שתף קטע נבחר

בשליטה מלאה: ההיסטוריה של השלט הרחוק

גם לכם קרה שעניתם לעכבר ולא לטלפון? מרגישים אבודים בים אמצעי השליטה? בהכל אשם השלט הרחוק. מאין הוא הגיע ולאן הוא הולך? ניצן סדן יצא לגלות

אנחנו בשליטה. בשליטה מלאה. הכפתור יפעיל מיליוני שורות קוד ופעולות ברגע שתלחץ עליו, נשיא ארה"ב ידום ברגע שתכווני את השלט למרקע ותלחצי mute, מזג האויר בחדרך ישתנה כי התיישבת על שלט המזגן. העולם בקצות אצבעותינו.

 

אבל ככל שיש יותר מכשירים, יש יותר אמצעי ממשק, כלומר כפתורים ושלטים, עכברים ומקלדות, מסכי מגע וזיהוי פקודות קוליות. ושלטים. הרבה שלטים.

 

תרחיש לא דימיוני במיוחד: ערב, הטלפון רוטט בעצבנות בכיסו. אדם עונה ונכנס לשיחת טלפון מתישה. כל שעובר בראשו היא תוכנית טלוויזיה שמתחילה בעוד כמה דקות. "כן, אני אגיע בארבע, נתראה שם" הוא חותם את השיחה באושר, מנתק ומנסה להדליק את הטלוויזיה – אשר נותרת כבויה, כאילו בכוונה.

 

"נו מה, כולם נגדי היום?" הוא מפטיר בזעם, ולוחץ שוב ושוב על כפתור ההפעלה. יעברו עוד כמה דקות מביכות, עד שיבין שהוא מנסה להפעיל את הטלוויזיה - עם הסלולרי החכם

צילום: ניצן סדן
 ככה זה נראה ברור. אבל מה קורה כשאתם עסוקים?  (צילום: ניצן סדן)
.

 

מה לעשות – זה שחור, זה מרובע, זה אצלי ביד – זה יכול להיות רק השלט רחוק, לא? אמנם כבר יש טלפונים סלולריים שעושים זאת, אבל לרובנו, הסלולרי הוא כיום לא תחליף לשלט רחוק.

 

מטלאוטומטון לשלט

אמצעי השליטה הנפוץ ביותר, שהוקדשו לו אתרים שלמים, הוא כמובן – השלט רחוק. כל מכשיר חשמלי ביתי נייח מצויד היום בשלט, מה שמוביל להצטברות שלטים רבים על השולחן בסלון שלכם.


אביו הקדמון של השלט היה חלוץ האלקטרוניקה ניקולא טסלה, אשר עוד בשנת 1898 הציג סירת צעצוע הנשלטת מרחוק בפיקוד רדיו. הוא כינה את המצאתו טלאוטומטון - מכשיר עצמאי המבוקר ממרחק.

בשנת 1903 הציג המהנדס הספרדי לאונרדו טורס קוובדו, רובוט הנשלט מרחוק ברדיו, ובשנת 1908 ניסה למכור לגורמי צבא סירה הנשלטת מרחוק ולפתח את הטכנולוגיה עבור יישומים צבאיים שונים.

פיקוד הרדיו קיבל פנים קודרות בשנת 1932, עת נכנסו צבאות העולם לתחום השליטה מרחוק - ובמלחמת העולם השניה נעשה שימוש בפצצות גלישה, טילי קרקע קרקע וכלי נשק נוספים הנשלטים בשיטה זו.
 
שלטים הגיעו לשוק האזרחי עוד לפני המלחמה: בשנות השלושים נמכרו מקלטי רדיו יוקרתיים בעלי שלט רחוק חוטי, ובשנת 1939 הציגה חברת Pilco רדיו פרימיום בעל שלט רחוק אלחוטי - שהיה הראשון מסוגו.

 

השלט מחכה לטלוויזיה

החברה התפעלה כל כך מההישג שלה, שקראה לו Mystery Control. אבל השלט זכה למקום של כבוד על שולחן הסלון רק שנים לאחר מכן, עם המצאת הנפש התאומה שלו: הטלוויזיה הביתית.

שלט הטלוויזיה המסחרי הראשון היה מחווט ופותח עבור הטלוויזיות של חברת Zenith, אי שם בשנת 1950. השלט של זנית' היה פלא טכנולוגי ברמה התפיסתית: כבר לא צריך לקום מהספה ולשחק עם מחווני המקלט כדי להעביר ערוץ. לא פלא שהוא נקרא Lazy Bones (עצמות עצלות).

השלט המחווט היה מוגבל למדי, ועל כן ניסו המפתחים לבנות שלט אלחוטי שיתבסס על שידור אותות אלקטרוניים באור נראה (שכשל, בגלל ששינויי תאורה בחדר הפריעו לתקשורת ואף הפעילו טלוויזיות באופן אקראי), ושידור באותות אולטראסאונד (כשל בגלל רגישות לרעשים למיניהם, והיה משגע את הכלב המשפחתי).

 

היכולת לשלוט במכשיר מרחוק עדיין נתפסה כהישג טכנולוגי עצום. זנית' היתה גם הראשונה לפתח שלט אלחוטי מבוסס אור נראה, לו היא קראה Space Commander 400.

 

פרסומת לפלא האלקטרוני החדש (1961) - השלט האלחוטי


חזון העצמות העצלות

במרוצת הזמן עברו היצרנים לשלטים המתקשרים עם מכשירי חשמל באמצעות אור בלתי נראה בתחום האינפרא אדום, טכנולוגיה שהיא הנפוצה ביותר גם כיום. טכנולוגיה זו היא פשוטה, זולה ויעילה כל כך, ששולבה בנקל במכשירים אחרים.

טלפונים סלולריים רבים צוידו ביכולת תקשורת נתונים על בסיס אינפרא אדום - דבר שהקל על הסבתם לשלטים, ובתחילת שנות התשעים הציגה קסיו שעון יד בו משולב שלט רחוק (כותב שורות אלה בילה שעות בצעירותו בחדר המנהלת, בגלל שהשתמש בשעון שכזה והעביר ל"רובוטריקים" בעת שמורתו בנתה על צפיה בסרט חינוכי...)

כיום אין כמעט מכשיר אלקטרוני ביתי בידורי שנמכר ללא שלט רחוק. היות וכולנו רוצים את כל מכשירי הבסיס שצריך להכיל בית ממוצע, מצטברים אצלנו הרבה, הרבה שלטים. כולם, כך נדמה נועדו למנוע מאיתנו, חלילה, מלקום ממרבצנו כדי ללחוץ על כפתור. חזון העצמות העצלות התגשם במלואו.


מרבה כפתורים, מרבה דאגות

ניסיון עצוב למדי להקל עלינו בנושא ריבוי השלטים היה השלט האוניברסלי. אי שם בתחילת שנות התשעים הופיעו בישראל מוצרים נושאי בשורה אלה, שהבטיחו כי מעתה הכל יהיה קל יותר. הטלוויזיה, הווידאו, מערכת הסטריאו ואפילו המזגן ישולבו כולם באותו כלי-שרת נפלא.

 

הרב-שלטים נחלו כישלון יחסי בשוק, משום שהיו מסורבלים מאוד – המוני כפתורים זעירים, התאמה חלקית למכשירי קצה וכמובן – היה על המשתמש להעביר את כל פונקציות השלטים הסטנדרטיים שלו אחד, אחד, אל האוניברסלי, בתקשורת אינפרא אדום, שלט לשלט. מה לעשות, אנחנו לא אוהבים לעבוד בשביל השליטה שלנו.

 

כיום עדיין נמכרים שלטים אוניברסליים על ידי חברות כמו לוג'יטק, nevo ואחרות -  אולם הם עדיין מצריכים הזנה ידנית של תכונות ונתוני המכשירים בהם אתם רוצים לשלוט, בדרך כלל על ידי תוכנה ייעודית. תוכנה זו גם מייקרת אותם - שלט אוניברסלי טוב יכול לעלות גם אלפי שקלים.

 

מבט לעתיד

שלט הטלוויזיה נמצא איתנו, ויחד איתו נאספה אל שולחן הסלון ועידת פסגה של מכשירים שחורים ומרובעים הדומים זה לזה: עכבר המחשב, הטלפון הסלולרי המודרני, הטלפון האלחוטי הביתי - ועוד מספר שלטים של מכשירי חשמל אחרים, ומכאן הבלבול. אבל יש למה לצפות.

אחת המגמות בפיתוח טכנולוגי גורסת כי ממשקי השליטה יתאחדו אל מכשירים בודדים, וחלקם יעלמו לחלוטין ומי שיחליף אותם יהיה המשתמש עצמו.

 

דמיינו לכם טלפון סלולרי שמסוגל לשלוט בטלוויזיה, בה מובנים נגן מדיה וטלפון קווי. מוצרים כאלה כבר מגיעים אל השוק.

 

דמיינו ממשק זיהוי תנועה - בדומה לאלו שמפתחות חברות כמיקרוסופט בימים אלו - אשר יודע להעביר ערוץ בהינף ידכם, לנתק שיחה במחוות פנים או לכבות את המכשיר כשעיניכם נעצמות. כל אלו ממש לא בגדר מדע בדיוני, ונמצאים ממש מעבר לפינה. 

פרוייקט NATAL. השלט הוא אתה
 

ככל הנראה שיקבלו שמות והתייחסות פחות דרמטיים משקיבל השלט הרחוק, הם ישנו לתמיד את אופי השליטה שלנו ואופי הפעולה, ואולי יוציאו את השלט במתכונתו המוכרת לגימלאות. אבל דבר אחד עדיין לא נצטרך לעשות:

 

לקום מהספה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ממשקי שליטה מבלבלים אותך? אתה לא לבד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים