שתף קטע נבחר

דו"ח: כמחצית ממיני הקופים בעולם בסכנת הכחדה

משבר ההכחדה מחריף בכל הנוגע לקיומם של מיני קופים בטבע בעולם. ארגוני שימור פירסמו בדו"ח נוקב את 25 מיני הקופים המצויים בסכנת ההכחדה החמורה ביותר ומזהירים כי החיות המופלאות עשויות להיעלם לנצח אם יימשך הרס היערות וציד הקופים למטרות מזון וסחר

אם בשנת 2007 שליש ממיני הקופים בעולם היו מצויים בסכנת הכחדה, מצבם בטבע של בעלי החיים הקרובים ביותר לאדם, מחמיר בקצב מהיר ומעורר דאגה. כמחצית מכלל מיני הקופים בעולם מצויים כיום על סף הכחדה בטבע ודרושה פעולה רחבת היקף כדי להצילם, כך טוענים עשרות חוקרי קופים בארגוני שימור בעולם, שפרסמו השבוע דו"ח מסכם ובו מצויינים 25 מיני הקופים הנחשבים לנדירים ביותר בעולם לשנת 2008-2010.

 

הדו"ח חושף כי מצבם של הקופים בעולם הולך ומידרדר בעיקר באשמת האדם שהורס וכורת יערות טרופיים למטרות תעשייה וחקלאות, ציד בהיקפים גדולים למטרות מזון וסחר בחיות. הרשימה כוללת חמישה מיני קיפופים ממדגסקר, שישה מאפריקה, 11 מאסיה ושלושה ממרכז ודרום אמריקה.

 

צילום: Proyecto Titi

 

 

"נאבד את החיות המופלאות הללו לנצח"

הרשימה חוברה על ידי עשרות פרימטולוגים (חוקרי קופים) מרחבי העולם. "הדו"ח מדגיש את הסכנה העומדת בפני הקופים ברחבי העולם", אמר עורך הדו"ח, ד"ר שוויצר, מומחה לקופים ומנהל מכון המחקר בקרן השימור והמדע בבריסטול, בריטניה.. "אנו מקווים כי הדו"ח יהיה אפקטיבי במשיכת תשומת הלב לסכנה המרחפת מעל כל אחד מ-25 המינים ברשימה. תמיכה ונקיטה בפעולה כדי להגן על המינים הללו היא חיונית, אם נרצה להימנע מכך שנאבד את החיות המופלאות הללו לנצח".

 

על פי ספר המינים האדום של איגוד השימור העולמי (IUCN), כמעט מחצית (48 אחוזים) מ-634 מיני הקופים הידועים למדע מוגדרים כיום בסכנת הכחדה. עיקר האיומים הם הרס בתי גידול טבעיים, בעיקר באמצעות שריפה וכריתת יערות טרופיים, ציד למזון וסחר בלתי חוקי בקופים.

 

מי שמככבים ברשימה הם גיבונים שחורי ציצית מזרחיים, מהם נותרו בטבע נותרו פחות מ-110 קופים, החיים רק ביערות ויטנאם-סין ואינם מצויים במקומות אחרים בעולם. אוכלוסיית הקופים ירדה ב-80 אחוז ב-45 השנים האחרונות ולדברי החוקרים, ידוע כיום על קיומן של שתי אוכלוסיות קטנות בלבד. במהלך סקרים שנערכו בשנה שעברה, תועדו כ-79 קופים בטבע בוויטנאם. המצב בסין חמור יותר, לאחר שבאי הינאן אותרו שתי משפחות בנות 17 קופים בלבד. שתי האוכלוסיות הקיימות נחשבות לנפרדות זו מזו וגם מוכרות למדע כתתי מינים שונים. 

 


צילום: FFI

גור קוף גיבון שחור ציצית מזרחי. 110 נותרו בעולם (צילום: FFI)

 

צדים את הלמורים הנדירים למסעדות

ד"ר ראסל מיטרמייר, נשיא איגוד השימור אמר בהודעת הארגון כי "תוצאות הערכות האחרונות לגבי מצבם של היונקים בעולם מצביעות על כך כי הקופים הם מבין בעלי החוליות המצויים בסכנת ההכחדה הגדולה מכולן". לדבריו, המטרה של רשימת 25 הקופים המצויים בסכנת ההכחדה החמורה היא כדי להדגיש את אלה המצויים בסכנה ולמשוך את תשומת לב הציבור לכך, לעורר פעולות של ממשלות מקומיות לפעול למען הגנת הקופים ובעיקר למצוא את המשאבים כדי לנקוט בפעולות שימור".

 

בשנה האחרונה חלה עליה תלולה במספר קיפופי הלמורים שניצודים באופן בלתי חוקי באי מדגסקר, דבר המאיים על הישרדותם של מיני בעלי חיים בטבע. מאז ההפיכה הצבאית שהתרחשה במרס לפני שנתיים במדינה, כנופיות וארגוני פשע פשטו על שמורות טבע רבות ברחבי האי, המהוות את המקום היחיד בעולם לקיומם של למורים נדירים וחיות בר המצויות רק במדגסקר.

 

הדיווחים שהחלו לזרום העלו תמונה מדאיגה: עלייה עצומה בכריתת יערות לטובת תעשיית הפחם והעץ, והשתלטות על שטחי יערות למטרות חקלאות. כעת נראה שהתושבים המקומיים לא מסתפקים רק בפגיעה באזור המחייה של החיות הנדירות, אלא גם החלו לצוד אותן למטרות מאכל - הלמורים נמכרים לבעלי מסעדות מקומיות שהזמינו את הציד כדי להוסיף את הלמורים לתפריט המסעדה.

 

בארגונים מודים כי כשלו להתמודד עם משבר ההכחדה של הקופים. "יש לנו את המשאבים להתמודד עם המשבר, אך עד כה נכשלנו בפעולות". מטרת הארגונים היא לגייס את התחייבות הממשלות בעולם בכינוס שייערך לקראת סוף השנה ביפן.

 


זכר אורנג-אוטן מתת-מין בורניאו ((צילום: Nardiyono / TNC)

 

בארגונים מספרים כי למרות אווירת הנכאים השוררת מעל גורלם של הקופים, עדיין ישנן מספר הצלחות בתחום ההגנה על הקופים בטבע ויצירת גרעיני רבייה בשבי. כדוגמת לנגור זהוב ראש שמצויים כיום רק באי קאט-בא במפרץ טונקין, בצפון מזרח וייטנאם, נותרו רק 60-70 פרטים בלבד. בנוסף, החוקרים מעריכים כי ישנם פחות ממאה פרטים בלבד מהלמור הספורטיבי הצפוני במדגסקר.

 

למרות האצת משבר ההכחדה והחרפת האיומים על הקופים, החוקרים מצביעים על מספר הצלחות - ביניהן במספר מינים של טמרינים בברזיל שמצבם שהשתפר בטבע לאחר שלושה עשורים של פעולות שימור וגרעיני רבייה בשבי בעולם. אוכלוסיות הטמרינים מוגנות כיום בטבע אך עדיין נותרו קטנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טרזיוס מאי סיאו באינדונזיה
צילום: Geoff Deehan
למור במבוק גדול במדגסקר
צילום: CI / Haroldo Castro
למור סיפאקה משי במדגסקר
צילום: CI / Russell A. Mittermeier
גיבון שחור ציצית מזרחי ויטנאם
צילום: FFI
טונקין קצר-אף. כ-250 נותרו בעולם
צילום: Tilo Nadler
מומלצים