שתף קטע נבחר

אלימות בשייח ג'ראח: "חזקים עלינו, לא על חרדים"

מובילי המחאה במזרח ירושלים טוענים ליחס עוין מצד המשטרה, שמדכאת ביד קשה את ההפגנות תוך פגיעה בזכויותיהם. הם זוכים לתמיכה מפתיעה מימין: המשטרה לא מאפשרת חופש ביטוי. המשטרה בתגובה: "המפגינים אחראים לפרץ האלימות"

האם נוקטת המשטרה מדיניות של יד ברזל כלפי פעילי השמאל בשייח ג'ראח? כך לפחות עולה מטענותיהם של המפגינים בשכונה המזרח ירושלמית. במחוז ירושלים, מנגד, גלגלו אמש (יום א') את האחריות לפתחם של המפגינים - והסבירו כי התנהגות אלימה מצד אחדים מהם היא שהובילה למעצרים.

 

המחאה שעסקה במקורה בכניסת משפחות יהודיות לכמה מבני מגורים, הופנתה בשבועות האחרונים דווקא כלפי המשטרה - בעקבות מספר העצורים הרב מקרב המפגינים. ביום שישי האחרון רשמה המחאה שיא חדש במספר המפגינים, ש-20 מהם נשלחו למעצר לפרק זמן של 36 שעות. למחרת באו כמאה מפגינים נוספים לבית המעצר במגרש הרוסים כדי לעודד את חבריהם שנעצרו.

 

"כשמדובר בחרדים ומתנחלים נוהגת המשטרה ביד רכה", האשימו המפגינים, שדחו את הטענות שהאחריות לפרץ האלימות מוטלת על כתפיהם. לדבריהם, טענות המשטרה על כך שניסו לפרוץ לבתי היהודים הן מס שפתיים להצדקת המעצרים.

 

שוטר מרסס מפגין בגז פלפל. רגע הפגיעה - 30 שניות מתחילת הסרטון

 

"המשטרה מכנה אותנו פורעי חוק ואנרכיסטים, למרות שהקהל שמגיע להפגנות מורכב בעיקרו מפרופסורים מהאוניברסיטה העברית וצעירים ירושלמים ששרים שירי מחאה לקצב התופים", אמר אבנר ענבר, אחד המפגינים. לדבריו, "בחודש וחצי האחרון עצרה המשטרה יותר מ-90 מפגיני שמאל. בכל פעם שתושב פלסטיני מפונה לטיפול רפואי השוטרים מסבירים שמתפללים יהודים הותקפו על-ידי מפגיני שמאל".

 

לדברי ענבר, שוררת בקרב המפגינים תחושה קשה של עוינות מצד גורמי המשטרה, שלטענתו - פועלים באופן מגמתי לטובת אנשי הימין. "בזמן שהשוטרים מדכאים את ההפגנות, לעתים באלימות, מתפרעים חרדים ומתנחלים בתוך השכונה באין מפריע ותוקפים תושבים פלסטינים - עד כדי כך שפעמים רבות, הם נזקקים לטיפול רפואי". ענבר האשים: "משטרת ירושלים רואה את עצמה כזרוע הביצוע של מפעל ההתנחלות במזרח העיר. ההתנהלות הזאת פוגעת באמינות המשטרה ומערערת את שלטון החוק בישראל".

 

תמיכה מפתיעה מימין

חיזוק לא צפוי להאשמות המפגינים מגיע דווקא מצדה השני של המפה הפוליטית, מכיוון מי שאחראי, בין היתר, לאירועים שהוציאו את מפגיני השמאל לרחובות. "זכותו של כל אדם להביע את דעתו וחובתה של המשטרה להגן ולא לעצור את חופש הביטוי", אמר בשיחה עם ynet יהודה גליק, המשמש יו"ר הקרן למורשת הר הבית וארגון זכויות האדם בהר הבית. "אני תומך נלהב בייהוד ירושלים על כל שכונותיה, אבל המקרה המדובר הוא קיצוני".

 

גליק פרסם בשבוע שעבר הודעת גינוי לגל המעצרים בשייח ג'ראח. לדבריו, מהווים המעצרים מהלך שלא תואם משטרים דמוקרטיים. "עוד לפני שאני איש הר הבית, מוטרד מאות מהתנהגות המשטרה. ירושלים היא עיר כל כך מורכבת, ובמקום לאפשר בה חופש ביטוי - משתמשים בעודף כוח, שמקרין חולשה ולא עוצמה. בכלל לא משנה אם הדבר נעשה כלפי ימני, שמאלני, דתי, חילוני ואפילו פלסטיני - כל עוד המשטרה לא מאפשרת חופש ביטוי - יש פה בעיה", קבע גליק.

 

ביקורת נוספת נגד המשטרה הטיח המשפטן והשר לשעבר, פרופסור אמנון רובינשטיין, שהצטרף להאשמות על יחס מפלה כלפי מפגיני השמאל. "לחרדים יש חופש הפגנה בלתי מוגבל, זה שני עולמות שונים. רק כאשר הם נוהגים באלימות קשה יש תגובה", אמר רובינשטיין בשיחה עם ynet. לדבריו, "אין איסור הפגנה לחרדים ולמתנחלים, אבל בניגוד לכללי החוק - יש אפליה חמורה ביותר כלפי המפגינים בשייח ג'ראח. קשה להשלים עם העובדה שהמשטרה, האמונה על אכיפת החוק, פועלת בצורה כזו". הוא הוסיף כי בכוונתו לפנות לשרי המשפטים וביטחון הפנים, במטרה לשנות את מדיניות המשטרה.

 

פרופסור משה הלברטל מהחוג למחשבת יהודית באוניברסיטה העברית הגיע להפגנה, אך נאלץ לעזוב את המקום טרם כניסת השבת ותחילת המעצרים. "כשאני הייתי הייתה הפגנה מאוד שקטה ויפה. הגעתי כי אני מתנגד להתנחלויות בשכונות הערביות במזרח ירושלים. אני חושב שהן פוגעות בדו-קיום בעיר ומהוות מכשול לחלוקתה".

  

צילום: גיל יוחנן

 

הלברטל הזהיר כי כניסת היהודים לבתי השכונה בטענה לבעלות על הקרקע טרם קום המדינה, עלולה להסב בעתיד נזק גדול - דווקא להם. "הטענה שיהודים יכולים לחזור לאדמות שהיו בבעלותם ביהודה ושומרון לפני 1948 ממוטטת בעצם את ההתנגדות הישראלית לזכות השיבה של הפלסטינים".

 

מההפגנה בירושלים לנווה תרצה 

שרה בנינגה נעצרה בהפגנה בשייח ג'ראח ביום שישי האחרון. אלא ש-36 שעות אחר כך, מצאה עצמה בבית המעצר שבנווה תרצה - כשהיא נחקרת בחשד להתקהלות בלתי חוקית והתפרעות. "עמדתי ליד משפחה חרדית שנכנסה למתחם, והשוטרים פשוט קפצו עלי, לקחו אותי והכניסו אותי לרכב. לא דחפתי אף אחד, לא עשיתי שום דבר", אמרה בנינגה בשיחה עם ynet.

 

לדבריה, הוחזקה בתנאי מעצר קשים במיוחד. "פתאום מצאתי את עצמי עושה טופס טיולים בבית הסוהר, עוברת חיפוש בעירום ומוותרת על החפצים האישיים שלי. הסדינים בתא המעצר היו מלוכלכים, ולאחר שבקשתי לקבל שמיכה - קבלתי אחת, רק רטובה", אמר בנינגה והוסיפה: "לא התייחסו אלי כמו לבן אדם, אלא כפושעת. זה חלק מניסיון לדכא מחאה לגיטימית נגד אפליה".

 

בנינגה שותפה גם היא לתחושה כי יחס המשטרה כלפי פעילי השמאל תקיף מהרגיל. "החרדים שהפגינו מול 'אינטל' שרפו פחים והתנהגו באלימות בלי שום אישורים - אבל כמעט אף אחד לא נעצר. ביום שישי האחרון תקפו מתנחלים הפלסטינים במתחם וזרקו עליהם אבנים. אחד מהם נפצע בראשו והועבר לבית חולים. כל זה הסתיים כאשר אחד הפלסטיני נלקח לחקירה כאשר איש מבין המתנחלים לא נעצר".

 

"המפגינים אחראים לפרץ האלימות"

במשטרת ירושלים התייחסו בחומרה רבה לטענות מפגיני השמאל בשייח ג'ראח - ודחו אותן על הסף. "בשבועות האחרונים התקיימו הפגנות בלתי חוקיות של אנשי שמאל ואנרכיסטים, שהפרו את הסדר פעם אחר פעם. המפגינים ניסו לפרוץ לבתי היהודים, חסמו כבישים ותקפו עוברי אורח יהודים ושוטרים", מסרו דוברי המחוז.

 

באשר להיקף המעצרים הרחב,

 נמסר כי "המשטרה עצרה כמה עשרות מהמפגינים לאחר שלא שעו לקריאות להתפזר. אלה הובאו לבית משפט ושוחררו לאחר שהוגשו נגדם כתבי אישום. אכיפת החוק תימשך ללא כל משוא פנים, ולא תתאפשר הפרת חוק מכל סוג שהוא בשייח ג'ראח או בכל מקום אחר".

 

במשטרה דחו גם את הטענות שלפיהן גרמו השוטרים לפגיעה בעובר אורח תמימים, ומסרו כי "המפגינים הלהיטו את הרוחות וגרמו לעימותים וקטטות בינים לבין עוברי אורח יהודים שהגיעו להתפלל בקבר שמעון הצדיק". בהתייחסם לתקרית המתועדת בסרטון, מסרו דוברי המשטרה כי "מדובר בסרט שנערך על ידי המפגינים ומציג תמונה חד-צדדית, שאינה מתארת את ההתרחשויות טרם ריסוס גז הפלפל ואת התנהגותו האלימה של המפגין".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס וענת שלו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה ביום שישי האחרון
ביקור הזדהות. יוסי שריד בהפגנה
מומלצים