שתף קטע נבחר

מחקר: הורות מאוחרת מגבירה הסיכון לאוטיזם

יש מחיר להורות בגיל מבוגר: חוקרים ישראלים מצאו שכיחות גבוהה של אוטיזם ככל שעולה גיל ההורים וסיכון של למעלה מפי 2 לאוטיזם כשההריון הוא תוצאה של הפריית מבחנה. אצל כ-20 אחוז מהאוטיסטים שנבדקו קיים אוטיזם במשפחה

הפרייה חוץ גופית והריון בגיל מבוגר מעלים את הסיכון ללידת אוטיסט: כך מגלים השבוע חוקרים ישראלים אשר בחנו מאות ילדים אוטיסטים. המחקר החדש שבוצע על ידי חוקרים מבית החולים אסף הרופא ומהמרכז האוניברסיטאי אריאל פורסם לרגל יום ההתרמה השנתי של אגודת אלו"ט. בישראל כ-6,000 אוטיסטים מאובחנים.

 

המחקר שנערך על ידי דיצה צחור, מנהלת המרכז לאוטיזם במרכז הרפואי אסף הרופא, יחד עם ד"ר אסתר בן יצחק מהמרכז האוניברסיטאי אריאל, כלל 564 ילדים, מתוכם 461 ילדים שאובחנו כסובלים מאחת מהפרעות האוטיזם, והיתר שהופנו לבירור קשיי תקשורת ונמצאו לוקים בהפרעות נוירולוגיות וגנטיות אחרות.

 

הורים מבוגרים - סיכוי מוגבר לילד אוטיסט

הממצא הראשון שהעלה המחקר עסק בקשר בין גיל ההורות לבין הסיכון לאוטיזם. התוצאות הצביעו על כך שגיל האם בזמן הלידה מבוגר יותר בקרב אוכלוסיית הילדים על רצף האוטיזם מאשר גיל אמהות ממוצע בקרב האוכלוסייה הכללית. הגיל הממוצע של האם היה 31, לעומת 29.7, שהוא הגיל הממוצע של האם היולדת באוכלוסייה הכללית. במחקרים קודמים שפורסמו על ידי חוקרים אחרים נמצא שגם גיל האב של ילדים עם אוטיזם, מבוגר מהרגיל ודווח על אחוז גבוה יחסית של אבות מעל גיל 40.

 

הסיכון לאוטיזם גבוה הרבה יותר אצל הבנים: החוקרים מצאו עוד כי על כל 4.5 בנים עם אוטיזם אובחנה בת אחת כלוקה בתסמונת. הבדל משמעותי יותר נמצא כשהאימהות היו מתחת לגיל 25 - על כל 11 בנים עם אוטיזם אובחנה בת אחת בלבד, כלומר יחס בנים:בנות של 1:11.

 

בתוך אוכלוסיית 461 הילדים שנבדקו – ל-7 אחוז היו אח או אחות עם אבחנה על רצף האוטיזם. ב-12 אחוז מהמשפחות היה מקרה של אוטיזם בקרב המשפחה המורחבת – בני דודים ואחרים. כלומר, לכ-20% היה סיפור של אוטיזם במשפחה. ממצא זה גבוה מהנתונים הידועים בספרות הכללית, שם מדווח כי אחוז הופעת האוטיזם במשפחה הקרובה עומד עד 2 עד 6 אחוז.

 

הפריית מבחנה - יותר ממכפילה הסיכוי לאוטיזם

החוקרים ביקשו גם לבדוק את שכיחות הילדים האוטיסטים שנולדו לאחר הפריית מבחנה. ממצאי המחקר מצביעים על כך שכ-10% מילדי המחקר (47 ילדים)

נולדו בעקבות טיפולי הפרייה חוץ-גופית לעומת שכיחות הרבה יותר נמוכה שעומדת על 3.5% מהילדים באוכלוסייה הכללית שנולדו בהפרייה רגילה.

 

עוד נמצא אחוז גבוה של פגים שנולדו במשקל של פחות מ- 1,500 גרם בקרב ילדים אוטיסטים: 4.8% היו פגים במשקל לידה נמוך לעומת נתון של 1% אחד בלבד של פגים תחת ל-1,500 גרם בקרב כלל אוכלוסיית הלידות בישראל.

 

כשהחוקרות השוו את חומרת האוטיזם ואת רמת כישורי החיים של פגים עם אוטיזם לעומת יתר הילדים שמשקלם היה מעל 1,500 גרם, נמצא שאין הבדל בחומרת האוטיזם בין שתי הקבוצות, אך כן נמצא הבדל משמעותי ברמת כישורי החיים של הפגים ברצף האוטיזם שהיתה נמוכה מזו שנמצאה בקרב ילדים עם המשקל התקין.

 

ממצא מעניין זה הביא את החוקרות למסקנה שאוכלוסיית הפגים מראה פגיעה בתחומי תפקוד שונים בנוסף לקשיים התקשורתיים והחברתיים הנובעים מהאוטיזם, שמקורה כנראה בסיבוכי הפגות. כלומר, הפגיעה בתפקוד בילדים אלו הינה כפולה, מהלקות האוטיסטית ומהפגות גם יחד .

 

- ד"ר אסתר בן-יצחק, עורכת המחקר, האם הורים מבוגרים או זוגות בטיפולי פוריות צריכים להיות מודאגים?

"כל ההורים צריכים להיות עם אצבע על הדופק. ישנה עלייה משמעותית מאוד בשיעור האוטיזם בכל העולם, עד כדי כך שכיום מדברים על אחוז מכלל הילדים המאובחנים בספקטרום של האוטיזם. לכן כל חשד לאוטיזם צריך להיות מופנה לאבחון כבר בגיל שנה וחצי".

 

אוטיזם הוא תסמונת המשתייכת להפרעות שמאופינות בקושי בשלושה תחומי תפקוד: חברתי, תקשורתי והתנהגותי. לקות זו פוגעת ביכולתו של אדם עם אוטיזם להבין מסרים מן הזולת ולפתח קשרים הדדיים תקינים. היא נגרמת בשל ליקוי בפעילות המוח והיא קיימת לכל אורך החיים. היום (ב') יתקיים מבצע ההתרמה הארצי למען ילדי אלו"ט, האגודה הלאומית לילדים אוטיסטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוטיזם. הורות מאוחרת והפריית מבחנה משפיעים
צילום: liquidlibary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים