שתף קטע נבחר

תנ"ך בגובה העיניים, של התלמידים

לבושים בבגדים "מתקופת המקרא", בין אבנים מסותתות, מציגים תלמידי בית ספר באפרת את סיפורי התנ"ך - וכך לומדים עליהם. שיעור תנ"ך, אבל קצת אחרת

שורות שורות של שולחנות וכיסאות, לוח גדול שתלוי על הקיר, 35 תלמידים שמתלחששים ומעבירים פתקים בסתר, ומורה שמוציא את קולו כדי להסביר מה הקושי שבו נתקל רש"י. כך לא חייב להיראות שיעור תנ"ך. תשאלו את תלמידי בית הספר היסודי "עשה חיל" באפרת, שמעדיפים להיכנס לצאת ל"מסע בזמן" אל תקופת התנ"ך בתוך מתחם מיוחד שנחנך היום (ב') על-ידי שר החינוך, גדעון סער. 

 

המרכז הלימודי החדש בבית הספר נקרא "אתנ"כתא" - ושם פחות מדברים על תנ"ך, ויותר חווים אותו. במקום פינות פעילות שונות

מתחומי האמנות והראליה, שדרכן התלמידים מכירים את סיפורי התנ"ך ואת הנפשות הפועלות. למדריכי המרכז, בניהולה של רות מרק, חשוב להעביר את התנ"ך בצורה חוויתית, המעוררת הזדהות והתרגשות, ולכן כבר בכניסה התלמידים והמורים לובשים בגדים תקופתיים.

 

הפעילויות באתנ"כתא, שאינן על חשבון שיעורי התנ"ך בבית הספר, אלא כתוספת עליהם, נועדו לחבר את התלמידים גם באמצעות אלמנטים חומריים. לדוגמה: כשרוצים ללמד על מסעם של בני ישראל במדבר, התלמידים מתבקשים להכין אביזרים שיסייעו להם בהליכה, רק מחומרים שיש במדבר. התלמידים מציגים, יוצרים, משחקים ובכך ממש "חיים" את התקופה.

  

מנהלת בית הספר "עשה חיל" מרים ונגרובר מדגישה כי אמנם "אין תחליף ללמידה ליד שולחן וקריאה מהספר בצורה מסודרת, אך מרכז הלמידה מביא את התנ"ך לתלמידים בצורה חוויתית ומרגשת, שתגרום להם להתחבר למסר, למוסר, ללקח האישי ולתקופה".

 

למידה חוויתית

בשיחה עם ynet היא מספר שהרעיון להקמת החדר עלה כבר לפני 11התחיל שנים, אך לפני כשנתיים המתחם הורחב ועוצב מחדש כך שהפך לאטרקציה של ממש. לדברי ונגרובר, "אתנ"כתא" הוא גולת הכותרת של תפישת הלמידה החוויתית בבית הספר. 

 

"אנו מאמינים שהלימוד בבית הספר חייב להיות מכוון לרבדים שונים של הנפש", אומרת ונגרובר. "אנו מגייסים חוויות מתחומים שונים, וכך למשל ניתן למצוא בחדר התנ"ך פינות שקשורות לגיאוגרפיה, טבע, ארכיאולוגיה, היסטוריה וקיימוּת (איכות הסביבה), לצד פינות דרמה, מוזיקה, קולנוע, יצירה וכתיבה. המורה היא שהילד ילמד מקצועות נוספים שיעזרו לו להבין טוב יותר את המסופר בתנ"ך".

 

ונגרובר מספרת שכאשר תלמידים לומדים על יציאת מצרים, מספרים להם גם את סיפורו של ילד שניצל מהגטו ועלה לישראל

באוניית מעפילים. לתלמידים מסבירים ש"זו יציאת המצרים שלו", ומדגישים כי סיפור התנ"ך חוזר על עצמו ובעל רלוונטיות גדולה גם לחיינו. כל כיתה לומדת בחדר התנ"ך במשך חודש בשנה, על-פי החומר הנלמד בכיתה. 

 

במקביל לחדר התנ"ך, מתקיימות בבית הספר פעילויות חוויתיות נוספות, בהן לימוד משניות באמצעות שירה ותנועה, לימוד פרשת שבוע ב"חברותות" של תלמידי כיתות ה' עם תלמידי כיתות ב', הנעזרים בדפי קומיקס. בחודש אייר מתקיימת בבית הספר תוכנית "בונים מדינה", שהופעלה במוסד החינוכי לפני כשנתיים, כשחגגה ישראל 60. בית הספר אף זכה בפרס חינוך ארצי על פעילויותיו הרבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סער. חנך את המרכז
צילום: פלאש 90
מומלצים