שתף קטע נבחר

נפצעה בטאבה: קיפודת המדבר צולעת על ארבע

קיפודת מדבר גדולה שנפצעה בשתי רגליה חולצה מאזור מסוף טאבה והוטסה מאילת לבית החולים לחיות בר ברמת-גן. היונקת הקוצנית שורדת למרות שתי רגליים פגועות, שיניים שבורות וקטרקט באחת מעיניה. הרופאים מקווים כי בעוד מספר שבועות ניתן יהיה לדעת האם היא תוכל לשוב בחזרה לטבע

נקבת קיפוד מדבר שנמצאה פצועה באזור מסוף טאבה על ידי חיילים, הוטסה מאילת לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.

 

"הקיפודה נמצאה במסוף גבול טאבה על ידי חיילים ועובדי המסוף בצד הישראלי. הם דיווחו על החיה הפצועה לרשות הטבע והגנים וצוות מהחי-בר יטבתה, הגיע למקום והצליח ללכוד אותה", מספר שי קבסה, מנהל שמורת החי-בר ביטבתה ברשות. "הענקנו לה טיפול ראשוני והטסנו אותה בסוף החודש שעבר לבית החולים ברמת-גן, שם היא תוכל לקבל טיפול צמוד לאורך זמן".

 

ד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים, מוציאה בזהירות את היונקת הקוצנית מכלוב האישפוז שלה ומניחה אותה על המשקל. "היא הגיעה אלינו עם פציעות ברגליים, שיניים מעט שבורות, אבל למרות זאת היא עירנית, אפילו תוקפנית מעט ונשכנית", היא מספרת. "אפילו מצאנו חתיכת בשר תחובה בפה שלה. יש לה תיאבון בריא".

 

גוש הקוצים מתכדרר בתוך תבנית המשקל והצג הדיגיטלי קובע את המספר הזוכה. "386 גרם", מכריזה רוזנצוויג בחיוך גדול. "היא עלתה מאז שהגיעה אלינו ב-13 גרם. היא אוכלת יפה מאוד בכוחות עצמה, רק צריך לתת לה את הזמן והשקט שלה".

 

 
בישראל מצויים כיום שלושה מיני קיפודים, הקיפוד המצוי, קיפוד החולות וקיפוד המדבר, שנחשב למאושפז נדיר ביותר בבית החולים לחיות בר. בשגרה מתקבלים לטיפול בעיקר קיפודים מצויים מרחבי הארץ, אך גם קיפודי חולות, המצויים בסכנת הכחדה בישראל.

 

רוזנצוויג מניחה שמיכה גדולה על הרצפה בחדר האישפוז ומורידה את הפציינטית לקרקע יציבה. לאחר שהגיעה נקבת הקיפוד למרפאה, היה ברור לרופאים כי הפציעות ברגלה השמאלית האחורית וברגלה הימנית הקדמית אינן פציעות קלות.

 

"כף הרגל הימנית האחורית היתה נפוחה ורגישה למגע. בצילום הרנטגן ראינו בבירור שהיא מרוסקת וגם הברך סובלת מפגיעה לא קלה. היא סובלת מהרס ועיוות המפרקים ברגליה", מסבירה רוזנצוויג. "בנוסף, יש לה הפרשה מהנחיריים וגילינו שהיא סובלת מקטרקט באחת מעיניה. השיניים שלה מעט שבורות, אבל היא מצליחה לכרסם ולאכול את המזון בלי בעיה".

 

למרות שלא מדובר בקיפודה צעירה, נראה כי מאז שהגיעה לבית החולים מצבה משתפר בהדרגה. "היא מקבלת טיפול אנטיביוטי ותרופות לשיכוך כאבים", מגלה רוזצנוויג ומוסיפה כי "היא התחילה לדרוך הרבה יותר טוב על הרגל האחורית, אך פחות משתמשת בקדמית".

 

הקיפוד המדברי ניזון בטבע מחרקים שונים והוא פעיל בעיקר בשעות הלילה. בבית החולים מעניקים לקיפוד מזון רפואי עשיר ומנסים לספק לה מזון דומה אותו היא צדה בטבע. חרקים טריים מוצאים ממקפיא המזון בבית החולים ומוגשים לצלחת המזון של הקיפודה. היא מרחרחת אותם בסקרנות ובוהה בהם מספר דקות עד שהיא מחליטה לנגוס באחד מהם. לאחר מספר שניות של לעיסה, היא מוותרת ופוצחת בהליכה איטית ברחבי החדר, תחת השגחה קפדנית.

 

הפגיעה הקשה ברגליה בולטת והקיפודה מדדה עד שמתעייפת לאחר מספר מטרים ונעצרת. רוזנצוויג עוטפת את היונקת הקטנה במגבת ומכניסה אותה בחזרה לכלוב האישפוז. בבית החולים מקווים לערוך בדיקות נוספות ובשבועות הקרובים יתברר האם נקבת הקיפוד תוכל לשוב בחזרה לטבע.

 

צילום: שמוליק לנדאו, ביה

 

 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> ד"ר רונה נדלר: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הולכת לאט
צילום: רועי גזית
בצעדים קטנים
צילום: רועי גזית
צילום: רועי גזית
בידיים טובות. הקיפודה וד"ר אריאלה רוזנצוויג
צילום: רועי גזית
מומלצים