שתף קטע נבחר

כוח חלוץ להאיטי; שלושה ישראלים טרם יצרו קשר

קבוצת מומחים יצאה לכיוון המדינה שבקאריביים, כדי לתאם את הגעת המשלחת מהארץ בעקבות רעש האדמה. "ב-24 עד 36 השעות הראשונות אפשר לאתר ניצולים", אמר המפקד המיועד של המשלחת. משרד החוץ: משפחות "מנותקי הקשר" מעודכנות

כמו מדינות רבות בעולם , גם ישראל משגרת עזרה ראשונה למדינה הענייה שקבורה בהריסות, וממתינה לאות חיים מאזרחיה בהאיטי: משלחת מכינה כבר יצאה, ומירושלים נמסר הבוקר (יום ד') על היערכות להטסת משלחות נוספות להאיטי שבקאריביים, שם רעדה אמש האדמה בעוצמה אדירה. ככל הנראה, אלפים קבורים תחת המבנים שקרסו, אך בשל קשיי תקשורת טרם התבררו מימדי האסון.

 

במשרד החוץ אישרו כי שלושה ישראלים מוגדרים כ"מנותקי קשר", משמע לא ידוע שהם נעדרים אך לא נוצר איתם קשר מאז רעידת האדמה. "המשפחות של שלושתם עומדות בקשר עם משרד החוץ ואנו מעדכנים אותם בכל הידוע לנו", נמסר. מוקדם יותר פורסם ב-ynet על החשש לגורלה של שרונה אלסייה, המתגוררת באי. אלסייה היא בתו של אייבי נתן.

 

משלחת מקדימה של משרד החוץ ופיקוד העורף יצאה לאזור בטיסה אזרחית דרך ניו יורק. בראשה עומד סמנכ"ל אמריקה הלטינית במשרד, דני סבן. הוא ואנשי צוותו אמורים לבחון את צורכי הסיוע ולתכנן בדיוק אילו גורמים מפיקוד העורף, משרד החוץ, מגן דוד אדום, המשטרה ואחרים, ייצאו בהמשך.

 

בשלב זה לא הצליחה ישראל ליצור קשר עם קונסול הכבוד שלה בהאיטי, היהודי ז'ילברט ביז'ו. גם בנו, בתו ובני משפחותיהם מתגוררים באי. שגריר ישראל ברפובליקה הדומיניקאנית, עמוס רדיאן, האמון גם על האיטי השכנה, ממשיך במאמציו ליצור איתו קשר.


אשה שחולצה מההריסות בהאיטי (צילום: AFP)

  

רדיאן סיפר ל-ynet שבקרוב ינסה להגיע להאיטי ברכב, יחד עם נציג ישראלי נוסף מהשגרירות. "זה מרחק של 350 ק"מ, שבימים רגילים לוקח חמש עד שבע שעות. כרגע אין לי מושג תוך כמה זמן נגיע לשם ומה נמצא מעבר לגבול. בהחלט ייתכן שתשתיות כבישים, מסילות רכבת וגשרים נהרסו. בכל מקרה, אנחנו נחושים להגיע כד להוות את הציר המקדים להגעת משלחת ישראלית ראשונה. כמו כן כמובן מטרתנו לברר האם יש ישראלים בין נפגעים וכיצד נוכל לסייע".

 

מגייסים אנשי סדיר ומילואים

על פי התכנית המתגבשת, המשלחת הישראלית צפויה לפעול באזור עיר הבירה פורט או-פרינס באמצעות צוותים קטנים ורכובים. כוח החלוץ אמור לתאם קבלת חלק מהציוד מנציגים אמריקנים, ובמקביל יוטס ציוד מישראל.

 

הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, אישר יציאת משלחת בראשות מפקד יחידת החילוץ הארצית (יחצ"א), תת-אלוף שלום בן אריה. היא תכלול כוחות חילוץ, רפואה, הנדסה ונציגי חטיבת המבצעים. לדברי תא"ל בן אריה, "מניסיון עבר, אנו למדים כי ב-24 עד 36 השעות הראשונות מרגע האסון, ניתן לאתר ניצולים. ברגע שנקבל את האישורי נצא".


בניינים שלמים חרבו (צילום: AFP)

 

קצין רפואה ראשי, ד"ר נחמן אש, אמר ל-ynet שמטעמו ייצאו בערך 30-40 איש, "שזה בערך סדר גודל של יחידת טיפול נמרץ עם יכולות מתוגברות. נגייס אנשי סדיר ואנשי מילואים". לדבריו, "על פי ניסיון העבר אנחנו נערכים לטיפול בשלב אקוטי של נפגעי טראומה והריסות, ובשלב הבא, אם יאושר להטיס בית חולים שדה, נוכל לטפל גם במחלות נוספות כמו מחלות זיהומיות".

 

ד"ר אש ציין כי בימים אלו נערך בארץ כנס בנושא רפואת חירום, במסגרתו שוהים בארץ מומחים עולמיים בתחום זה - שחלקם הוזעקו להאיטי בעקבות האסון.

 

במשרד החוץ התקיימו מאז הבוקר שתי ישיבות בנושא, ובהמשך צפויה ישיבה שלישית. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי בנימין נתניהו הורה לגורמים המקצועיים במשרד הביטחון,

 במשרד החוץ ובמשרד לביטחון פנים לפעול בדחיפות לבחון הגשת סיוע הומניטארי להאיטי. גם שגרירות ישראל בוושינגטון הונחתה ללעמוד בקשר עם גורמי הסיוע האמריקנים לצורך תיאום.

 

מהמשרד לביטחון פנים נמסר כי השר יצחק אהרונוביץ' הורה למשטרה להכין יחידת זיהוי פלילי לסיוע בזיהוי הגופות בהאיטי, וכן להיערך לקראת נסיעה לסיוע בשמירה על הסדר הציבורי שם, אם השלטונות יבקשו זאת.

 

מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, התייחס לנושא היום בסיור בפקיעין, ואמר שהוא ממתין להחלטה סופית. "אנו כמשטרה מחזיקים בקרבנו גוף מצוין וייחודי, יחידת המז"פ, שהוכיחה באירועים בינלאומיים קודמים את יכולותיה. נעמיד בעת הצורך את טובי אנשינו והציוד המתקדם".

 

בהכנת הידיעה השתתפו מיטל יסעור בית-אור, ענת שלו וחגי עינב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריסות בהאיטי
צילום: AP
ניצול צעיר
צילום: AP
צילום נדב גנות דובר צה ל
שלום בן אריה, במשלחת קודמת להודו
צילום נדב גנות דובר צה ל
מומלצים