שתף קטע נבחר

גליה מאור פרשה, בעלי האינטרס חוזרים לזירה

הודעת הפרישה של גליה מאור מהמירוץ לראשות בנק לאומי סוללת את דרכם של מקורבי הפוליטיקאים לתפקיד. המועמד המוביל הוא משה טרי

הודעת הפרישה של מנכ"ל בנק לאומי, גליה מאור, מהמירוץ לתפקיד היו"ר סוללת את דרכם של מקורבי הפוליטיקאים לתפקיד. רשימת המועמדים הפוטנציאלים - לפניכם.

 

המפתיעים

כבר עם יריית הזינוק הראשונה שנשמעה עם התערבותו של שר האוצר יובל שטייניץ נגד מינויה של גליה מאור, החלו במסדרונות האוצר מלקטים שמות מועמדים נוספים לתפקיד יו"ר הבנק. שלושה מהשמות שעלו במהלך השבועות האחרונים הם אברהם ביגר, אריה מינטקביץ ודוד ברודט. 

 

ביגר הוא איש עסקים בעל מוניטין טוב, אותו צבר לאורך השנים בתפקידים מרכזיים בהם כיהן בקבוצת פז ובקבוצת אי.די.בי. עם זאת, דווקא זיקתו הנוכחית לקבוצת אי.די.בי עלולה להיות לו לרועץ: המעבר מקבוצת אי.די.בי הישר לבנק הגדול במדינה ילווה בקריאות גנאי פופוליסטיות, שקרוב לוודאי ימנעו מביגר מראש להגיע לקו הגמר במירוץ על התפקיד. 

 

יחסים מתוחים בין אריה מינטקביץ וגליה מאור

אריה מינטקביץ הוא דמות שנויה במחלוקת הרבה יותר מביגר. גם הוא נמנה על צמרת הניהול של קבוצת אי.די.בי, מה שעלול אולי לעורר חשש לניגודי עניינים. מנגד, אין עוררין על כישוריו הפיננסים והבנקאים. 

 

מינטקביץ החל את דרכו המקצועית כיועץ משפטי של משרד האוצר, לאחר מכן כיהן במשך שתי קדנציות כיו"ר רשות ניירות ערך, ולאחר 35 שנה בשירות הציבורי התמנה ליו"ר בנק דיסקונט. כיום הוא משמש עדיין כיו"ר חברת אלרון מקבוצת אי.די.בי וסגן יו"ר קבוצת גזית שבשליטת חיים כצמן ודורי סגל.

 

מינטקביץ אינו נמנה על אוהדיה של גליה מאור, בלשון המעטה. המתיחות בין השניים הגיעה לשיאה בתקופה בה כיהן כיו"ר דיסקונט, כאשר חטף מידיו של לאומי את השליטה בחברת כרטיסי האשראי ויזה כאל.

 

היריבות ביניהם לא הותירה את מינטקביץ מחוץ למגרש כאשר על הפרק עמד תפקיד יו"ר בנק לאומי. הוא אמנם הכחיש שהגיש את מועמדותו, אבל יש אומרים שהוא לא היסס לבחוש מאחורי הקלעים, בין השאר בשיחות שניהל עם ידידו-מקורבו שר המשפטים יעקב נאמן.

 

נאמן מצידו הגיש את חוות דעתו המקצועית, לפיה מאור אינה יכולה להיות מועמדת מטעם ועדת המניות של הבנק.

 

דוד ברודט: אם לא בהפועלים, אולי בלאומי 

ברודט כיהן בעבר כמנכ"ל משרד האוצר, הממונה על התקציבים ויו"ר בנק המזרחי. היום הוא משמש כיועץ כלכלי, יו"ר הועד המנהל של אוניברסיטת בן גוריון וכחבר בועדות השקעה ומועצות מנהלים של גופים עסקיים במגזר השלישי. ברודט נחשב כגורם שיכול להתאים לעבודה עם גליה מאור, בהיותו בעל נסיון ומקובל, ורק לפני שנה היה מועמד

 

אף שהאוצר העלה את השמות הססגוניים, לא בטוח שהם נכללים ברשימה שאושרה על ידי ועדת המניות או שבכלל הגישו את מועמדותם לתפקיד. אך אם בנק ישראל או האוצר יסמנו אחד מהם כמועמד מתאים, ייתכן שהוועדה תדון בכך.  

 

כך או כך, מי שיתמנה לתפקיד יו"ר בנק לאומי יאלץ, גם אם לתקופת זמן מסוימת, להתמודד עם מנכ"לית שרצתה להתקדם לראש הפירמידה - תפקיד יו"ר הבנק. ספק אם מערכת יחסים שכזו יכולה להחזיק זמן רב, הן מצדה של גליה מאור והן מצידו של היו"ר שייבחר בסופו של דבר.

 

המקורבים

לפחות חמישה אנשים יכלו לשחרר אתמול אנחת רווחה זמנית עם הודעתה של מנכ"לית בנק לאומי גליה מאור על פרישתה מהמירוץ לראשות בנק לאומי. אלו הם המתמודדים שכבר הצהירו על נכונותם להתמודד על התפקיד דרך המסלול הציבורי על ידי הגשת מועמדות לוועדת המניות.

 

שלושה אנשים ברשימה זו נמנים עם חוג מקורביו של ראש הממשלה בנימין נתניהו: יו"ר הוועדה המייעצת למועצה הלאומית לכלכלה אורי יוגב, יו"ר רשות ניירות ערך לשעבר משה טרי, ויו"ר בזק ואפריקה ישראל לשעבר איזי תפוחי. פרט לתפוחי, שניגש להתמודדות על ראשות לאומי גם דרך המסלול הפרטי (שמידת חוקיותו מוטלת כרגע בספק), שני האחרים הגישו את מועמדותם לתפקיד רק דרך המסלול הציבורי.  

 

למעשה, הצעד הבא שמועמדים אלה מצפים לו הוא החלטה מחודשת של ועדת המניות הציבורית, בראשות עו"ד מרגלית נוף, בנוגע לרשימת המועמדים לדירקטוריון הבנק. ועדת המניות צריכה להגיש רשימה זו לוועד הציבורי המופקד על הנושא, בראשות השופטת (בדימוס) שולמית ולנשטיין.  

 

לנוכח החלטתה של מאור לפרוש מהמירוץ גוברות ההערכות במערכת הפוליטית והבנקאית כאחד כי ועדת המניות תגיש רשימה חדשה לחלוטין לתפקיד דירקטורים בלאומי.  

 

רשימה זו תחליף את חמשת השמות שהגישה בעבר, שמלבד מאור כללה ארבעה דירקטורים שמכהנים בבנק גם היום. במצב כזה, על פי הערכות, גדלים סיכוייו של משה טרי להיכלל ברשימה זו, דבר שעשוי במידה רבה להכשיר את ניצחונו במירוץ על ראשות לאומי.

 

מאז יצא לדרך המירוץ באופן רשמי, לאחר דרישתו של בעל המניות בלאומי שלמה אליהו להגיש מועמד משלו לתפקיד דירקטור בבנק, החלו טרי והמועמדים האחרים להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות.  

 

מבין מועמדים אלה, אומרים גורמים במערכת הפוליטית, טרי הפעיל את מרב הלחצים. ככל הנראה, ניסה טרי להפעיל לחצים על נתניהו בדרכים שונות כדי שזה יקדם את מועמדותו לתפקיד. בין היתר, טוענים הגורמים, גם דרך אשת ראש הממשלה שרה נתניהו.

 

מלבד טרי, יוגב ותפוחי ישנם עוד שני מועמדים בולטים שהגישו לוועדת המניות את מועמדותם לתפקידי דירקטור בבנק. אלה הם יו"ר חברת הביטוח הפניקס אהוד שפירא ויו"ר מגדל שוקי הון ויקטור מדינה. 

 

שפירא כיהן במשך 35 שנה בשורה של תפקידים בבנק לאומי תחת מאור עצמה, עד שבספטמבר 2006 מונה ליו"ר הפניקס במקומו של אריה עובדיה. תפקידו הבכיר ביותר בבנק לאומי היה יו"ר החטיבה העסקית, תפקיד שבו חלש על אחד מברזי האשראי הגדולים במדינה. מלבד זאת שימש שפירא חבר הנהלה במשך 15 שנים, חלקן כמשנה בכיר למנכ"ל, ובתקופה אחרת כיהן כ־10 שנים בתפקידים שונים בבנק לאומי ניו יורק. ההערכות הן כי לשפירא אין סיכוי ממשי לזכות בתפקיד, אף אם בינו לבין מאור עשויה לשרור הרמוניה. 

 

ויקטור מדינה נחשב לאיש פיננסים מוערך. תפקידו המשמעותי האחרון היה מנכ"ל בנק מזרחי. בעבר כיהן בתפקידים בכירים בבנק ישראל, שם גם הכיר את גליה מאור, ובשנים 1986–1988 כיהן כמנכ"ל משרד האוצר. ב־2004 היה מדינה מועמד מוביל להחליף את דוד קליין כנגיד בנק ישראל, לאחר שהפסיד לו את התפקיד חמש שנים קודם לכן.

 

לפני כחצי שנה נקרא מדינה על ידי ידידו אהרון פוגל, יו"ר מגדל להחליף את דן ללוז בתפקיד יו"ר מגדל שוקי הון. גורמים בשוק מספרים כי אין חיבה רבה בין מדינה לבין מאור, דבר שכנראה לא יאפשר להם לעבוד יחד אם ייבחר לתפקיד.

 

בהכנת הידיעה השתתפו גולן חזני ורחלי בינדמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים