שתף קטע נבחר

הקצין מכפיר שתקף פלסטינים לא יישלח לכלא

בית דין צבאי החליט שלא לגזור על סגן אדם מלול, שהורשע בהכאת פלסטינים בשומרון, עונש מאסר נוסף לזה שריצה במעצר. גם דרגתו לא תיפגע. מלול: "השופטים הבינו שלא היתה לי כל כוונה לפגוע בחפים מפשע". בתביעה הצבאית שוקלים לערער

סגן אדם מלול, סגן מפקד פלוגה לשעבר בחטיבת כפיר, שהורשע בהכאת פלסטינים במהלך פעילות מבצעית בכפר קדום , לא יישלח לכלא צבאי. כך קבע היום (ה') בית דין צבאי, שהורה להסתפק בימים בהם היה בעבר במעצר ובמעצר בית. בקשת התביעה להורידו לדרגת טוראי נדחתה גם כן. אמו בכתה לאחר ששמעה את גזר הדין.

 

בית הדין הצבאי בקסטינה, בראשות סגן אלוף נועה זומר, קבע

 כי 64 הימים בהם היה מלול במחבוש, ו-32 הימים שבילה במעצר בית, הם תקופת המעצר המספיקה עבורו.

 

השופטים קבעו כי על אף שבמעשיו של הקצין שהורשע בתקיפה בנסיבות מחמירות היה פסול, ואף כשלון פיקודי, אסור להתעלם מהעובדה שלא מדובר באלימות חמורה, ומכך שמדובר בקצין שתרם חמש שנים לצה"ל ועל כן הסתפקו פה אחד בתקופה בה היה במעצר. בנושא הדרגה קבעו השופטים בדעת רוב כי יש להשאירו בדרגתו, ואילו שופט אחד סבר שיש להורידו לדרגת סג"מ.

 

מלול אמר לאחר גזר הדין: "אני מרגיש היום ניצחון קטן, אחרי שנה קשה. השופטים הבינו שלא היתה לי כל כוונה לפגוע בחפים מפשע, אלא פעלתי במטרה להשיג הישג מבצעי. אמנם עדיין קיימת מחלוקת על הדרך, אבל הדבר החשוב ביותר שהשופטים ציינו הוא שלא ביצעתי את מה שביצעתי לשם אלימות". עוד אמר מלול, כי חש לאורך השנה האחרונה בה ניהל את המאבק המשפטי כפיות טובה מצד המערכת - והיום עם גזר הדין הוא חש הקלה מסוימת.

 

עם זאת, אמר מלול כי בעתיד יתקשה מאוד לפעול באופן הזה, שכן הוא סבור שלאחר שהנושא עלה לדיון ציבורי, קובעי המדיניות בצבא צריכים לקבל החלטות בנושא הפעלת הכוח. "אם לא נפעל בצורה נכונה, אנחנו יכולים למצוא את עצמנו סופגים פיגועים ומעשי טרור, אני עצמי לא מוכן לעבור את זה פעם נוספת, גם אם משמעות העניין שבפעם הבאה שאהיה בשטח אפעל בצורה כבולה יותר".

 

האם: הבן שלי ימשיך לתרום למדינה

לפני הדיון עוד התרחש עימות מילולי בין בני משפחתו של מלול לשוטרים צבאיים, על רקע אמירות שנשמעו בנושאי מקומות ישיבה ואופן ההתייחסות השוטרים לבני המשפחה. אמו של מלול, רותי, אחזה בידיה את דרגות הסגן של בנה והבטיחה להביא אותן לשופטת, אם זו תחליט להוריד את בנה מדרגות הקצונה. לאחר הקראת גזר הדין התחלפו הפרצופים המתוחים לקריאות שמחה ובני משפחתו של מלול פרצו בבכי וחיבקו את הקצין.

 

האם רותי אמרה, שמבחינתה הסתיים סיוט ארוך שנמשך שנה שלמה. "הבן שלי ימשיך לתרום למדינה, זה אדם, ימשיך להיות מצטיין, ואני מקווה שדרך המשפט הזה הצבא יבין את הבעייתיות שבה נמצאים החיילים שלנו". סנגורו של מלול, עו"ד שמי כהן, אמר כי גזר הדין הוא מהווה איזון נכון בין הכרעת הדין המחמירה למידת העונש שהוטלה על מרשו. "סגן מלול עבר תקופה קשה בשנה האחרונה, יחד עם משפחתו והיום זהו רגע של הקלה", הוא אמר. 

 

מנגד, בתביעה הצבאית נערכים לקראת הגשת ערעור על החלטת בית הדין, שכן אף דרישה שלהם לא נענתה על ידי השופטים. כבר בימים הקרובים תתקבל החלטה על המשך צעדיהם, ועל פי הערכה יגישו ערעור על העונש לבית הדין הצבאי לערעורים. התובעת במשפט, רב-סרן (במיל) שלי נחום אמרה כי גזר הדין נותן את דעתו לחשיבות הדוגמה האישית והריסון העצמי. בעניין הערעור, היא ציינה כי התביעה תלמד את גזר הדין ותשקול את צעדיה.

 

בארגון "יש דין" קראו לפרקליטות הצבאית לערער על ההחלטה. "גזר הדין, אם יישאר על כנו, הוא הפרה של חובתה של מדינת ישראל להגן על אזרחים פלסטינים שבשליטתה", אמר יועצו המשפטי של הארגון, עו"ד מיכאל ספרד.

 

האירוע התרחש בסוף חודש ספטמבר 2008. חיילים בכלי רכב צבאיים עצרו במהלך סיור סמוך לקבוצת פלסטינים, ועל פי כתב האישום שהגישה הפרקליטות לעניינים מבצעיים, נגח החובש בעזרת הקסדה באחד הפלסטינים, בעט בו באמצעות ברכו באזור הבטן וקרע את חולצתו, זאת בזמן שהקצין מאפשר לו לעשות מעשים אלה. כמו כן, היכה החובש פלסטיני נוסף שנכח במקום, ודחף פלסטיני שלישי ששאל על פשר המעשים.

 

בהמשך הפעילות הורה הקצין לערוך חיפוש על קבוצה של כמה עשרות פלסטינים,

ובמהלך תחקורו של אחד מהם היכה אותו בראשו, ואילו החובש הצמידו לקיר, חנק אותו, בעט ברגלו והיכה אותו בראשו פעם נוספת. עוד עולה מכתב האישום, כי במהלך התחקורים המשיכו הקצין והחייל לנקוט בשיטה אגרסיבית כלפי חלק מהנחקרים, שכללה סטירות לפנים ולעורף וטלטול בחוזקה.

 

ההליך משפטי היה מתוקשר, ובמהלכו היה עימות בין מי שהיה אז מפקד חטיבת כפיר, אלוף-משנה איתי וירוב, למי שהיה אלוף פיקוד המרכז דאז גדי שמני, על מה מותר ואסור במהלך פעילות מבצעית. על אף ניסיונותיו של מלול להציג כי קיים תחום אפור במהלך פעילות מסוג זה ויש לתת שיקול דעת למפקדים בשטח, החליטו השופטים להרשיעו בעבירה של תקיפה בנסיבות מחמירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדם מלול. נשאר בבית
צילום: אבי רוקח
עו"ד כהן. רגע של הקלה
צילום: עופר עמרם
מומלצים