שתף קטע נבחר

בריטניה מצפצפת: החלה לקדוח נפט בפוקלנד

למרות המחאות הנמרצות מצד ארגנטינה והצו עליו חתמה הנשיאה קירשנר, החלה חברה בריטית לקדוח נפט לראשונה מזה עשור באזור האיים שהריבונות בהם שרויה במחלוקת. השאלה: האם יימצא נפט בכמות שתצדיק את ההובלה הימית?

משבר הולך ומעמיק: לראשונה זה עשור החלה אחר הצהריים (יום ב') בריטניה לקדוח נפט באיי פוקלנד, שהריבונות בהם נתונה בסכסוך בין בריטניה לארגנטינה מאז המלחמה ביניהן 1982. הקידוח נעשה חרף המחאות הנמרצות מצד ארגנטינה בימים האחרונים. הנשיאה, כריסטינה פרננדס קירשנר, אף חתמה על צו הדורש מכל אניה אישור כדי להגיע לאיים, המכונים על-ידי הארגנטינאים "מלווינס".

 

הקידוח באיי פוקלנד מבוצע על-ידי חברת "אקספלורר דיזייר פטרוליום" בשדה נפט המכונה "ליז", שנמצא סמוך לחוף. זאת, כחלק מתוכנית לשבעה קידוחים באזור. על-פי הערכות שונות, שדה הנפט עשוי להכיל עד 400 מיליון חביות נפט, למרות שקיימת גם אפשרות שבמקום לא יימצא נפט בסופו של דבר. סקר גיאולוגי אמריקני שנערך באזור האיים בשנת 2000 קבע כי סמוך לפוקלנד קיימים שדות נפט המכילים עד 17 מיליארד חביות.


אסדת הקידוח של "אקספלורר דיזייר פטרוליום", היום (צילום: AP)

 

המשבר בין בריטניה לארגנטינה סביב האיים, ניצת מחדש לפני כשלושה חודשים. לונדון זועמת על חוק שאושר בפרלמנט הארגנטינאי המספח את איי פוקלנד למחוז ארץ האש (טיירה דל פואגו), ואילו בבואנוס איירס מגדירים את כוונת בריטניה לקדוח נפט באיים - "מהלך לא חוקי".

  

הקידוח הבריטי האחרון באיי פוקלנד בוצע ב-1998 והסתיים בלא כלום.

 הקידוחים לא נמשכו מאז לאור מחירי הנפט הנמוכים וההערכה כי עלות הוצאתו של "הזהב השחור" לא תהיה כדאית מבחינה כלכלית. ואולם, לאור האמרת מחירי הנפט וההתקדמות בטכנולוגיית החיפוש, שבה בריטניה בשנים האחרונות הביע עניין בקידוחים באזור.

   

לתוצאות הקידוח באיי פוקלנד תהיה כמובן השלכה על עתידו של המשבר החדש בין בריטניה לארגנטינה. הואיל וכמות התושבים על האיים קטנה מאוד (2,500 תושבים) ולאור העובדה שלא ניתן להוביל נפט בצינור תת ימי לארגנטינה - שלה משק נפט אוטרקי - רק תגלית בהיקף מסחרי גדול מאוד תהפוך הובלת אוניות למקום לכדאית. מצב כזה עלול להלהיט עוד יותר את המצב בין שתי המדינות.

 

הערב הגיבה קירשנר לתחילת הקידוח ואמרה כי מדובר "בהפרה נוספת של החוק הבינלאומי". גם נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, התייחס למשבר בתוכנית הטלוויזיה השבועית שלו וקרא לארגנטינה לחזור לאיי פוקלנד. הוא הביעה תמיכה בלתי מסוייגת בארגנטינה ואמר כי השטח הימי והאווירי של האיים שייכים לה ולדרום אמריקה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קירשנר. דורשת אישור
צילום: איי אף פי
מומלצים