שתף קטע נבחר

חברת בנייה תובעת 171 מ' ש' כפיצוי על ההקפאה

תביעה ראשונה של יזמים "מוקפאים" נגד המדינה: חברת נאות הפסגה, שרכשה ב-70 מיליון שקלים קרקע להקמת 2,300 יחידות דיור בהתנחלות העירונית החרדית מודיעין עלית והשקיעה שם עשרות מיליונים בפיתוח השטח, הגישה תביעת ענק נגד המדינה לוועדת התובענות. מנכ"ל החברה: "המדינה לא יודעת מה היא רוצה ואנחנו משלמים את המחיר"

חברת הבנייה נאות הפסגה הגישה הבוקר (ד') תביעה של 171 מיליון שקלים נגד המדינה, בגין הנזק שנגרם לה בשל הקפאת הבנייה מעבר לקו הירוק. מדובר, ככל הידוע, בתביעה הראשונה של חברת נדל"ן בגין נזקי ההקפאה. החברה הגישה את התביעה באמצעות עורך הדין אודי ארד לוועדת התובענות שהוקמה מכוח החלטת הקבינט המדיני-ביטחוני לדון בעניין.

 

קר שם בחוץ

 

נאות הפסגה מתכננת מאז שנת 2001 להקים רובע חדש ובו ארבע שכונות בעיר החרדית, השוכנת בדרך ממודיעין לרמאללה. החברה רכשה בשנת 2006 ממינהל מקרקעי ישראל ומעמותת אור שמח קרקע שיועדה להקמת כ-2,300 יחידות דיור.

 

בתביעה נכתב כי החברה שילמה 25 מיליון שקלים למינהל וכ-55 מיליון שקלים נוספים לאור שמח - ש-45 מהם כבר שולמו בפועל ועוד 10 מיליון אמורים להיות משולמים בעתיד. מאז, מציינת החברה בתביעה, היא השקיעה עשרות מיליוני שקלים נוספים בעבודות עפר ופיתוח במקום, הכנת תשתית ביוב, הקמת תאורה, חשמל, גדרות ביטחון וגם בתכנון עצמו.

 

במהלך השנים 2006-2009 הספיקה החברה לבנות ולאכלס כ-500 מיחידות הדיור המתוכננות. כמה עשרות יחידות דיור נוספות שכבר החלה בבנייתן כבר שווקו ובנייתן אמורה להסתיים, אך כ-1,800 יח"ד נוספות לא ישווקו ולא ייבנו אלא אם וכאשר הקפאת הבנייה תבוטל.

 

החברה טוענת שהבנייה עוכבה בגלל הקמת גדר ההפרדה, שהייתה אמורה לעבור ממזרח לפרוייקט אך הוסטה אל ממערב לו בהתאם לצו בג"צ להעתקת הגדר ממערב לכפר בילעין. החברה טוענת כי העיכוב גרם לה נזק כספי כבד, כיוון שבגלל העיכוב הזה לא הספיקה לבנות לפני ההקפאה. מאוחר יותר הוקפאה הבנייה עקב צו ההקפאה שהוציא צה"ל במאי 2009, אך חודשה לאחר שהוחרגה מצו אלוף הפיקוד, ושוב הוקפאה בעקבות החלטת הממשלה בדבר הקפאת בנייה מוחלטת.

 

בנוסף על הפיצוי הענק, מבקשת החברה גם הקפאת הליכים. החברה טוענת כי גייסה 80 מיליון שקלים באמצעות הנפקת איגרות חוב ואינה יכולה להחזיר את מלוא הכסף לבעלי האג"ח, לאחר שכבר שילמה להם ריבית במיליוני שקלים. כל זאת, נטען בתביעה, מבלי שבעלי החברה משכו ממנה מעולם אפילו שקל אחד כדיבידבנד.

 

בתביעה נכתב כי החברה כבר שלחה מכתב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושרי הביטחון והאוצר, אהוד ברק ויובל שטייניץ, מכתב ובו דרישה לפיצוי מיידי של 18 מיליון שקלים על הנזקים, אך לא נענתה.

 

"התביעה עוסקת בנזקים הישירים של הבנייה בלבד", נכתב בתביעה, "החברה שומרת לעצמה את הזכות לתבוע את המדינה בהמשך על מלוא הנזק שנגרם לה, ובעיקר על הפגיעה האדירה במוניטין האיתן שנהנתה ממנו מול לקוחותיה".

 

"לא אבנה יותר לעולם בשטחים"

"המדינה פשוט לא יודעת מה היא רוצה ואנחנו משלמים את המחיר", אומר ל-ynet מנכ"ל החברה, אמיר זקן, "אנחנו קנינו קרקע ממדינת ישראל בכסף טוב, על סמך תוכנית של המדינה עצמה לפתח את מודיעין עלית כעיר בישראל. השקענו את מיטב הכסף שלנו על סמך מדיניות מסויימת.

 

"עברנו את כל הוועדות, כל הבירוקרטיה, כל היתרי הבנייה, עשינו שינוי בתוכנית הבנייה העירונית כדי לאפשר את הבנייה, השקענו הון תועפות בפיתוח המקום. עשינו הכל כחוק. בכלל לא משנה מה דעותיי הפוליטיות, כי אנחנו עסק כלכלי: אם המדינה מקבלת החלטה לבנות במקום מסויים, ואחר כך מתחרטת ומקפיאה את הבנייה, היא פוגעת ביזמים ופוגעת בעצמה".

 

לאור מה שנעשה לך, האם תיזום אי פעם עוד בנייה מעבר לקו הירוק?

 

"בשום פנים ואופן לא, זה לא יעלה יותר על דעתי. וגם זאת - בלא קשר לדעותיי הפוליטיות. למזלנו, אנחנו לא מעורבים בפרוייקטים נוספים בשטחים. אבל כרגע, עם הצרה שנפלה עלינו, בכלל לא ברור לי איך נמשיך בכלל לפעול כחברה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנייה מוקפאת במודיעין עלית
צילום: יון פרץ
צילום: יון פרץ
אמיר זקן, מנכ"ל נאות הפסגה
צילום: יון פרץ
מומלצים