שתף קטע נבחר

רופאי צה"ל בדרך להאיטי: "זו משימה לאומית"

80 חברי משלחת הסיוע נפרדו מבני משפחותיהם לתקופה של בין שבועיים לחודש. למרות החששות הכבדים מפני המצב הקשה, נרשמה היענות גדולה. ראש הממשלה התקשר למפקד המשלחת ואמר: "אתם יוצאים למשימה אנושית בשם כל עם ישראל"

התרוממות רוח מלווה בחששות. זו התחושה הרווחת בין חברי משלחת הרופאים הישראלית, שתמריא הערב (יום ה') להאיטי, כדי לסייע בטיפול בנפגעי רעידת האדמה העזה שפקדה אתמול את האי.

 

המשלחת, המונה 40 רופאים מכל תחומי ההתמחות ומספר דומה של חובשים ואחיות, תצא לאזור האסון בטיסת אל-על מלווה באנשי מעבדה, ובהם מומחי רנטגן, אולטרא-סאונד ורוקחים.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התקשר לראש המשלחת הישראלית, תא"ל (במיל') שלום בן אריה לאחל בהצלחה. "אתם יוצאים למשימה אנושית בשם כל עם ישראל", אמר ראש הממשלה בשיחה הטלפונית, "על פי מיטב המסורת היהודית של הגשת עזרה לזולת". נתניהו התייחס לניסיון הישראלי הרב בתחום החילוץ וההצלה, והביע תקווה כי "גם הפעם נצליח להציל כמה שיותר ילדים, הורים ומשפחות בהאיטי".

 

כשיגיעו ליעדם, יקימו אנשי המשלחת, שהותירו מאחור משפחות ועבודה, בית חולים שאמור לפעול לפרק זמן של שבועיים עד חודש. בית החולים אמור לספק שירותים כירורגיים וטיפול נמרץ, ויכלול בין היתר, חדר ניתוח והתאוששות, חדר לידה, מיון גניקולוגי ומחלקה לאשפוז של מבוגרים וילדים, וגם מרפאה לבריאות הנפש.

 

"אני מרגיש שליחות והתרוממות רוח, אך לצערי בנסיבות לא נעימות", אמר ל-ynet מפקד המשלחת של חיל הרפואה, אלוף משנה איציק קרייס, כשביצע את ההכנות האחרונות ליציאה ועבר סדרה של בדיקות וחיסונים לקראתה. "כרגיל, הגיעו יותר אנשים ממה שנוכל להוציא. ההיענות גבוהה. עדיין לא ברור מה יהיה יעד הנחיתה, אבל אני יודע מה האנשים פה עברו כדי להצטרף, לבוא ולתרום. נמשיך עם הרוח הזו, מחכים לנו שם", אמר.

 

20 שעות להקמת בית החולים

קרייס אמר כי על פי התוכנית, אמורים חברי המשלחת להתחיל להפעיל את בית החולים בתפקוד מלא בתוך 20 שעות - בעוד שאזור הנחיתה, אופן הפריסה והיקף התשתיות שיעמדו לרשותם עדיין אינם ברורים. "זו משימה לא פשוטה", אמר קרייס והוסיף: "היעד הוא להיות מוכנים לסייע לאלו שמחכים לנו. אנחנו יודעים שאין בתי חולים שיכולים לעזור, אבל יחד עם זאת - המשלחת שלנו היא אחת הגדולות - הן במגוון והן ביכולותיה".

 

אחת מחברות המשלחת, רב סרן מלי ראדה, אחות מוסמכת בגניקולוגיה ואם לשניים ממושב בורגתה שבעמק חפר, לקחה עמה ציור שהעניקה לה בתה תמר (4), ובו כתבה לראשונה "לאמא".


אורזים ציוד, משאירים את הילדים בבית. חברי המשלחת (צילום: עופר עמרם)

 

ראדה, בת 33, סיפרה טרם צאתה להאיטי כי היא נרגשת מאוד. "היה קשה להיפרד מהילדים, אבל המטרה מקדשת את האמצעים",

אמרה ראדה והוסיפה: "זו חוויה אדירה ושליחות חשובה. השתתפתי בעבר במשלחת צה"ל לרעש האדמה בטורקיה ב-1999. אמרתי לבתי שאני נוסעת לטפל באנשים ובילדים אבל בינתיים אנחנו עוד לא מעכלים לקראת מה אנחנו הולכים".

 

סגן אלוף במילואים שלמה וינקר, רופא משפחה מאשדוד, טיפל בשנת 2003 בנפגעים בבית החולים שהקים צה"ל בהודו. "הפעם התרחיש נשמע יותר גרוע. הודו היא מדינה גדולה יותר שנשארה שלמה והייתה אפשרות לפנות נפגעים באמבולנסים. במקרה הזה לא יהיה לאן לפנות, כי מה שהיה נהרס", אמר בשיחה עם ynet.

 

הנחת העבודה: טיפול בתנאי מלחמה

לדברי וינקר, "אם בהאיטי נהרס גם ארמון הנשיא, כנראה שמדובר בנזק כבד מאוד. העובדה שהצטרפתי למשלחת נוספת היא משום שזו חוויה בלתי נשכחת. שווה לעזור ולטפל".

 

רב סרן עופר בלומנפלד, רופא משפחה במקצועו, אפילו לא הספיק

להיפרד מילדיו הקטנים לפני העלייה למטוס. את המצב שעמו יאלץ להתמודד הוא השווה לשדה קרב, לכל דבר ועניין.

 

"אפשר להקביל את החוויה הזו לטיפול במלחמה. רופאים צבאיים חווים אירועים מגוונים במהלך השירות, ולכל אחד מאיתנו יצא לטפל בשטח בתנאי קרב וסכנת חיים", אמר בלומנפלד - לאחר ששוחח בטלפון עם שלושת ילדיו, בני 6, 4 ושנה וחצי, והסביר להם כי יעדר מהבית בזמן הקרוב. "על כל אדם שנמצא פה, יש לפחות שניים שנשארו בבית", הוא אמר והדגיש: "יש רוח התנדבות מאוד גדולה. זו משימה לאומית, אנחנו מייצגים את צה"ל והמדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתחסנים לפני היציאה
צילום: עופר עמרם
הכנות אחרונות להמראה
צילום: עופר עמרם
משימה אנושית. נתניהו
צילום: AFP
מומלצים