזית נוספת בתימן ונראה כי גם אירופה לא תשמח לעשות זאת. מדינות ערב מביטות בדאגה על הנעשה בתימן, ואם המצב יימשך כפי שהוא, לא רק בצנעא צריכים להיות מודאגים. ייתכן שתוך פרק זמן לא רב מאחז נוסף במזרח התיכון יפול לידיו של האיסלאם הרדיקאלי. הדילמה האמיתית תהיה אז רק לאיזה צד הוא יפול - הסוני או השיעי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בין הפטיש לסדן. סאלח
צילום: רויטרס
צילום: AFP
תזכורת כואבת. עבד אל-מוטלב
צילום: AFP
הרומן נגמר. בן לאדן
צילום: AFP
ניצל הזדמנות. אחמדינג'אד
צילום: AP
דרוש סיוע. אובמה
צילום: AFP
המורסה מתפרצת. ד"ר קהתי
מומלצים