שתף קטע נבחר

השלטון הכלכלי של האייתולות

הפעילות הכלכלית של משמרות המהפכה באיראן כוללת מיזמים במגזר הנפט, האלומיניום ותעשיית הרכב - והיא מוערכת בהכנסות של לא פחות מ-12 מיליארד דולר בשנה. לכן, אין פלא שהסנקציות הכלכליות שהטילו אירופה וארה"ב הופכות מוכוונות יותר ויותר כלפי האינטרסים של המשמרות

אם היה למישהו ספק מי מקבל את ההחלטות הכלכליות החשובות באיראן, דומה כי באחרונה התקבלה התשובה בצורה ברורה. סוכנות הידיעות "מהר" ציטטה את רסתום ג'סימי, האיש העומד בראש מוסד הבנייה האדיר "חאתם אלאנביא" (אחרון הנביאים - כינויו של הנביא מוחמד), כאומר שהבוסים שלו במשמרות המהפכה החליטו למשוך כמיליארד דולר מקרן הרזרבה של המט"ח ולהעבירם לפיתוח שדות הגז הענקיים בדרום פארס.

 

 

אנשי "חאתם אלאנביא" הם אלה שאחראים על פיתוח השדות אולם השלבים הבאים (15 ו-16) נתקעו בשל היעדר מימון ובשל חשש חברות נפט זרות להיכנס לפרויקט בשל הסנקציות הבינלאומיות.

 

ממשלת אחמדינג'אד – חותמת גומי

פרויקט דרום פארס נחשב אסטרטגי באיראן והכנסותיו מיועדות בראש ובראשונה לקופת משמרות המהפכה. הכנסות אלה משמשות בין השאר למימון התחמשות המשמרות ופעילות ארגוני טרור כגון חיזבאללה וחמאס. לפי התמונה המצטיירת מטהרן, תפקידם של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד וממשלתו בתחום קבלת ההחלטות הכלכליות המהותיות הוא סמלי בלבד. "המועצה הכלכלית בראשות הנשיא מחמוד אחמדינג'אד באופן אישרה את המשיכה, והבנק המרכזי נקט בפעולות המנהלתיות הנדרשות להשלמתה", צוטט ג'אסימי כאומר.

 

מוסד "חאתם אלאנביא", שנוסד לפני כ-20 שנה, משמש כזרוע הפיננסית החשובה ביותר של משמרות המהפכה. כוחו הלך והתעצם ב-4 השנים האחרונות בהנחייתו הישירה של המנהיג הרוחני עלי ח'מינאי. מוסד זה ביצע מאז 2006 כ-1,500 פרויקטים ממשלתיים בכל רחבי המדינה.

 

בשנת 2006, הועבר ל"חאתם אלאנביא" פרויקט להנחת קו צינורות גז בשווי של 1.3 מיליארד דולר ולפני כשנתיים הועברו לביצועו עבודות בשדה הגז דרום פארס בשווי של קרוב ל-3 מיליארד דולר. ברם, הארגון לא הצליח לעמוד בלו"ז לביצוע בשל המחסור הפיננסי. בשנים 2009-2008 הועברו לביצוע משמרות המהפכה פרויקטים בשווי כולל של 6 מיליארד דולר.

 

12 מיליארד דולר הכנסות בשנה

ככלל, משמרות המהפכה הקימו אימפריה כלכלית עצמאית מאז המהפכה בשנת 1979 תוך האצת התהליך בשנים האחרונות. הכנסות המשמרות המוערכות בכ-12 מיליארד דולר בשנה.

 

פעילותם הכלכלית של המשמרות כוללת אינטרסים במגזר הנפט, הגז, הפטרוכימיקלים, האלומיניום, תעשיית הרכב והתחבורה. משמרות המהפכה עומדים גם מאחורי תכנית הגרעין האיראנית ותכנית פיתוח הטילים ארוכי הטווח. בנוסף, חולשים קצינים בכירים לשעבר במשמרות על משרדים כלכליים רבי השפעה דוגמת משרד הנפט והאנרגיה.

 

מבחינה מסחרית, מהווה הפעילות הכלכלית של משמרות המפכה תחליף להיעדרו של מגזר פרטי משמעותי במשק האיראני. ראשי המדינה השמרניים רואים בהשתלטות הכלכלית על איראן מפתח לשליטה הפוליטית והגבירו את האחיזה הכלכלית מאז החלו המהומות של האופוזיציה בקיץ האחרון. מובן כי לא הכול שבעי רצון ממגמה זו. מבקרי המשטר גורסים כי הפעילות הכלכלית של משמרות המהפכה אינה חוקית מאחר שאינה נתונה לפיקוח הפרלמנט או לכל ביקורת מצד גוף ציבורי כלשהו.

 

"המהפכה הכלכלית" של משמרות המהפכה הואצה לאחר בחירתו של אחמדינג'אד ב-2005 במקומו של הנשיא המתון יותר מוחמד חתאמי. לא חלף זמן רב מאז הבחירה ומשמרות המהפכה לקחו על עצמם את הזיכיון לניהולו של שדה התעופה הבינלאומי של טהרן וכן הביאו לביטולו של הזיכיון להפעלת רשת סלולארית שנייה שהוענקה קודם לכן לחברה מטורקיה. לפני חודשים אחדים "הופרטה" חברת התקשורת האיראנית ומי שרכש את מניותיה היה ארגון השייך למשמרות המהפכה.

 

ההגמוניה הכלכלית של משמרות המהפכה על המשק האיראני לא נעלמה מעיני הממשל האמריקני והאיחוד האירופי. הסנקציות הופכות מוכוונות יותר ויותר כלפי האינטרסים של המשמרות וייתכן כי כבר בימים הקרובים הן יוחרפו. ההזדקקות של משמרות המהפכה למשוך מיליארד דולר מקרן הרזרבה יכולה להתפרש גם כסימן מעודד להצלחת הסנקציות ועל הפגיעה ביכולתו הטכנית והפיננסית לקידום פרויקטים גדולים.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

פורסם לראשונה 12/01/2010 23:23

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משמרות המהפכה באיראן. ההכנסות מגיעות גם לחמאס
צילום: AFP
מומלצים