שתף קטע נבחר

תיעוד נדיר: משוחררי עסקת ג'יבריל בשבי

28 שנים אחרי שנחטפו לסוריה, פירסמה רשת אל-ג'זירה תיעוד נדיר של חטופי צה"ל ששוחררו בעסקה ב-85'. בין היתר התבקשו יוסף גרוף ונסים סאלם להתייחס לטבח סברה ושתילה: "זה הזכיר לי תמונות שרציתי לשכוח", אמר גרוף לשוביו בדמעות

רשת אל-ג'זירה מפרסמת הערב (יום ה') תיעוד נדיר של חטופי צה"ל שהוחזרו בעסקת ג'יבריל מדברים במקום שביים. בסרטון מוצג הצינוק שבו הוחזקו יוסף גרוף ונסים סאלם בסוריה בשנת 1983. גרוף, סאלם וחזי שי הוחזרו לבסוף לישראל במסגרת העסקה.

 

באחד הקטעים נראה גרוף, לאחר שהציגו לו סרט על הטבח בסברה ושתילה. בסרט נאמר כי "מהר מאוד העולם ילמד על ממדי הטבח בסברה ושתילה ומכיוון שהנשק של אש"ף כבר לא היה שם, מהר מאוד גם תעלה השאלה מדוע כל כך הרבה נהרגו".

 

מתוך מהדורת חדשות ערוץ 2

 

אחד משוביו שאל: לאחר שראית את הסרט, בבקשה ספר לנו על הרשמים שלך.

 

גרוף: "אין מלים, באמת שאין מלים. זה הזכיר לי תמונות מהעבר הרחוק שרציתי לשכוח. באמת. הלילה בטוח יהיו לי הרבה חלומות וזה יהיה קשה".

 

קטע הווידאו שראיתם הוא חלק מסדרת תעודה בת שלושה חלקים ששמה "אל-תבאדול" (חילופין בערבית). הסדרה, שהפרק הראשון שלה שודר בשבוע שעבר, השני הערב והשלישי בשבוע הבא, עוסקת בכל עסקאות חילופי השבויים עם ישראל מאז שנת 1978. ברשת "אל-ג'זירה" מתגאים בכך שבסדרה יוצגו לראשונה תמונות ומידע חדש סביב עסקאות ופרשיות אלה.

 

הפרק הערב עסק בשבי שמונת חיילי צה"ל בהר הלבנון במלחמת לבנון בשנת 1982. ברשת טוענים כי זו הפעם הראשונה שבה מוצגות תמונות של שמונת חיילי צה"ל מהשבי ואת חלוקתם לשתי קבוצות - האחת בת שישה חיילים שנלקחה על ידי הפתח והשנייה - שני חיילים שנלקחו על-ידי החזית העממית - המפקדה הכללית. 

 

ממבצע ליטני ועד ראיון עם מחמוד אל-מבחוח 

בסרט מוצגים קטעים מחקירותיהם של החיילים, המקומות שבהם הוחזקו וכן תמונות שלהם עם ציוד צבאי מלא. בנוסף מציגה הרשת תמונות מ"עסקת ג'יבריל", על שם מנהיגה של החזית העממית - אחמד ג'יבריל, שבמסגרתה שוחררו 1,150 אסירים פלסטינים בתמורה לחיילי צה"ל. עוד הוצג הערב הבית שבו הוחזק חייל צה"ל, נחשון וקסמן ז"ל, שנחטף על ידי חמאס בשנת 1994. בסרט נראה ההרס בבית לאחר שפוצץ.

 

בפרק הבא והאחרון שישודר בשבוע הבא יוצג ראיון עם בכיר חמאס, מחמוד אל-מבחוח, שחוסל בדובאי לפני כחודשיים. הראיון עם אל-מבחוח נערך בחודש פברואר אשתקד "בנסיבות ביטחוניות מיוחדות מאוד", במקביל לראיונות נוספים עם חברי "יחידה 101" של חמאס, שהיו אמונים על תכנון פעולות החטיפה. עורכי הסדרה קיימו ריאיונות עם סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו מרזוק, עם דובר הזרוע הצבאית של חמאס, אבו עוביידה וגורמים נוספים.

 

מפיק הסרט, סוהייב אבו דולה, התגאה כי לצורך הכנת הסדרה נדרש תחקיר עתונאי בן כשנתיים ובמהלכה הוא סוקר את ההיסטוריה של פעולות חטיפת חיילי צה"ל לאורך הסכסוך מאז שנת 1978, אז נחטף חייל צה"ל, אברהם עמרם, במהלך מבצע ליטני. "זו הפעם הראשונה בה הפלגים הפלסטינים פותחים את הנושא הזה ומדברים על האופן בו תכננו את מבצעי האיכות הללו בעלי אופי ביטחוני ומטרה אחת - ביצוע עסקאות חילופי אסירים כדי לאלץ את ישראל לשחרר אסירים פלסטינים מבתי הכלא שלה", אמר אבו דולה.

 

העסקה והמחיר הכבד  

העסקה המוכרת בשם "עסקת ג'יבריל" נחתמה במאי 1985 בין ישראל לארגון הטרור הפלסטיני "החזית העממית - המפקדה הכללית" בראשותו של אחמד ג'יבריל. בתמורה ליוסף גרוף, נסים סאלם וחזי שי - שנשבו בידי הארגון במהלך מלחמת לבנון הראשונה - שיחררה ישראל 1,150 מחבלים מבתי הכלא.

 

606 מהמשוחררים בעסקה נשארו בתחומי השטחים, בהם למשל ג'יבריל רג'וב, שהבמשך עמד בראש מנגנון הביטחון המסכל הפלסטיני בגדה המערבית, והשייח' אחמד יאסין, שלימים הקים את ארגון חמאס. בין המחבלים ששוחררו לחו"ל, היו גם קוזו אקומוטו, ממארגני וממשתתפי הטבח בנמל התעופה בן גוריון, וכן שניים ממשתתפי הפיגוע באוטובוס בכביש החוף. כן שוחרר בן אחותו של ג'יבריל, שבעצמו החזיק בסאלם וגרוף למשך זמן קצר, בטרם נתפס על ידי ישראל.

 

"ההחלטה על חילופי השבויים היתה אחת הקשות ביותר", אמר לאחר חתימת העסקה ראש הממשלה דאז, שמעון פרס. "המחיר כבד וקשה ביותר לכל אחד מאיתנו. אבל כשנפגשים עם המשפחות הרבה, אמות מידה מקבלות ממד חדש. כל כך קשה לראות אותן בסבלן, כל כך קשה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות חדשות ערוץ 2
אין מלים. יוסף גרוף
באדיבות חדשות ערוץ 2
באדיבות חדשות ערוץ 2
תמונה מהשבי. נסים סאלם
באדיבות חדשות ערוץ 2
צילום: AFP
אחמד ג'יבריל
צילום: AFP
חזרת השבויים
מומלצים