שתף קטע נבחר

נוסע לפטרה? אם אתה בא מישראל - תשלם יותר

מארגני הטיולים לאתר המפורסם בירדן יפגינו במחאה על כך שתיירים שנכנסים מישראל ישלמו באופן הדרגתי עד 80 דולר יותר מהתשלום שנגבה ממי שנכנס ממצרים, או נשאר ללון בירדן לילה אחד לפחות. משרד התיירות: שרי התיירות והחוץ יקימו צוות בין-משרדי לדון בהשלכות ההחלטה

זעם רב בקרב גורמי תיירות בישראל, ובאילת בפרט, מופנה בימים אלה נגד שלטונות ירדן. הסיבה: משרד התיירות הירדני מעלה באופן הדרגתי ומפלה את המחיר שנדרשים תיירים לשלם בעבור כניסה לאתר "הסלע האדום" בפטרה, אם הם נכנסים דרך מסוף הגבול ערבה. 

 

עד לרבעון האחרון ב-2010 יגיע הפער לכ-80 דולר: תייר שנכנס מישראל ישלם 130 דולר, אלא אם כן יישאר ללון לפחות לילה אחד בירדן, ואילו תייר שנכנס ממצרים ימשיך לשלם את התעריף הנהוג כיום - 49 דולר.

 

לדברי מארגני הטיולים לפטרה, מדיניות זו מעמידה את סוכני הטיולים הישראלים ואת בתי המלון באילת במצב נחות ולא תחרותי - בעיקר מול הסוכנים מסיני, שלדבריהם ממילא כבר נגסו בנתח גדול מהתיירות שבעבר הגיעה לאילת.

 

הישראלים והתיירים שנוסעים מישראל לפטרה עושים זאת דרך מסוף הגבול על שם יצחק רבין בערבה. ב-2009 עברו במסוף זה 361,883 נוסעים, מתוכם - 81,505 ישראלים, 209,568 תיירים ו-70,810 פועלים ירדנים. לשם ההשוואה, ב-2008 עברו את הגבול במסוף זה 439,356 נוסעים - מתוכם 124,054 ישראלים, 242,118 תיירים ו-72,284 פועלים ירדנים.

 

מארגני הטיולים הודיעו כי אם לא תושג התקדמות בסוגיה כבר בימים הקרובים, הם, כאות מחאה והצהרת כוונות, יבטלו את כל הטיולים האמורים לצאת לפטרה ביום שישי הקרוב, 15 בינואר, בין 06:30 ל-09:30, יתייצבו במסוף גבול ערבה ויביעו את מחאתם.  


מצב נחות ולא תיירותי. פטרה (צילום ארכיון: אלעד גרשגורן)

 

כפיר שוורץ, הבעלים של חברת התיירות הנכנסת "אהלן אולימפוס" וחבר בלשכת מארגני תיירות נכנסת, מצביע על נקודה חמורה הרבה יותר, כהגדרתו.

 

"פניתי לראשי לשכת מארגני תיירות נכנסת שבה אנו חברים, וגם ללשכת התיירות אילת של משרד התיירות לפני שהגזרה הזו נכנסה לתוקפה ב-1 בינואר", אמר שוורץ בשיחה עם ynet. "הפנייה שלנו נעשתה לא על רקע עסקי של החברה, אלא על רקע של שמירה על האינטרסים התיירותיים של מדינת ישראל.

 

"הירדנים מנסים להעביר את התיירים מלינה בישראל ללינה בירדן. כל תייר שנכנס לירדן ממעבר הגבול על שם יצחק רבין בערבה משלם דמי כניסה לפטרה בסך 60 דולר, החל ב-1 במרס ישלם 74 דולר, והחל ב-1 באוקטובר ישלם 130 דולר. תייר שבא ממצרים, או שבא לישראל אבל ישן לפחות לילה אחד בירדן - ימשיך לשלם 49 דולר.

 

"המטרה של הירדנים היא לאלץ את מי שבא לראות את פטרה לישון בירדן על מנת לקבל מחיר הוגן. צר לי מאוד שאנחנו בעצם מנהלים מאבק, שמי שצריך לנהל אותו הם המלונאים, או לכל הפחות צריך שיהיה שיתוף פעולה הדוק יותר; הם יהיו הנפגעים הגדולים ביותר - ובטווח המיידי ביותר".

 

הסוכנים האילתיים: שנים הבאנו את פטרה לתודעה העולמית

סמו סמוראי, מנהל היחידה לשיתוף פעולה אזורי בעיריית אילת - המצוי בקשרים יומיומיים עם הירדנים - הסביר כי ההחלטה על העלאת תעריפי המעבר היא חלק משיטת שיווק חדשה שהגו הירדנים.

 

"לפי שיטה זו הם מבקשים לצמצם את התיירות החד-יומית, ולהגדיל את מספר הלינות בירדן", אמר סמוראי בשיחה עם ynet. "לדברי הירדנים, התיירות החד-יומית אינה מכניסה כסף, ולכן עדיף להם להתרכז בתיירים המשלבים גם לינה בירדן".


מארגני הטיולים יפגינו ביום שישי. מסוף הגבול ערבה (צילום ארכיון: ג'ו קוט)

 

תעריפי המעבר הימיים והאוויריים לירדן לא יועלו, ויישארו כפי שהיו עד עתה. החלטה זו שומטת את הקרקע תחת רגליהם של סוכני הנסיעות האילתים, ששיווקו חבילת תיירות ממצרים לסיור חד-יומי בפטרה דרך אילת, שכן בעקבות העלאת תעריפי המעבר העסקה נהפכת יקרה יותר ובלתי-כדאית בעבור התיירים. אלה כמובן יעדיפו את המעבורת הימית - שם ימשיכו לגבות את המחיר הישן.

 

הסוכנים האילתים שנפגעו מן הצעד החדש של הירדנים טוענים שבמשך שנים דאגו להביא את פטרה לתודעה העולמית, עשו למענה קמפיין גדול ואפילו התגייסו לחתום ולהחתים דרך אתרי האינטרנט כדי לצרף את פטרה כאחד מפלאי העולם.

 

מארגני הטיולים באילת פנו גם לנשיא, שמעון פרס, בבקשה בהולה להתערב בנושא בזכות קשריו הטובים עם מלך ירדן, בתקווה להביא לביטול ההחלטה המפלה והנהגת מדיניות מחירים שוויונית. כמו כן, שלחו סוכני הטיולים הישראלים מכתב לעמיתיהם הירדנים, בבקשה שגם אלה יפעלו מול הרשויות שלהם, לביטול המדיניות המפלה למען המשך שיתוף הפעולה.

 

"אין ספק שהמחאה תורגש אצל הירדנים"

איתנה בן שמעון, הבעלים של סוכנות הנסיעות "טורפלאן", המובילה את מאבק הסוכנים, טוענת שעיקר המאבק אינו סביב העלאת המחירים, אלא על האפליה כלפי סוכני התיירות האילתים.

 

"העלאת המחיר היא מדיניות של הירדנים, ושיקול פנימי שלהם - ולנו אין זכות להתערב בזה", אמרה בן שמעון. "אנחנו מתרעמים על האפליה כלפינו, שפוגעת בנו באופן ישיר ומעמידה אותנו במצב לא תחרותי מול מפעילי הטיולים בסיני".

 

לדברי בן שמעון, ממשרד החוץ נמסר לה שבקשתם בנושא תועבר דרך שגריר ירדן לגורמים הרלבנטים שם. עוד אמרה, כי פנייתם של סוכני הנסיעות לנשיא המדינה נענתה בכך ששולחנו של מר פרס עמוּס, ויתכן שהשבוע יתפנה לסוגיה.


 

חוף הים באילת (צילום ארכיון: יוסי דוס-סנטוס)

 

על הצעדים שבכוונת סוכני הנסיעות לנקוט אמרה בן שמעון: "אין לנו כל כוונה לחסום את הגבול; תהיה נוכחות שלנו עם שלטים במסוף. עם זאת, החלטנו שכל מפעילי הטיולים ישביתו את הפעילות ולא יוציאו לשם טיולים ביום שישי. אין לנו כל ספק שצעד זה יורגש היטב אצל הירדנים, משום שרוב הסוכנים במרכז הארץ רוכשים את הטיולים דרך המפעילים האילתים".

 

יו"ר התאחדות בתי המלון באילת, שבתאי שי, אינו מרוצה אף הוא מן ההחלטה, וטוען שתהיה לה השפעה מזיקה לתיירים המבקשים ללון באילת בדרכם לפטרה. "עזרנו המון לירדנים בזה שהקלנו ועודדנו את התיירות לפטרה, והם מצדם עשו פעולה שגורמת לאפליה - וחבל שזה קרה", אמר שי ל-ynet. "הצטרפנו לסדרת פעולות מחאה שנעשו במשרד החוץ, וכעת אנו ממתינים לראות את תוצאות הטיפול".

 

ממשרד התיירות נמסר בתגובה לפניית ynet: "שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, רואה חשיבות מהותית בשיתוף פעולה בין מדינות האזור בתחום התיירות. לדברי השר: 'ארץ הקודש מהווה גשר לשלום, שגשוג ואחווה בין העמים, והתיירות היא אינטרס משותף של כל העמים והמדינות. פעילות משותפת בעבר הצליחה לקדם את התיירות לכל העוסקים בתעשיית התיירות - ביקור האפיפיור, אירועי חג המולד ועוד, ואני בטוח כי נמשיך לפעול גם בעתיד בשיתוף פעולה'.

 

"שר התיירות שוחח בעניין עם שר החוץ בימים האחרונים, והשניים החליטו כי צוות מקצועי בין-משרדי ייתכנס בזמן הקרוב לדון בהשלכות החלטה זו".

 

בהכנת הידיעה השתתפו: עזרא ארבלי, אהובה מאמוס ועמית שניידר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיירים בפטרה
צילום: אפרת נקש
מומלצים