שתף קטע נבחר

שי פסח לגמלאים: תוספת של 1,200 ש' בפנסיה

250 אלף גמלאי קרנות הפנסיה הוותיקות, יקבלו באפריל מענק של 1,200 שקל בממוצע לגמלאי - בנוסף לפנסיה החודשית שתגדל ב-4.15%. זאת, בעקבות עליית המדד של הפנסיה מאוגוסט 2008 עד סוף 2009. העדכון הרטרואקטיבי נכלל בהסדר שסוכם בין האוצר לעבודה במקום ביטול דמי הניהול

בשורה ל-250 אלף גמלאי קרנות הפנסיה הוותיקות, ההסתדרותיות לשעבר. לכבוד חג הפסח המתקרב אתם אמורים לקבל מענק בסך של כ-1,200 שקל בממוצע לגמלאי. זאת, בנוסף לפנסיה החודשית לחודש מרס, שתגדל ב-4.15%, מה שיתבטא בתלוש בתוספת של כ-200 שקל בממוצע.

 

 

המענק מורכב משני סכומים: כ-800 שקל בממוצע, על חשבון עדכון רטרואקטיבי בשיעור עליית המדד של הפנסיה מאוגוסט 2008 עד סוף 2009, וההפרשים הנובעים מגידול הפנסיה בחודשים ינואר ופברואר, בסך של כ-400 שקל בממוצע. הפנסיה של מרס אמורה להתקבל בראשית אפריל, שחל השנה בשבוע פסח. אכן שי נאה לחג - בזכות ולא בחסד.

 

הגדלת הפנסיה החודשית והעדכון הרטרואקטיבי נכללים בהסדר שסוכם בראשית החודש בין האוצר למפלגת העבודה, כחלופה לתביעתה לבטל את דמי הניהול בשיעור 1.75% (כ-80 שקל בממוצע לגמלאי) שהקרנות הוותיקות גובות מהגמלאים. גביה זו היא חלק מהסדר הצלת הקרנות ב-2003, כשהיו על סף קריסה, בתמורה לרשת ביטחון שנתנה הממשלה בסך 80 מיליארד שקל.

 

ביטול דמי הניהול היה אחד מתנאי מפלגת העבודה להצטרף לממשלת נתניהו, והוא מעוגן באחד מסעיפי ההסכם הקואליציוני. בשנה האחרונה לחצה מפלגת העבודה ליישם את הסעיף, אולם האוצר התנגד בשל עלות ביטול דמי הניהול. הביטול היה מחייב את האוצר לפצות את הקרנות בכ-170 מיליון שקל בשנה, שיבואו בנוסף לעדכון הפנסיות בשיעור עליית המדד.

 

האוצר הסכים להגמיש את כללי העדכון

את ההסדר החלופי לביטול דמי הניהול יזם והוביל סגן שר האוצר יצחק כהן, הממונה על אגף שוק ההון והביטוח באוצר, והאוצר כבר חתם על מסמך ההסדר שטעון אישור של הממשלה. חתימת מפלגת העבודה מתעכבת כעת בעקבות ניסיונה לכרוך את הסדר הגמלאים עם יישום סעיף אחר בהסכם הקואליציוני, הנוגע בין השאר למתן סיוע ממשלתי לעובדים ולמפעלים במצוקה. חתימה הדדית על מסמך ההסדר בראשית החודש היתה מקדימה את יישומו לראשית החודש הבא בתשלום הפנסיה עבור חודש פברואר. סגן השר כהן מאיץ בשרי העבודה להקדים את החתימה על מה שהוסכם כדי שהתוספות לגמלאים ישולמו בפסח.

 

ההסדר החלופי נובע מהסכמת האוצר להגמיש את כללי מנגנון עדכון הפנסיה. לפי כללים אלה העדכון מתבצע אחת לשנתיים או כאשר המדד מהעדכון האחרון עלה על 4.25% לפי המוקדם. האוצר סטה משני הפרמטרים לטובה הגמלאים, מאחר שעד כה טרם חלפו שנתיים מהעדכון הקודם ואף המדד לא עלה מהשיעור הנ"ל.

 

העדכון עד ראשית 2010, לפיו נקבע המענק המיוחד, מורכב משני חלקים. חלקו נעשה על בסיס עליית המדד ב-3.47% מהעדכון הקודם באוגוסט 2008 לאוגוסט 2009, וחלקו עד סוף דצמבר, על בסיס עליית המדד בשיעור 4.15% במהלך 2009. לפי השיעור האחרון חישבו גם את הגדלת הפנסיה החודשית החל מינואר 2010.

 

בראשית המו"מ בין העבודה לאוצר, הציעה העבודה לבטל את דמי הניהול למשך שנתיים בהנחה שיינתן לה בסיס להאריך את התקופה. האוצר התנגד בעיקר בגלל עלות הביטול לפיצוי הקרנות שתעלה לו 340 מיליון שקל. עלות הגמשת כללי עדכון הפנסיה בהסדר החלופי שהציע סגן השר יצחק כהן תעלה כ-130 מיליון שקל.

 

גיבוש החלופה קיבל משנה דחיפות נוכח לחצים פוליטיים שהחלו בכנסת בהצעות חוק פרטיות לביטול דמי הניהול או לפחות לצמצם אותם למינימום סמלי. אחת מהן יזם ח"כ אמנון כהן מש"ס, סיעתו של סגן השר כהן. יו"ר ועדת העבודה והרווחה ח"כ חיים כץ (ליכוד) החל לנהל קמפיין לביטול שנתמך בידי יו"ר הסתדרות הגמלאים גדעון בן-ישראל, ח"כ לשעבר.

 

בהסדר החלופי שמחכה לחתימת העבודה, האוצר הלך צעד נוסף לקראת הגמלאים – עדכון הפנסיות בקרנות הוותיקות בשיעור עליית המדד השנתי ייעשה מכאן והלאה אחת לשנה, במקום שנתיים, החל מינואר 2010, לכל שנה קלנדרית. 


פורסם לראשונה 21/02/2010 23:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר הכנסת
סגן שר האוצר יצחק כהן. יזם את ההסדר
אתר הכנסת
מומלצים