שתף קטע נבחר

סערה בשבדיה: ראש עיר נגד הקהילה היהודית

בראיון שהתפרסם ביום השואה הבינלאומי בעיתון "דגבלדט", מתח ראש העיר מאלמו אילמר ריפאלו ביקורת על הקהילה היהודית בעיר וקרא לה "להרחיק עצמה מהפגיעה הישראלית באוכלוסיה בעזה". יהודי במאלמו: משנה לשנה המצב מחמיר

הקהילה היהודית בעיר מאלמו שבדרום שבדיה סוערת בעקבות ראיון שהעניק ראש העיר, אילמר ריפאלו, ובו השווה בין ציונות לאנטישמיות. הראיון, שהתפרסם בעיתון "דגבלדט" אתמול (יום ד') - יום השואה הבינלאומי - עורר זעם בקרב יהודים בעיר השלישית בגודלה בשבדיה.

    

במהלך הראיון נשאל ריפאלו אם שקל לצאת בהצהרה פומבית נגד האנטישמיות בעיר. ראש העיר אמר בתגובה כי "במאלמו לא מקבלים אנטישמיות ולא מקבלים ציונות. שתיהן נוהגות בקיצוניות עם קבוצות מסוימות".

 

ריפאלו הבהיר כי גם היהודים נושאים באחריות ליחס כלפיהם "ויש להם אפשרות להשפיע על הדרך שבה רואה אותם הסביבה". הוא הוסיף כי היה רוצה לראות את הקהילה היהודית במאלמו "מרחיקה עצמה מהפגיעה הישראלית באוכלוסייה האזרחית בעזה". לדבריו, "במקום זה העדיפה הקהילה לערוך הפגנה פרו-ישראלית" - צעד "שיכול לתת לאחרים את המסר הלא נכון". ריפאלו ציין כי באותה מידה על המוסלמים במאלמו שלא לערב את היהודים בעיר בקונפליקט שבין הישראלים לפלסטינים.

 

נציגת הוועד השבדי נגד אנטישמיות, שארלוט ויברג, הביעה דאגה עמוקה מדבריו של ריפאלו. "ביום שבו שחררו את מחנה ההשמדה אושוויץ, פורסם מאמר שבו קרא ריפאלו ליהודי מאלמו להתנער מישראל בעקבות המבצע בעזה. ריפאלו אינו מתייחס באופן דומה לקהילות אחרות ודבריו מפלים את יהודי העיר. ריפאלו בחר שלא להזדהות עם היהודים הנמצאים בסכנה במאלמו, אלא עם אלה שמעדיפים לדחוק קבוצה דתית לפינה בשל מדיניות ישראל. יתרה מכך, ריפאלו מפגין חוסר ידע היסטורי כשהוא משווה בין ציונות לאנטישמיות".


אילנברג ושני ילדיו. "הסביבה הפכה בלתי נסבלת ליהודים"  

 

צלבי קרס ומגני דוד עם הכיתוב היטלר

"משנה לשנה המצב מחמיר. סביבת המחייה בעיר הפכה לבלתי נסבלת עבור היהודים. לעיתים הילדים מלווים בשומרים לגן, שומרים קבועים ניצבים סביב המרכז היהודי", סיפר ל-ynet מרקוס אילנברג, יהודי תושב מאלמו.

 

לדבריו, "כתובות גרפיטי מופיעות לעתים על הקירות ובהן צלבי קרס לצד מגני דוד והכיתוב 'היטלר' במרכזם. הילדים שלי לא יכולים ללכת לפעילות יהודית ללא אבטחה, זה פשוט עצוב". הוא אף ציין כי נעשו כמה ניסיונות להצית את חדר התפילה בבית העלמין היהודי בעיר. לדברי אילנברג, לאור המצב במאלמו - החליטו הוא, רעייתו ושני ילדיהם לעלות לישראל.

 

בהתייחס לדברי ראש העיר, אמר אילנברג כי היחס ליהודים במאלמו הידרדר במיוחד מאז מבצע "עופרת יצוקה". "ראש העיר לא גינה את התוקפנות נגד היהודים בתקופת המבצע. להיפך, הוא ניצל את הסיטואציה בכדי לתקוף את ישראל ובפועל נתן לגיטימציה לדברים. אחרי שהיו כאן הפגנות סוערות נגד ישראל, קיימנו עצרת שקטה לתמיכה בישראל ובילדי שדרות במרכז העיר, ואז פתחו בהתקפה אלימה נגדנו עשרות מוסלמים, השליכו לעברנו אבנים וזכוכיות וניסו לחתוך את הגדר המרכז. אנשים נפצעו אך למזלנו המשטרה הגיעה".

 

אילנברג הסביר כי מבחינתו, האירוע הזה היה הקש ששבר את גב הגמל. "זו הייתה קריאת אזהרה ליהודים. ברגע שניסו לפגוע במשפחתי החלטתי לעזוב. שבועיים לאחר מכן ניסו מאות מוסלמים בעיר לתקוף שוב עצרת של הקהילה היהודית, אך הפעם המשטרה התכוננה מבעוד מועד. היו מאות שוטרים אבל זה לא הפריע למוסלמים, הם ניסו להגיע אלינו".

 

לדברי אילנברג במאלמו חיים כ-700 יהודים וכ-55 אלף מוסלמים ובכל פעם שמתפתח עימות אלים במזרח התיכון - ישראל מואשמת וכך גם היהודים המקומיים, הנתפסים כנציגי ישראל. "גם על-פי נתוני המשטרה - התופעה נמצאת בעלייה מתמדת. הגענו למצב שבו נערים באחד מבתי הספר איימו לשחוט בחור יהודי. אני תוהה אם זו הדמוקרטיה של שנת 2010 במדינה דמוקרטית".

 

בהכנת הידיעה השתתף יונתן ובר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילנברג. אבנים וזכוכיות נגד יהודים
צילום: מרקוס אילנברג
מומלצים