שתף קטע נבחר

יחימוביץ': רצוי ששטייניץ יראה מי מנקה במשרדו

ועדת העבודה דחתה את התנגדות האוצר להעלאת שכר עובדי הניקיון, ודרשה משר התמ"ת לחתום על צו ההרחבה ליישום ההסכם הקיבוצי בענף. באוצר טוענים כי תוספת השכר תביא לגידול דרמטי בעלויות המעסיקים, למרות שמדובר בהעלאה מ-20.5 שקלים לשעה, ל-24.5 שקלים בלבד

ועדת העבודה של הכנסת דחתה היום (ג') את התנגדות האוצר להעלאת שכר עובדי הניקיון. הוועדה דרשה משר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר להוציא תוך חודש ימים צווי הרחבה ליישום הסכם השכר הקיבוצי שחתמה ההסתדרות הכללית עם איגוד לשכות המסחר - למרות התנגדות האוצר להסכם זה. הוועדה החליטה, כי אם שר התמ"ת לא יוציא עד למועד זה את צווי ההרחבה, היא תשוב ותהתכנס בעוד חודש כדי ולשקול את המשך צעדיה. 

 

צו ההרחבה של ההסכם להעלאת שכר עובדי הניקיון אמור לשפר את תנאיהם וזכויותיהם של כ-200 אלף עובדים מבעלי השכר הנמוך ביותר במשק. ההסכם יעלה את שכרם של עובדי הניקיון מ-20.5 שקלים לשעה, ל-24.5 שקלים לשעה.

 

ההסתדרות חתמה למעשה על שני הסכמים קיבוציים, האחד לעובדי ענף הניקיון ותחזוקת המבנים והשני עם עובדי ענף רשתות השיווק. לגבי ההסכם השני אין לאוצר התנגדות, למעט הרחבה של סעיפים מסוימים. אולם בנוגע להסכם הראשון, טוענים באוצר כי הוא יביא לעלייה משמעותית בעלויות המעסיקים שתייקר את מחירי השירותים ותשפיע גם על השכר בענף השמירה.

 

נציג התמ"ת: השר עדיין לומד את הבעייה

ההחלטה היום התקבלה בתום ישיבה סוערת בה השתלח יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד) בשר התמ"ת, על שהוא נכנע לתכתיבי האוצר. "פואד ידע לפרק ממשלה על דברים פחותים מזה, למה השר החברתי הזה לא לוקח יוזמה ודואג לעובדים המסכנים?" נציג משרד התמ"ת אמר שהמשרד עדיין לומד את הבעיה ועוסק באיסוף עובדות הנוגעות לנושא.

 

שר התמ"ת נמנע מהוצאת צווי הרחבה בגלל התנגדות המשנה לממונה על יחסי עבודה באוצר, יוסי כהן, המשמש כנציג האוצר בוועדה המייעצת לבן אליעזר לעניין זה. כהן עצמו לא נכח בדיון ונציג האוצר שהגיע לדיון ציין שההתנגדות להעלאת שכר עובדי הניקיון מתבססת בין השאר על התנגדות הארגון הכלל ארצי של חברות הניקיון המייצג כ-25 חברות שצריך להתחשב גם בדעתן.

  

לדברי נציג האוצר תוספת השכר אמורה להביא לגידול דרמטי בעלויות המעסיקים בענף הניקיון שנאמד בכמאות מיליוני שקלים. ח"כ כץ התפרץ לדבריו בשאלה "תוספת שכר של פחות מעשרה שקלים לעובד לשעה זה גידול דרמטי?"

 

התנגדות האוצר נובעת גם מחשש להרחבה עתידית של ההסכם על עובדי השמירה והמאבטחים וכלל השכירים הלא מקצועיים במשק בעלות שעלולה להסתכם בכשני מיליארד שקלים, שתגרום למעסיקים לייקר את מחירי השירותים. כמו כן קיים מחשש לפיטורי עובדים בחברות הקטנות עקב אותו גידול בעלויות.

 

הוועדה קראה בסיכום לארגון חברות הניקיון לבחון מחדש את התנגדותן להסכם הקיבוצי וביקשה מהאוצר להציג בפניה את ההשלכה הכוללת של ההסכם ולא רק מנקודת המבט של המעסיקים.

 

עמיר פרץ: האוצר הוא המעסיק הבעייתי ביותר במשק

יו"ר אגף הניקיון באיגוד לשכות המסחר, דרור עטרי, אמר בדיון: "התנגדות האוצר היא פשע חמור, ואני מדבר כמעסיק. ענף הניקיון זכה בצדק לשם של מעסיק שעושק את עובדיו ומי שנתן לכך את ידו היה האוצר, במקום לשבח את העלאת השכר".

 

חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) אמרה כי עמדת האוצר סובלת מ"בורות כלכלית" ומ"רשעות אנושית". לדבריה, "רצוי שהשר ירים את הראש מהשולחן ויראה מי מנקה לו את המשרד. התערבות האוצר בהסכם העבודה היא חוצפה, גסות רוח וטפשות".

 

חברת הכנסת אורלי לוי אבוקסיס (ישראל ביתנו) הוסיפה: "המדינה פשוט רוצה להחזיר את תקופת העבדות לישראל. האוצר מנפח שריר נגד האוכלוסיה החלשה ביותר".

 

גם חבר הכנסת עמיר פרץ (עבודה) יצא נגד האוצר, שלדבריו, "הוא המעסיק הבעייתי ביותר במשק והתנגדותו היא חוצפה ועזות מצח".

 

ח"כ כץ גילה כי האוצר סירב להזמנת הוועדה לשגר נציג לדיון, ורק לאחר מכתב חריף שנשלח הבוקר לשר האוצר, התרצו במשרד ושלחו את נציגם לדיון, עופר אוברלנדר, מאגף התקציבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
"חזרה לתקופת העבדות"
צילום: צביקה טישלר
מומלצים